Beste ouder en opvoeder,

_BT Clear

Laten we eerlijk zijn: kinderen opvoeden is niet altijd makkelijk. Er is geen opleiding voor, ieder kind is uniek, er zit geen gebruiksaanwijzing of handleiding bij een kind, er is geen keurmerk voor de juiste opvoeding. Tegen de tijd dat je het een beetje onder de knie lijkt te hebben, kukelt het kind de ‘kinderpubertijd’ in, gaat het naar school, wordt het een echte puber en wonen ze op zichzelf.

Het is best lastig. Dat heb ik ook zelf ervaren. Je vraagt je af of je het wel goed doet. Je kunt bladen lezen en video’s bekijken en ook op tv zijn er veel opvoedprogramma’s. We helpen op die manier elkaar met opvoeden. Gelukkig hoef je het niet allemaal alleen te doen. Zo staan er in onze regio mensen voor je klaar waar je terecht kunt met alle vragen over het opvoeden.

Want wat doe je als je kind ’s avonds echt niet wil slapen. Of je peuter echt geen groente eet. Wat doe je als een kind spijbelt? Of ongelukkig is? Wat doe je als je puber vast lijkt te zitten aan zijn mobiele telefoon of wanneer je denkt dat hij drugs gebruikt?

Voor alle kleine en grote zorgen, kleine en grote problemen is er hulp. Een professional die met je meedenkt, je adviseert en tips geeft. En die er ook is als er meer hulp nodig is. Mijn advies is dan ook om die hulp in te schakelen als het probleem nog klein is. Want soms mis je gewoon net dat ene stuk gereedschap in die opvoedkist wat je hard nodig hebt. Haal het bij de professionals die klaar staan. Want dat voorkomt vaak dat een probleem groot wordt.

Waar is die hulp dan? Dichterbij dan je denkt. Er zijn door de hele regio speelgroepen, een uitgebreid cursusaanbod, het Centrum voor Jeugd en Gezin of de Jeugdgezondheidszorg waar je met al je vragen over de opvoeding terecht kunt en ook de huisarts en het Sociaal Wijkteam denken mee.

Van 5 tot en met 11 oktober is het de Week van de Opvoeding. Speciaal voor deze week valt de informatiekrant ‘Samen (op)groeien’ bij je op de deurmat. Ik wens je veel leesplezier!

Jur Botter
Vader (van inmiddels twee jongvolwassenen) en wethouder Jeugd

Colofon

Concept en realisatie
ETT Media
www.ettmedia.nl
050 - 313 76 00

Skitter
www.skitter.nl
050 750 15 91

Met medewerking van het Centrum voor Jeugd en Gezin Kennemerland en Jeugdgezondheidszorg Kennemerland

Teksten
Centrum voor Jeugd en Gezin Kennemerland, Jeugdgezondheidszorg Kennemerland en de in de redactie genoemde organisaties.

Oktober 2020

Overname van artikelen is alleen toegestaan mits ETT Media en het Centrum voor Jeugd en Gezin Kennemerland en Jeugdgezondheidszorg Kennemerland hier toestemming voor heeft gegeven. ETT Media is niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant.

_BT Clear

_BT Clear

_BT Clear