In de gemeente De Fryske Marren

_BT Clear

VIP! De Fryske Marren neemt zitting in Bibliotheek Mar en Fean in Balk, Joure en Lemmer

Al eerder dit jaar verhuisden VIP! Balk en Lemmer naar de plaatselijke bibliotheken in de desbetreffende dorpen. “We zijn erg blij met de verhuizing naar de Bibliotheek. Dit is een prachtige centrale locatie waar veel mensen even langskomen”, vertelt Laurine Wierda, vrijwilligerscoördinator van VIP! Balk. Sinds 6 september jl. neemt ook VIP! Joure zitting in de Bibliotheek Mar en Fean in Joure. “De Bibliotheek is een echte ontmoetingsplek”, aldus Betty Wiersma van Bibliotheek Mar en Fean. “Er is al plek voor o.a. Regelhulp, het Repaircafé, Vrouwenpraat en Seniorweb. Het VIP past daar heel goed bij. Wij zijn een Bibliotheek van en voor mensen.”

Vrijwilligers Informatie Punt

“VIP! De Fryske Marren is onderdeel van Sociaal Werk De Kear en staat voor Vrijwilligers Informatie Punt. Vrijwillige medewerkers van het VIP! beheren een up-to-date vacature- en trainingsoverzicht en bemiddelen tussen vrijwilligers en organisaties uit de gemeente De Fryske Marren. Daarnaast geven ze informatie, advies en ondersteuning aan mensen die vrijwilligerswerk willen doen en organisaties die vrijwilligers zoeken.

Iets betekenen voor een ander

Het doel van VIP! De Fryske Marren is vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties met elkaar in contact brengen. Op de website www.vipdefryskemarren.nl kunnen (potentiële) vrijwilligers en organisaties terecht voor actuele vacatures. De vrijwillige medewerkers van het VIP! zijn er voor iedereen die vrijwillig iets voor een ander wil betekenen.

Zou jij graag iets voor iemand willen betekenen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden van vrijwilligerswerk? Kom naar de bibliotheek in jouw regio, check onze website of neem contact met ons op voor een intakegesprek. Samen kijken we naar de mogelijkheden en zoeken we naar passend vrijwilligerswerk.


_BT Clear

Uit het jonge mantelzorgkamp dagboek van Annieck Bos: buurtwerker, Sociaal Werk De Kear

Dag 1

“Dinsdag komen de jongeren aan. Zij beginnen (samen met hun ouders) met het opzetten van de tenten. Natuurlijk helpen wij ook een handje mee! Het leuke aan dit kamp is, dat wij de ouders ook gelijk leren kennen of de ouders weer even zien na een lange tijd. Tegelijkertijd zie of hoor je ook voor wie het kind zorgt, dat helpt ons om de thuissituatie beter te leren kennen en begrijpen.”

“Na een aantal kennismakingsspelletjes en een heerlijke lunch gaan we naar het strandje vlakbij Wijckel. Iedereen op de fiets en gaan! Het is prachtig weer, dus wat is er leuker dan even te zwemmen, chillen, een balletje over te gooien en elkaar op deze manier te leren kennen.”
“Aan het einde van de middag fietsen we terug en hebben de kinderen vrije tijd. Mijn collega Jan Faber en ik koken voor de hele groep. Na het eten verplaatsen we ons naar het bos en gaan we lasergamen! Wel in het schemerdonker natuurlijk, spannend!”

“De avond sluiten we af met drinken, chips, spelletjes en mooie gesprekken rondom de vuurkorf.”

Dag 2

“Op woensdagochtend rond 08.00 wekken we de jongeren met een lekker muziekje. Al wordt ‘guten morgen, guten morgen, guten morgen, sonnenschein’ niet door iedereen gewaardeerd, maar volgens mij ligt dat meer aan het tijdstip dan aan onze muziekkeuze.”

“Na het ontbijt is er even vrije tijd om daarna te starten met een theaterworkshop. Leuk om te zien hoe bijna iedereen losgaat en er heerlijk gelachen wordt. Na de lunch gaan we weer met z’n allen op de fiets naar Balk om daar in een kano te stappen. Sommige alleen, sommige samen. We sluiten de middag af met een lekker ijsje aan het water. Vervolgens gaat iedereen douchen en maakt zich mooi en netjes voor de avond. We gaan namelijk uiteten! Het is zo leuk om te zien hoe iedereen met elkaar omgaat. Het maakt niet uit welk niveau je hebt, hoe je eruitziet, of je veel of weinig praat, iedereen is met elkaar! De vlechten worden bij elkaar in de haren gevlochten en iedereen is klaar om te gaan.”

“Bij de Mallemok in Sloten hebben ze al op ons gerekend. Ze doen dit altijd zo leuk, een lange tafel met een lekker stokbroodje vooraf. Dit jaar kregen we een tomatensoepje en als hoofdgerecht konden we kiezen tussen een broodje pulled pork of een broodje hamburger. We kregen zelfs een ijsje na!”

Dag 3

“Donderdag, de laatste dag is aangebroken! Even relaxed ontbijten en vervolgens krijgen we een lesje ontspanning, yoga.” “En dan is het kamp al weer ten einde! De tenten worden afgebroken, de ouders komen langzaam binnendruppelen. Het is zo leuk om te zien hoe de jongeren afscheid van elkaar nemen. Soms met een dikke knuffel en soms met tranen… ‘Ik lach wel, maar mijn ogen even niet’, aldus een jonge mantelzorger die weer naar huis gaat. Er even tussenuit, elkaar ontmoeten, lachen en mensen om je heen die je thuissituatie begrijpen.”

“Ben jij of ken jij een jonge mantelzorger? Neem dan contact met mij op zodat ik je extra informatie kan geven. Je mag me mailen op [email protected] of bellen (appen mag ook) op 06-51 30 64 21.”

_BT Clear

Contact opnemen met Sociaal Werk De Kear? Bel naar: (0513) 334 270 of bezoek onze website: www.sociaalwerkdekear.nl

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear