Samen (op)groeien

_BT Clear

Vader of moeder worden is heel bijzonder. Tegelijkertijd is het een grote verantwoordelijkheid, waar je best weleens onzeker van kan worden. Bestond er maar een algemene handleiding ‘Hoe groeit mijn kind fijn op’. Maar ieder kind is uniek en jij als ouder natuurlijk ook.

Workshop of training

Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Je kunt tips vragen aan familie of vrienden, maar heb je ook weleens gedacht aan het volgen van een workshop of training? Misschien kan je kind wel wat zelfvertrouwen gebruiken, wil je graag jullie band versterken of vind je het lastig met de spanningen van een scheiding om te gaan? Samenopgroeien.nu is dé plek om workshops of trainingen over opvoeden en opgroeien te vinden. Deze website verzamelt het aanbod van verschillende organisaties in Kennemerland. Zo kun jij gemakkelijk een keuze maken!

Liefdevol communiceren

Karmin Schaap, gezinscoach bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), geeft de cursus ‘liefdevol communiceren’ aan ouders. Karmin: “Een betere relatie met je kind begint met naar elkaar luisteren. En dan niet alleen horen wat iemand zegt, maar ook echt begrijpen wat de ander bedoelt. Dat is soms best ingewikkeld. Je leert signalen van je kind te ‘vertalen’. Wanneer je kind boos, angstig of verdrietig reageert, komt dat altijd doordat een behoefte niet wordt vervuld. Als je weet wat je kind (en jijzelf natuurlijk) nodig hebben, komt er ruimte voor begrip en kun je een oplossing vinden waar iedereen blij van wordt.”

Voor kinderen

Niet alleen ouders kunnen terecht voor een workshop of training, ook voor kinderen zijn er diverse mogelijkheden. Denk aan trainingen om steviger in je schoenen te staan of om juist wat meer te ontspannen. ‘Nu even ik’ is er speciaal voor broertjes of zusje (brusjes) van een kind met autisme.

CJG-coach Kirsten geeft deze training samen met orthopedagoog Milou van de Hartekampgroep. Kirsten: “Bij een brusje thuis gaat het er vaak net even anders aan toe en dat is niet altijd gemakkelijk. Deze kinderen zijn van jongs af aan gewend rekening te houden met anderen en meer te helpen met klusjes in huis. Spelenderwijs leren ze hier hun broer of zus met autisme beter te begrijpen. Milou: “Door de extra zorg krijgen ze thuis vaak wat minder aandacht van hun ouders. Dan is het ook weleens fijn als zij het middelpunt zijn. Je ziet ze hier echt opbloeien.”

Kinderen groeien op, maar ook jij kunt groeien in je rol als ouder. Neem een kijkje op www.samenopgroeien.nu.

_BT Clear

’Liefdevol communiceren heeft mij inzicht gegeven in de behoeften van mijn zoon, maar ook in die van mijzelf. Dat was echt een eyeopener! Wanneer het nu thuis clasht, ga ik eerst bij mezelf te rade waarom dit me zo raakt. Ik kan er nu op een ander moment op terugkomen.‘

Marja (42 jaar), moeder van Jesse (16 jaar)


_BT Clear

_BT Clear