In de gemeente Assen

Chatten met de psycholoog

_BT Clear

Een online test doen om te kijken of je depressieve klachten hebt? De kans is groot dat je zo’n test weleens hebt gedaan. In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen, zoals depressie of angst. Helemaal sinds het coronavirus is het steeds gebruikelijker om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.

E-health

Bij online hulpverlening, ook wel e-health genoemd, worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn, last ondervinden van angstgevoelens of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen om de klachten te verminderen. Te denken valt aan schrijfopdrachten, ademhalingsoefeningen of een dagboek bijhouden. Soms hoort het bij de behandeling om naast de oefeningen te chatten of te videobellen met de psycholoog voor extra ondersteuning, maar hoe deze contactmomenten eruit zien is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld. Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding.

De patiënt werkt dan niet alleen online aan zijn klachten, maar spreekt de psycholoog daarnaast nog in persoon. Tegenwoordig is het ook mogelijk om met een tablet of mobiele telefoon een e-health cursus te doen. Voor autisme patiënten bestaat er zelfs een digitale coach in de vorm van een app die helpt bij moeilijke situaties op school, op de werkvloer en in het openbaar vervoer.

Under construction

Hoewel e-health al vanaf eind jaren ’90 bestaat, is het voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. De afgelopen periode heeft e-health een grote ontwikkeling doorgemaakt. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) gelooft in de voordelen en de noodzaak van e-health, maar wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Omdat ze hun patiënt niet in persoon zien, lopen psychologen informatie mis die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal of intonatie.

Groot aanbod

E-health kan voor veel mensen een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy, behandeltijd en kosten. Denk je dat online hulpverlening een manier kan zijn om jouw psychische klachten te verhelpen? Informeer jezelf dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. De huisarts is een betrouwbare partij die je kan adviseren over e-health oplossingen die passen bij jouw klachten en jouw financiële situatie.

_BT Clear

Assense studenten sporten met nieuwe Nederlanders!

_BT Clear

Contacten leggen en nieuwe vrienden maken valt niet mee in een vreemd land. Om hun weg te vinden in de gemeente Assen biedt Sport Drenthe in samenwerking met studenten en docenten van de opleiding Sport & Bewegen Assen jonge vluchtelingen de kans om aansluiting te krijgen bij het georganiseerde sportnetwerk in de gemeente.

Wereldmeiden/Wereldgozers

In het landelijke project ‘Wereldmeiden/Wereldgozers’ gaan de leerlingen van ISK Assen (Internationale Schakel Klas) onder begeleiding van de studenten verschillende sporten uitproberen in een sportcarrousel.

Dit alles in een periode van tien weken. De lessen staan in het teken van ontmoeten en plezier in bewegen. Na deze eerste periode worden de deelnemers in contact gebracht met het sportaanbod uit de regio.

Samen met hun maatje krijgen de deelnemers wekelijks een andere clinic georganiseerd door een lokale sportaanbieder.

De taal van sport

Afgelopen weken hebben de studenten zich voorbereid op de start van het project, waarin ze een tweetal scholingen hebben gevolgd over onder andere cultuurverschillen en communicatie. “Dit project is een geweldige kans voor onze studenten doordat ze een belangrijke rol spelen in een groot maatschappelijk vraagstuk”, aldus Rachel Admiraal, docent van het profiel Buurt, Onderwijs & Sport van de opleiding Sport & Bewegen. “Tijdens de kennismakingsbijeenkomst met de doelgroep voelden mijn studenten zich verantwoordelijk, dit vertaalde zich in een professionele houding.”

De sport is slechts een eerste aanzet tot verbinding met elkaar. Uiteindelijk is het belangrijkste om het sociale netwerk van de deelnemers te vergroten zodat ze hun weg in de maatschappij makkelijker kunnen vinden. Hiermee wordt de taal van sport in deze wereld weer optimaal benut

Meer weten over bovenstaand artikel? Mail met: [email protected].

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear