In de gemeente Assen

_BT Clear

Financiële problemen of zorgen?

Neem contact met ons op!

“Schaam je niet als je financiële problemen hebt. Iedereen heeft last van hoge prijzen en energielasten. Meld je.” Aldus Bernadet Sapulete. Bernadet werkt als financieel regisseur bij de gemeente Assen. Zij neemt telefonisch contact op als er een melding binnenkomt over financiële problemen en zoekt uit welke hulp of ondersteuning nodig is.

Er wordt eerst bekeken of een vrijwilligersorganisatie zoals SchuldHulpMaatje, Humanitas Thuisadministratie of Stichting Budgetsupport kan helpen. En als jij een uitkering ontvangt via het Werkplein Drentsche Aa, dan pakken zij de financiële hulpvraag op. Is er sprake van dat gedrag een oorzaak is van de financiële problemen, dan neemt Bernadet contact op met Vaart Welzijn. Bij problematische schulden of herfinanciering van kleinere schulden wordt er overlegd met de Gemeentelijke Kredietbank Drenthe. ZZP’ers en ondernemers kunnen zich ook melden met financiële problemen.

Goede samenwerking

“In Assen werken we goed samen met alle organisaties die hulp bieden bij financiële problemen. Dat is onze kracht en maakt hulp efficiënt”, vertelt Bernadet. “Soms komen mensen in aanmerking voor regelingen als de Maatwerkregeling Gebruiksgoederen, energietoeslag, het sport- en cultuurtegoed, of kan men voor de kinderen terecht bij het Kindpakket.”

Energiekosten

Ondanks de hoge inflatie en energiekosten stijgt het aantal aanvragen voor hulp maar licht. “Ik hoor wel steeds vaker dat mensen niet meer rond kunnen komen met het geld dat zij maandelijks hebben. Ook merk ik soms dat mensen bang zijn om een tegemoetkoming aan te vragen. Mede door de toeslagenaffaire is de kans groter dat zij overheidsschuw zijn geworden”, vertelt Bernadet.

Heb jij financiële problemen of zorgen? Neem contact met ons op. Dat kan via de gemeente op diverse manieren, zoals via het Klant Contact Centrum, het aanmeldteam Zorg & Welzijn of bij de balie op het stadhuis. Maar dit kan ook bij jou in wijk via de buurtteams van Vaart Welzijn of via andere organisaties zoals Werkplein Drentsche Aa of vrijwilligersorganisaties.

Het belangrijkste is: blijf er niet mee zitten en neem contact op!

Heb je problemen met het betalen van jouw (energie)rekening? Er zijn verschillende regelingen waar je gebruik van kunt maken.

  • In november en december 2022 ontvangen de meeste huishoudens in Nederland een korting op hun energie- rekening van € 190 per maand.
  • Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor de meeste huishoudens. Deze regelingen worden automatisch verrekend bij jouw energierekening.
  • Heb je een inkomen tot en met 120% van het sociaal minimum? Dan kun je gebruik maken van de eenmalige energietoeslag van € 1.300. Deze toeslag is aan te vragen bij Werkplein Drentsche Aa (WPDA).

Vanaf 14 november 2022 zijn er binnen gemeente Assen extra regelingen ingesteld:

  • Heb je een inkomen tussen de 120% en 130% van het sociaal minimum? Dan is het mogelijk om gebruik maken van een eenmalige energietoeslag van € 750.
  • Je kunt deze toeslag aanvragen via www.wpda.nl/financiele-regelingen/energietoeslag.
  • Heb je door de sterk gestegen energiekosten moeite met rondkomen? Of is de energietoeslag niet voldoende? Dan kun je via het Noodfonds een vergoeding aanvragen. Hiervoor geldt geen maximum inkomen. Wel gelden de volgende voorwaarden:
  • Je woont in Assen
  • Je kunt aantonen dat je extra kosten hebt gemaakt [de energierekening]
  • Je kunt aantonen dat je deze kosten niet kunt betalen. Hierbij wordt gekeken naar de normale vaste lasten die je eerder ook had.
  • Als je meer dan € 6.505 (individueel) of € 13.010 (gezin) spaargeld heeft, wordt het bedrag daarboven afgetrokken van de toekenning.

Je kunt ook aan de slag met energiebesparing. Wij kunnen daarbij helpen. Kijk voor meer informatie op drentsenergieloket.nl/assen.

Het gemeentelijk Noodfonds geldt met terugwerkende kracht voor drie maanden vanaf de datum van de aanvraag. Wil je meer weten? Dan kun je contact opnemen met WPDA via www.WPDA.nl, 0592 - 391 600 of kom langs bij Javastraat 15.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear