Alida van Veelen is CJG-coach bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in Bloemendaal. Ze draait al heel wat jaren mee bij het ondersteunen van gezinnen. Alida: “Geen dag is hetzelfde. Dat vind ik zo mooi aan mijn baan. Ik kom bij verschillende gezinnen thuis en mag meedenken over hoe het anders kan. Dat is dankbaar werk!”
“Een nieuw gezin, een andere uitdaging. Wat speelt er? Wat gaat er wél goed? Door deze vragen te stellen, krijgen ouders en ikzelf de situatie goed in beeld. Maken ouders zich zorgen of ze de huur wel kunnen betalen? Dan pakken we dat eerst aan. Om te bekijken wat je thuis anders zou willen, heb je rust en ruimte in je hoofd nodig. Luistert een kind niet? Dat kan liggen aan het kind, maar ook aan hoe ouders met hun kind omgaan. Zodra er minder stress is en ruimte voor aandacht voor elkaar, maakt dit vaak al een wereld van verschil.”
“Soms stapelen problemen zich op en zien ouders door de bomen het bos niet meer. Ik sta ze bij om het overzicht terug te krijgen.
Samen met ouders en eventuele andere hulpverleners gaan we om tafel om te kijken wat ouders willen en hoe we ze het beste op weg kunnen helpen. Sommige ouders vinden dat best spannend. Ik vind het belangrijk daarbij ook aandacht te hebben voor wat zij al goed doen, dat geeft ouders zelfvertrouwen. Ouders beslissen altijd zelf welke stappen ze nemen. Tenslotte weten zij het beste wat goed is voor hun kind en hun gezin.”
'Ouders beslissen altijd zelf welke stappen ze nemen'
“Ik ben regelmatig op de scholen te vinden. Het valt me op dat ouders vaak zelf om hulp vragen als het met hun kind niet helemaal lekker loopt in de klas of thuis. Dat vind ik best dapper. Je stelt je toch kwetsbaar op. Ouders vermoeden bijvoorbeeld dat hun kind autisme heeft of maken zich zorgen over pubergedrag. Tegenwoordig zie ik ook dat hoge verwachtingen een grote rol kunnen spelen bij problemen. Kinderen hebben last van de druk om goede cijfers te halen. Het kan ouders helpen om met een andere blik naar hun kind te kijken.”
“We zijn allemaal dol op onze kinderen en brengen ze met liefde groot. Dat doen we zo goed als we kunnen, maar het blijft een uitdaging en een ontdekkingsreis. Geen kind of ouder kind is hetzelfde. Ik zeg wel eens tegen ouders: ‘Je bent je eigen opvoedboek. Daarin staat wat jij hebt meegekregen uit je eigen opvoeding. Praat daar eens met elkaar over. Je vindt de ander misschien te streng of juist te makkelijk, maar wat vinden jullie samen belangrijk om mee te geven aan je kind?”
Heb je vragen of advies nodig? Aarzel niet en neem contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin (mag ook anoniem). Kijk voor meer informatie op www.cjgkennemerland.nl.
We zijn er voor je!
We werken samen met scholen, de jeugdgezondheidszorg, het sociaal wijkteam, huisartsen en veel andere organisaties op het gebied van jeugd.