Eerste Kennismaking

_BT Clear

Je hele wereld verandert, het is bijna niet uit te leggen. Als de baby er straks is begrijp je wat ik bedoel’. Dit antwoord kun je krijgen als je ouders vraagt hoe het is om een eerste kind te krijgen. Wanneer je voor het eerst vader of moeder wordt, komt er een hoop op je af. Als je goed voorbereid bent, is het makkelijker om met alle veranderingen om te gaan. Liever wacht je daar niet mee tot de baby er al is. Je kunt vast nadenken over wat voor ouder je wilt zijn of wat de komst van een kind met jou en je relatie doet. De jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau kan hierin met je meedenken.

Eerste kennismaking met de JGZ

“Anderhalve maand voordat Tessa (4,5 maand) geboren werd kwam Femke, jeugdverpleegkundige bij JGZ Kennemerland, bij ons thuis voor een eerste kennismakingsgesprek’, vertelt Laura. ’Petra en ik hadden alles wel zo’n beetje klaar voor de komst van Tessa. Naast de praktische zaken als het kamertje, kleertjes en de kinderwagen, hadden wij veel gelezen op internet en informatie gekregen van familie en vrienden. Toch waren we best wat onzeker over wat ons te wachten stond. Van Femke kregen we veel tips.

Dat was erg fijn en stelde ons ook wat gerust.’ Dat wisten wij helemaal niet. En dat je altijd mag bellen als je vragen hebt, als je kind bijvoorbeeld slecht drinkt. Dat is heel fijn om te weten, want in het begin weet je soms ook gewoon echt niet zo goed wat je moet doen in sommige situaties.’ Petra: ‘Tijdens het gesprek hebben we gekeken naar onze ideeën over de opvoeding en hoe wij werk en gezin willen combineren. Wij willen onze dochter zo vrij en ontspannen mogelijk opvoeden. Gewoon de voedingen mee als we gaan winkelen of naar het park gaan. Geen strak voedingsschema, maar voeden op verzoek. Verder wilden we graag de opvoeding en de huishoudelijke taken 50/50 verdelen. Alleen soms lopen de dingen anders dan gepland. Tijdens de zwangerschap raakte Laura haar baan kwijt, waardoor deze taken nu voor het grootste deel op haar neerkomen. Maar dit gaat zeker veranderen op het moment dat we allebei weer aan het werk zijn.“

‘Ze doen zoveel meer op het consultatiebureau, dan wij dachten’

Petra: ‘Voor het gesprek met Femke dachten we dat ze bij het consultatiebureau vooral de groei en ontwikkeling van je kind volgden. Maar ze doen zoveel meer. Er worden bijvoorbeeld ook allerlei workshops georganiseerd.

‘Dat ondervonden wij zelf. In de eerste weken kwam Tessa namelijk weinig aan en huilde veel in de middag, vertelt Laura. We hadden geen idee wat er met haar aan de hand was en zaten met onze handen in het haar. Toen hebben we gebeld met het consultatiebureau. In het gesprek kwam naar voren dat Tessa gewoon meer moest slapen en meer behoefte had aan regelmaat. Nu hebben we een vaste routine en sindsdien gaat het echt zoveel beter. Tessa is nu veel rustiger, en daardoor wij ook. Wat een paar simpele tips al kunnen doen!“

Kijk op www.jgzkennemerland.nl voor wat wij voor jou kunnen betekenen!

_BT Clear

_BT Clear

_BT Clear