In de gemeente Gorinchem

_BT Clear

Taalverhoging:

vertrouwd worden met Nederlands

Een groep inwoners heeft dit voorjaar het certificaat voor de taaltraining VITA - via Taal vooruit behaald. Het doel was niet alleen Nederlands leren spreken en inzicht krijgen in de grammatica. De focus lag voornamelijk op het vergroten van hun zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Dat doel is na twaalf trainingsweken grandioos gehaald. De deelnemers zetten zich nu in als vrijwilliger, werken in de zorg, gaan alleen naar de huisarts én kunnen hun kinderen helpen met huiswerk. 

_BT Clear

“Het Taalpunt in de bibliotheek is normaal de start voor een taaltraining. Dat niveau was te hoog voor deze groep”, legt Wendy Springer, beleidsadviseur Team Onderwijs en Leefbaarheid bij gemeente Gorinchem uit. “Er was vraag naar taalverhoging.” Verhogen van het taalniveau zodat het zelfvertrouwen groeit. Ze vult aan: “Wat zo mooi was aan dit initiatief: Wijkcentrum Rozenobel en de bewoners kwamen zelf met het idee voor de lessen taalverhoging. Bovendien hebben ze door mond-tot-mondreclame een groep van 22 deelnemers samengesteld.” Drijvende kracht achter dit initiatief is Anneke Heidema, beheerder van wijkcentrum Rozenobel. “Ik zag de behoefte bij de buurtbewoners en ben in actie gekomen. Ik heb Avres en de gemeente benaderd”, vertelt Anneke. Wendy: “Zoveel motivatie moet je gewoon belonen, nietwaar?” Avres en gemeente Gorinchem sloegen de handen ineen: samen betaalden ze de taaldocent, de trajectbegeleiding en de leslocatie. 

Vergroten van zelfstandigheid en zelfvertrouwen

Als je de taal niet spreekt en leest, ben je afhankelijk van je partner of kinderen. “Het valt bijvoorbeeld op dat mensen die niet of nauwelijks Nederlands spreken moeite hebben om actief te zijn in de maatschappij”, aldus Wendy. Ze stimuleert taalonderwijs onder volwassenen. “We willen dat iedereen in Gorinchem meedoet. Eén manier is dezelfde taal kunnen spreken.”

Zelfvertrouwen omhoog

Het vinden van een baan of (vervolg)opleiding wordt makkelijker door taalverhoging. Een reden voor de gemeente om in te gaan op het verzoek van Anneke”, legt Wendy uit. Na twaalf lessen was de diploma-uitreiking. Wat de deelnemers bereikt hebben? “Ze hebben aantoonbaar meer zelfvertrouwen gekregen.” Wie daarover mee kunnen praten zijn Celestine Akubueze (46) en Leyla Sari (35). Ze wonen allebei al jaren in Gorinchem, maar voelden zich nog niet op hun gemak om Nederlands te spreken. Door de zorg voor hun jonge kinderen en het wennen aan een nieuw land hadden taallessen nooit prioriteit. Bovendien zijn veel taallessen voor hen te duur. De training heeft hen veel gebracht. Zo vertelt Celestina dat ze zich heel blij voelt na het behalen van het certificaat. De schaamte om in het openbaar te praten, verdwijnt. “Eerder hield ik mijn mond. Nu durf ik meer te zeggen, omdat ik heb geleerd hoe ik een zin maak. Met woorden op de juiste plek.” Leyla ziet de lessen als een begin om een baan in de zorg te vinden. Dan kan ze eindelijk het hbo-diploma inzetten dat ze in Turkije behaalde. Leyla: “In Turkije deed ik alles zelf. Deze taalbarrière beperkt me. Dat wil ik niet meer.” Dus grijpt ze nu alles aan om het Nederlands te verbeteren. De cursus stimuleert haar kranten te lezen, haar kinderen te helpen met huiswerk, maar vooral gewoon te praten. “Ik durf nu meer. Omdat ik weet hoe ik moet luisteren, versta ik alles beter en kan ik sneller reageren. De training geeft me kansen en die grijp ik met beide handen aan!” Heel leuk: Celestina en Leyla hebben zich al ingeschreven voor de vervolgtraining.

Succesformule

De training komt dus terug: VITA – de volgende stap. Ook dit keer vroegen de deelnemers er zelf om. Wendy: “De taallessen in Rozenobel smaken duidelijk naar meer. De gemeente levert graag een bijdrage aan hun taalvaardigheid.“

Laaggeletterdheid

In de regio Gorinchem zijn bijna 10.000 mensen laaggeletterd. Dit zijn mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij daardoor ook moeite met het gebruik van een computer of een smartphone. 

MEER INFORMATIE

Heeft u zelf moeite met lezen, schrijven en/of rekenen, wilt u meer zelfvertrouwen krijgen door de taal beter te leren spreken? Of kent u iemand in uw omgeving die hier moeite mee heeft? Er zijn diverse (gratis) cursussen. U krijgt uitleg en advies welke cursus het beste bij u past. Kom gewoon eens langs of neem contact op. We helpen graag.

TAALPUNT

  • Bibliotheek Gorinchem centrum: iedere woensdag van 10.00 – 12.00 uur
  • Wijkcentrum Rozenobel: iedere donderdag van 10.00 – 12.00 uur 

[email protected] 
(088) 2425074

Taalvrijwilliger worden?

Ook dit kan via het Taalpunt.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear