Wat kan Jeugdgezondheidszorg
Kennemerland betekenen voor jou?

_BT Clear

Het consultatiebureau: toen en nu. Het eerste consultatiebureau in Nederland openende in 1901, met als doel kindersterfte tegen te gaan. In die tijd werd een vijfde van de baby’s niet ouder dan 1 jaar.

Het consultatiebureau gaf moeders die geen borstvoeding konden geven melk en de baby werd gewogen. De vieze luier was het bewijs dat de baby de voorgeschreven hoeveelheid melk echt had opgedronken. De moeders werden toegesproken met de 3 R’s: Rust, Reinheid en Regelmaat. Alle baby’s moesten stipt om zeven uur ‘s ochtends worden gevoed, en vervolgens om tien, één, vier, zeven en tien uur. Van vaker drinken zou een baby verwend raken. Er is sindsdien een hoop veranderd. Het consultatiebureau ziet vrijwel alle baby’s en hun ouders, en ondersteunt jonge gezinnen op allerlei manieren.

Een Kansrijke Start voor ieder kind

Vanaf de zwangerschap tot de leeftijd van 4 jaar, bieden wij alle ouders en kinderen ondersteuning. De eerste 1000 dagen van een kind leggen de basis voor een goede ontwikkeling: nu en straks.

In die eerste jaren vinden belangrijke stappen in de hersenontwikkeling plaats. De ervaringen die je baby opdoet zoals de taal die je baby hoort, de dingen die hij ziet en de liefde die hij ervaart, maken dat bepaalde verbindingen in de hersenen ontstaan of juist verdwijnen. Deze hersenverbindingen hebben een levenslange invloed op de lichamelijke en emotionele gezondheid van je kind. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je kind beter met tegenslag om kan gaan, minder moeite heeft met leren en makkelijker vrienden maakt.

'Wij zijn er voor je, al vanaf de zwangerschap'

Om een goede start te maken, en omdat er veel verandert als je vader en moeder wordt, kan het helpen om je goed voor te bereiden. Het is fijn om vast kennis te maken met ons tijdens de zwangerschap, zodat je weet wat je aan ons hebt en wat we voor jou en je kind kunnen betekenen.

Denk aan begeleiding bij het geven van borst- en flesvoeding, babymassage of workshops over opvoeden en opgroeien. Tijdens een eerste bezoek bij jou thuis kunnen we ook met je kijken hoe het is om vader of moeder te worden. Het kan helpen alvast na te denken over wat voor ouder je wilt zijn en wat de komst van een kind met je doet. Denk aan vragen als: hoe kun je werk en gezin combineren? Wat verandert er voor jezelf? Wat verandert er voor de relatie? Jouw vragen staan in het gesprek centraal. Jij bent als ouder het meest belangrijk in het leven van je kind. Waar nodig kunnen wij je bij deze mooie en belangrijke taak ondersteunen. Zo zorgen we er samen voor dat je kind gezond, veilig en liefdevol opgroeit.

Voor meer informatie kijk op www.jgzkennemerland.nl

_BT Clear

_BT Clear

_BT Clear