In de gemeente De Fryske Marren

_BT Clear

Initiatief vanuit Impacter: Game Café

Bij Impacter kun je ontdekken waar je talenten liggen en je ondertussen inzetten voor een ander. Wil je leeftijdsnoten leren kennen? Of lijkt het je leuk om vrijwilligerswerk te doen? Het is allemaal mogelijk bij Impacter.

Een mooi voorbeeld is het Game Café. Een project dat afgelopen jaar is opgezet door Vaienna en Joël. Vanaf februari organiseert dit duo elke dinsdagmiddag het Game Café, een spelletjesmiddag voor de leerlingen van het CSG Bogerman. Als inwoners van Balk was het voor Vaienna en Joël erg waardevol om iets te kunnen organiseren in eigen dorp. ‘’Ik heb een voorliefde voor spelletjes, daarnaast is dit een mooi alternatief voor videogames. Het spelen van bordspellen is een hobby die volgens mij moet blijven bestaan”, zegt Joël. Door een fijne samenwerking met Het Geschenkhuis, die de spellen beschikbaar heeft gesteld, is het Game Café uitgegroeid tot een wekelijkse activiteit waar veel leerlingen op afkomen.

Samen chillen

Tijdens het Game Café kunnen leerlingen op een laagdrempelige manier contact leggen met andere jongeren en ondertussen leuke spellen spelen. Juist na een periode van thuisonderwijs en weinig sociale contacten is dit volgens Joël en Vaienna erg belangrijk. ‘’Het contact met andere mensen is de reden dat ik het Game Café zo leuk vind’’, zegt Vaienna.

Deelname aan het Game Café is gratis. Leerlingen hebben de keuze uit ruim vijftien spellen. Spellen zoals ‘20 Seconds Showdown’ en ‘Weerwolven van Wakkerdam’ zijn erg populair bij de leerlingen.

Een van de vaste deelnemers is Klaes (13 jaar). ‘’Ik probeer elke week aanwezig te zijn, het Game Café is supergezellig en er wordt veel gelachen. Mijn favoriete spel is Superfight’’, zegt Klaes.

De belangstelling voor het Game Café is groot, soms zijn er wel zeventien leerlingen aanwezig. Vaienna: ‘’Op deze momenten kunnen er ook verschillende spellen worden gespeeld, dit is erg leuk.”

Ben jij leerling op het Bogerman en wil je een keer meedoen? Je bent van harte welkom op elke dinsdagmiddag vanaf 14:30 in de kantine.

Heb jij ook een idee voor in jouw dorp of school en ben je benieuwd hoe Impacter jou hierbij kan ondersteunen? Neem dan vooral een kijkje op onze website www.impacterdefryskemarren.nl of volg ons op Instagram via @impacter_defryskemarren. Stuur ons een DM of app naar 06-82375017 (jongerencoach Wian).


_BT Clear

KEN JIJ DOORTRAPPEN AL?

Doortrappen is een landelijk programma met een mooi en duidelijk doel: zo lang mogelijk veilig fietsen. Wekelijks fietsen we met elkaar vanaf april t/m oktober. Gemiddeld wordt er een afstand gefietst van 25-30 km. De deelnemers die meedoen variëren in leeftijd en in niveau. We kijken altijd wie er komt en passen daar de route op aan: iedereen kan meedoen! Buurtwerker Frank heeft dit project opgepakt en vertelt er graag meer over.

Het gaat bij de fietsgroep ook om sociale contacten, even een praatje met elkaar maken, verhalen delen. Dat gebeurt onderweg, tijdens een pauze en aan het einde van de fietstocht. In Bakhuizen heeft de Spar een ruimte beschikbaar gesteld om na afloop even koffie te drinken. Nieuwtjes worden besproken, zorgen worden gedeeld en de mensen steunen elkaar in mooie en moeilijke dingen.

Wat deelnemers over de fietsgroep zeggen:

“Dit is voor mij wekelijks een stok achter de deur om er even uit te gaan, het is voor mij echt een uitje. Je bent in beweging en je hebt sociaal contact.”

Ook in beweging komen?

“Als de groep zelfstandig verder kan, blijf ik natuurlijk hun contactpersoon en zal ik nog weleens langskomen om te horen hoe het gaat en te helpen als er problemen of vragen zijn.

Hierdoor kan ik dan weer een nieuwe groep opstarten en richten op andere inwoners die in beweging willen komen! Er ontstaat hierdoor een olievlek van activiteiten die door inwoners zelf worden georganiseerd met op de achtergrond ondersteuning van de buurtwerker sport en cultuur.“ Je kunt bij ons terecht als je wilt sporten maar je weet niet wat je leuk vindt of wat er te doen is. Of als je zoon of dochter wel wil sporten, maar je daar geen geld voor hebt. We kunnen bijvoorbeeld helpen met een aanvraag voor het jeugdsportfonds. Of als je meer wilt bewegen, maar je weet niet waar je moet beginnen. Wij weten inmiddels: zet die eerste stap, kom van de bank af! Regelmatig bewegen en sociale contacten dragen bij aan jouw gezondheid. We helpen je graag een eindje op weg! Neem dan contact op met Sociaal Werk De Kear.
_BT Clear

Contact opnemen met Sociaal Werk De Kear? Bel naar: (0513) 334 270 of bezoek onze website: www.sociaalwerkdekear.nl

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear