In de gemeente Gorinchem

_BT Clear

Persoonlijke route naar werk

Veel inwoners kennen Avres als werkgever voor mensen met een arbeidsbeperking of als inkomensondersteuner. Maar Avres doet veel meer: bijvoorbeeld het begeleiden van inwoners bij ontwikkeling naar werk. Nora is een van de kandidaten die bij Avres een traject volgt om weer aan het werk te gaan. “Ik heb een periode niet gewerkt en nu doe ik drie ochtenden inpakwerk op de Startafdeling aan de Spijksedijk in Gorinchem. Die uren bouw ik steeds verder op”, vertelt Nora.

_BT Clear

Startafdeling

Erik Elkhuizen is werkleider op de Startafdeling: “Bij ons wennen mensen met een bijstandsuitkering weer aan het werkritme en het omgaan met collega’s. Na een intakegesprek gaan kandidaten hier 15 dagdelen aan de slag. We bieden een combinatie van werk, trainingen en coaching. Hierdoor leren we in korte tijd de kandidaten kennen en ontdekken met hen hun interesses en talenten.

Nora wil bijvoorbeeld productiewerk gaan doen.” Nora: “De leidinggevenden helpen mij om werk te vinden dat bij me past, ook gezien mijn medische klachten.”

Ontwikkeltrajecten

Er zijn verschillende mogelijkheden voor kandidaten om zich te ontwikkelen. Erik: “Samen met de kandidaat bepalen we een persoonlijke route voor na de Startafdeling.

Erik en Tirza begeleiden kandidaten op de Startafdeling bij Avres

Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit ontwikkeltrajecten in het Groen, Facilitaire Dienstverlening, Detailhandel of Productie/Logistiek. Onder begeleiding doe je werkervaring op in de gekozen richting en volg je relevante opleidingen. Een tussenstap in de vorm van een werkfit-traject, in combinatie met scholing, is ook mogelijk. Zodra de deelnemer er aan toe is, zoeken we samen naar een betaalde baan. In het traject is er veel persoonlijke aandacht en gaan we actief aan de slag met belemmeringen. We zien dat dat werkt. Inmiddels zijn al veel kandidaten doorgestroomd naar betaald werk.”

Op de werkplek

“De eerste periode op de nieuwe werkplek coachen we de kandidaat”, voegt Tirza van den Elshout toe. Zij is als ontwikkelcoach betrokken bij de kandidaten. “Avres begeleidt zowel de werknemer als de werkgever. Inmiddels werken we samen met ruim 300 werkgevers in de regio. We ondersteunen hen bijvoorbeeld met het opzetten van leerwerktrajecten en geven advies over regelingen en subsidies. Met elkaar werken we aan een arbeidsmarkt, waar iedereen de mogelijkheid heeft om te werken en zich te ontwikkelen.”

_BT Clear

“Ik zie de wereld door een extra
paar bijzondere ogen”

Roos Vlasblom voelt zich als een vis in het water als vrijwilliger bij Atelier Outsider Art in Gorinchem. Deze creatieve plek vormt samen met het Toltheater het Creatief Centrum, één van de ruim 25 dagbestedingslocaties van Syndion. Al 12,5 jaar gaat Roos met heel veel plezier naar het atelier. “Ik vind het een uitdaging om het talent dat de mensen die hier werken in zich hebben naar boven te halen.”

_BT Clear

Kunstzinnig bezig zijn zit Roos in het bloed. Ze deed de Kunstacademie en is zelf beeldend kunstenaar. ”Je hebt hier in het atelier te maken met kwetsbare mensen. Aan de ene kant wil je iemand zichzelf laten ontstijgen. Aan de andere kant moet je er voor zorgen dat je ze de veiligheid biedt die ze nodig hebben. Dat vind ik een mooie wisselwerking.”

Roos vertelt enthousiast verder: “Ik probeer altijd de fascinatie van de kunstenaars hier in het atelier te ontdekken. En daar probeer ik dan op in te spelen. Het is toch prachtig als je op deze manier een vlammetje kunt laten branden bij een cliënt?”

Als vrijwilliger bij Syndion voelt Roos zich gezien. “Ik maak echt onderdeel uit van het team. Het team geeft mij het vertrouwen om zelf dingen op te pakken. Het inrichten van exposities bijvoorbeeld. Dat is geweldig om te doen. Dat zijn echt de krenten in de pap. Iedereen is dan apetrots!” Roos is elke donderdag in het Atelier Outsider Art in Gorinchem te vinden. En als het aan Roos ligt, blijft dat voorlopig ook nog wel zo. “Ik vind dit werk ontzettend inspirerend. Als ik na een dag vrijwilligerswerk weer naar huis ga, voel ik me enorm gelukkig.

Roos (in het midden) is al 12,5 jaar vrijwilliger bij Atelier Outsider Art

Door mijn werk hier zie ik de wereld door een extra paar bijzondere ogen. Nee, ik ga hier nooit stoppen.”

Bij Syndion willen wij dat mensen met een beperking middenin de samenleving staan, net als iedereen.

Als vrijwilliger draag je daar aan bij. Syndion zoekt vrijwilligers om cliënten te ondersteunen bij allerlei verschillende activiteiten. Er is altijd wel een vrijwilligersvacature die bij jou past!

Kijk voor meer informatie op www.werkenbijsyndion.nl/vrijwilliger.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear