In de gemeente Assen

_BT Clear

Gezonde leefstijl/ kennismaken met buurtwerkers sport

Buurten met buurtwerkers

Buurtwerkers sport doen meer dan sporten met inwoners. Maar wat? Vandaag vertellen buurtwerkers Romina Caria en Gerlinde Luchtenberg van Vaart Welzijn er alles over.

Waarvoor kun je bij de buurtwerkers sport terecht?

Jong en oud kunnen bij ons terecht. Je wilt bijvoorbeeld meer bewegen, maar hebt wat ondersteuning nodig om de eerste stap richting de fitnessclub te zetten. Of je hebt een idee voor een activiteit, maar weet niet hoe je dit aan moet pakken. Ook kunnen onder andere leraren, huisartsen en trainers mensen naar ons doorsturen.

Geen vraag is te gek en iedereen kan bij ons terecht. Sommige mensen hebben behoefte aan meer structuur in hun dag, voor anderen vormt geld een drempel om aan hun gezondheid te werken of ze vinden het moeilijk om in het openbaar te bewegen. Sporten is niet per se een doel, maar vaak meer een middel. Tijdens het sporten en bewegen komen allerlei vragen naar boven waar wij antwoord op kunnen vinden.

Hoe kunnen mensen met jullie in contact komen?

Je hoeft geen afspraak te maken. We zijn in de wijk aanwezig om in contact te staan met de inwoners. Bijvoorbeeld bij een skatebaan, het buurthuis of tijdens spreekuren. Maar ook bij activiteiten in de wijk zoals de wekelijkse wandeling waar ontmoeting centraal staat. Onlangs hebben we met inwoners een ‘panna knockout toernooi’ georganiseerd. De kracht zit hem in het ontmoeten.

Wij zijn een laagdrempelige ingang voor hulp, voor jong en oud. Voor mensen die zich alleen voelen en nieuwe mensen willen ontmoeten. Vaak worden jongeren met ons in contact gebracht door hun ouders, leerkracht of trainer. Zoals jongeren die het moeilijk hebben met de scheiding van hun ouders of die tegen pestgedrag aanlopen. Ze kunnen allemaal bij ons terecht met de vraag hoe daarmee om te gaan. Maar ze moeten de hulpvraag wel zelf voelen. Alles wat we doen is vrijwillig. We verplichten niks.

Wat is jullie werkwijze?

Wij werken aan de hand van 5 thema’s aan een gezonde stad: preventie, gezonde wijk, gezonde inwoner, gezonde school en gezonde vereniging. We gaan samen met de inwoner aan de slag. Of hij nou aan zichzelf wil werken of een idee heeft voor een activiteit. We doen even mee en laten de inwoner dan weer los. Wij doen niet iets VOOR ze maar doen het SAMEN met ze. Bijvoorbeeld een formulier invullen, uitzoeken op welke sport ze willen of inschrijven voor een lidmaatschap. Doordat mensen zelf aan de slag gaan krijgen ze meer zelfvertrouwen.

Wanneer is een traject voor jullie geslaagd?

Het traject is geslaagd als we mensen na een tijdje weer los kunnen laten en het dan goed blijft gaan. Soms duurt dit een paar maanden, maar soms zijn twee gesprekken al genoeg.

Heb jij ook een vraag aan de buurtwerkers sport? Neem dan contact op.

Lariks – Pittelo:

Romina Caria
[email protected]
06 – 511 763 20

Kloosterveen:

Gerlinde Luchtenberg
[email protected]
06 -156 491 29

Assen Oost:

Michael Zeldenrust
[email protected]
06 – 820 718 45

Marsdijk:

Gido Verschuren
[email protected]
06-572 198 27

Baggelhuizen – Centrum:

Selma Pekel
[email protected]
06- 820 956 80

Noorderpark – Peelo:

Yassin Wolters
[email protected]
06 – 104 368 04

Kindpakket Assen: ieder kind doet mee!

Spullen voor school, hobby’s, een laptop of een fiets. Je wilt dat je kind mee kan doen. Maar vanzelfsprekend is dat niet.

Het is belangrijk dat alle kinderen zonder zorgen naar school kunnen. Dat ze van hun vrije tijd genieten en dat ze spullen kunnen kopen die ze nodig hebben. Ook de kinderen die opgroeien in een gezin waar niet zoveel geld is. Kindpakket Assen is er voor deze gezinnen. Met het Kindpakket kan jouw kind meedoen! Binnen Kindpakket werken verschillende partijen samen die ervoor zorgen dat alle kinderen van 0 tot 21 jaar mee kunnen doen aan diverse activiteiten.

Kom je in aanmerking voor het Kindpakket?

Is het inkomen lager dan 130% van de bijstandsnorm (€ 1289,- netto voor een éénoudergezin, € 1842,- netto voor een tweeoudergezin) dan kom je in aanmerking voor ondersteuning via het Kindpakket. Ook ouders die naar verhouding veel verdienen, maar hoge lasten hebben door bijvoorbeeld schulden, kunnen gebruik maken van Kindpakket Assen. Kijk op www.assen.nl/kindpakket voor meer informatie.

Meedoen in Assen

Ben je 18-plusser met een laag inkomen? En wil je sporten of meedoen aan een culturele activiteit? Gebruik dan het sport- en cultuurtegoed van € 150,-. Aanvragen kan nog tot 18 december! Iedere volwassen inwoner van Assen met een laag inkomen kan dit jaar het sport- en cultuurtegoed aanvragen.

Wat kun je met het sport- en cultuurtegoed?

  • (proef)lessen nemen
  • voorstellingen bijwonen of naar de bioscoop
  • lid worden van een vereniging
  • een tentoonstelling bezoeken
  • een bibliotheekabonnement nemen

Kijk op de website www.meedoeninassen.nl voor meer informatie.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear