In de gemeente Assen

_BT Clear

Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) - seniorensport

Bewegen is belangrijk, ook wanneer je ouder wordt. Naast het fitter en sterker worden, is MBvO-seniorensport ook een moment om mensen te ontmoeten. Voor 55+’ers is er een gevarieerd aanbod van bewegingsactiviteiten op diverse locaties in Assen. De lessen worden gegeven door speciaal opgeleide docenten. Het is mogelijk om vrijblijvend een proefles mee te doen.

Bewegen voor specifieke doelgroepen

Voor mensen met Parkinson zijn we sinds kort gestart met Bewegen Op Muziek. Daarnaast is er een sportgroep voor ex-CVA (beroerte) patiënten en een volleybalgroep voor ex-hartpatiënten.

Meedoen in Assen

Via de het sport- en cultuurtegoed van gemeente Assen kan korting worden verkregen op onze sportactiviteiten

Meer weten of aanmelden?

Kijk op de website van Vaart Welzijn voor ons complete sportoverzicht.
Heb je vragen? Wij zijn telefonisch bereikbaar op 06 - 511 786 79
(Esther de Hesse) of via de mail [email protected].

Interview met Antje Dijkstra en Hennie Arends

Antje Dijkstra is eigenaar van Antje’s Taverne. Een horecagelegenheid waar bedrijven cursussen en vergaderingen kunnen houden. Meteen vanaf het begin kwamen al veel (oudere) mensen uit de buurt af en toe een kop koffie drinken. Mensen van het eerste uur komen er nog steeds en sommigen vieren er zelfs hun verjaardag. Antje’s Taverne is letterlijk en figuurlijk laagdrempelig, want het is goed rolstoeltoegankelijk. Je kunt er ook bewegen in de beweegtuin. Zo blijven de bezoekers langer fit. Antje: “Er is een heer van in de 90, die een paar keer per week komt bewegen. Hij staat een stuk steviger achter z’n rollator en kan weer met een gerust hart mee met uitjes.”

Sinds corona bezorgt Antje’s Taverne maaltijden aan huis: het Master Service Plan. Mensen worden voor een klein bedrag lid en krijgen dan korting op de maaltijden en de beweegtuin. Bij het brengen van de maaltijden zien de bezorgers hoe het met de mensen gaat. Wanneer het niet zo goed gaat, leggen de maaltijdbezorgers contact met mensen die kunnen helpen, zoals een huisarts. Zo is er een stuk meer rust onder de bewoners van de straat. Als er iets is bellen ze eerst Antje. Antje: ”Als iedereen om je heen gelukkig is, dan heb je het mooi voor elkaar.”

Mensen die in de buurt wonen weten Antje’s Taverne goed te vinden, mensen die verder weg wonen, worden af en toe doorgestuurd door Hennie Arends van woningcorporatie Actium. Hennie is seniorenmakelaar. Dit betekent dat zij vroegtijdig met mensen in gesprek gaat om te zorgen dat ze nadenken of hun woning in de toekomst nog steeds bij hen past.

Hennie: “Wij willen ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dit betekent niet altijd dat je in dezelfde woning blijft, maar dat je tijdig verhuist naar een woning die goed bij je past.

Veel mensen denken daar pas over na als ze niet meer zelfstandig de trap op komen of de tuin te groot voor ze is. Met de huidige wachttijden, ben je dan te laat. Het is niet zo dat je als je een woning huurt, je automatisch ingeschreven staat voor een andere woning. Hiervoor moet je je inschrijven bij www.thuiskompas.nl.

Wij willen graag dat mensen tijdig verhuizen, zodat ze minder zorg nodig hebben en veilig wonen. Sommige mensen ervaren hierdoor eerder eenzaamheid, maar daar kan Antje’s Taverne een rol in spelen. Soms krijg ik van Antje een seintje over mensen waar ik eens langs moet gaan. Andersom verwijs ik ook door naar Antje.

Veel mensen weten niet wat er allemaal mogelijk is om het leven makkelijker te maken. Daarom hebben we samen met lokale partners, waaronder Vaart Welzijn en de gemeente Assen een beleefhuis ingericht aan de Zwartwatersweg 155 in Assen. Daar kun je alle snufjes in de praktijk zien, die helpen om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Je kunt hier dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur zonder afspraak naartoe.”


Seniorenvoorlichting

De seniorenvoorlichters van Vaart Welzijn zijn goed op de hoogte van de voorzieningen voor senioren in Assen. Zij komen bij senioren op huisbezoek om hierover informatie te geven.

Seniorenvoorlichters geven informatie over:

  • Financiën en administratie
  • Vervoersmogelijkheden
  • Beweging
  • Activiteiten
  • Voorzieningen

De buurtwerkers van Vaart Welzijn ondersteunen de vrijwillige seniorenvoorlichters.

Heeft iemand meer advies of een verwijzing naar een instantie nodig? Dan helpen de buurtwerkers van Vaart Welzijn verder.

Aanmelden voor een eenmalig huisbezoek van een seniorenvoorlichter? Of lijkt het je leuk om seniorenvoorlichter te worden? Neem dan contact op met Sara Fleurke, telefonisch via
06 - 511 796 83 of via de mail [email protected].

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear