Heili Heinink is jeugdverpleegkundige bij JGZ Kennemerland en geeft workshops en lezingen aan ouders over thema’s als opvoeden, spelen, slapen en eten.
Heili: “Ik geef al zo’n 12 jaar met veel plezier groepsvoorlichting aan ouders. Bij onze workshops gaan we uit van Positief Opvoeden. Hierbij focus je als ouder niet op het bijsturen van negatief gedrag, maar geef je vooral positieve aandacht aan je kind zodra dingen goed gaan. Dit stimuleert je kind om dit gedrag vaker te laten zien. Laat je kind toch moeilijk gedrag zien, leer je vaardigheden om hiermee om te gaan. Door de aandacht voor het positieve, wordt opvoeden niet alleen makkelijker, maar ook leuker! Uit onderzoek blijkt dat deze methode echt werkt. Het heeft dus zin voor ouders om hiermee aan de slag te gaan. Met Positief Opvoeden wordt bijvoorbeeld boodschappen doen met je kind of een dagje dierentuin weer een leuk uitje.”
“Ik geef verschillende soorten workshops, waaronder ‘Samen Spelen’, ‘Van speen tot game’ en ‘Over regels en grenzen’. Vooral deze laatste workshop is erg populair. Tijdens onze workshops wisselen ouders veel ervaringen en ideeën uit, deze koppel ik dan weer aan de theorie. Ouders krijgen zo goed door hoe Positief Opvoeden werkt. Als ze dat begrijpen, kunnen ze het toepassen in elke situatie met hun kind.”
“Vaak merk ik dat ouders heel graag van mij willen horen wat ze moeten doen als hun kind niet luistert; moet ik een time-out geven, straffen of belonen? Zeg jij het maar. Maar zo werkt Positief Opvoeden niet. Ik reik handvatten aan, maar het plan maken ouders zelf. Ouders kiezen welke situatie ze willen aanpakken, met welke opvoedstrategieën en in welk tempo. Zo komt er een plan dat voor die ouders en dat gezin werkt. Dit vind ik oprecht het mooie van Positief Opvoeden. Uiteindelijk doen ouders het zelf, daarom werkt het ook zo goed. En als ze het moeilijk vinden, help ik ze hierbij. Hebben ouders na de workshops vragen, dan kunnen zij altijd terecht bij mij of hun eigen jeugdverpleegkundige. We kunnen ook thuis langskomen.”
“Laatst sprak ik een moeder die bij mij een workshop had gevolgd. Zij was thuis aan de slag gegaan met wat ze had geleerd tijdens de workshop. Zo kwam ze erachter dat haar kind eigenlijk prima kon luisteren, maar zijzelf nog dingen kon verbeteren.
'Het werkt echt'
‘Ik gaf onduidelijke instructies en teveel in één keer. Ook was ik veel te ongeduldig. Ik gaf mijn kind geen tijd om te reageren.’ Hiervan was ze zich eigenlijk helemaal niet bewust. Door de handvatten die ze tijdens de workshop heeft gekregen, gaat het nu echt zoveel beter. ‘Het werkt echt’, zei ze. Hier word ik dan zo blij van, want uiteindelijk gaat het er toch om dat ouders genieten van hun kind.”