Scheiden... en dan?

_BT Clear

Het hoge woord is eruit... jullie gaan niet meer samen verder. Dat doet pijn. Een scheiding is voor iedereen een ingrijpende gebeurtenis. Voor jezelf en je (ex-)partner, maar ook voor je kinderen. Hoe ga je de zorg voor hen in de toekomst regelen? Het is belangrijk om duidelijke afspraken met elkaar te maken, want een kind heeft beide ouders nodig...

Effect op je kind

De meeste kinderen gaan een moeilijketijd door. Ze zijn boos, verdrietig, kunnen zich lastig gaan gedragen of juist heel stil worden. Elk kind verwerkt een scheiding op zijn eigen manier, maar met de meeste kinderen gaat het uiteindelijk weer goed. Daarvoor is het wel belangrijk dat dingen goed opgelost worden en een kind weet waar hij aan toe is. Soms zorgt een scheiding voor veel ruzies of spanningen, is er bijvoorbeeld strijd om geld of de omgangsregeling. Voor kinderen is het ingewikkeld om hier getuige van te zijn. Ze staan tussen de twee mensen in waar zij het meest van houden. Dit kan een kind echt schaden in de ontwikkeling.

Wat kun je als ouder doen?

  • Maak geen ruzie waar je kind bij is.
  • Zorg dat je er bent voor je kind, door liefde en aandacht te geven.
  • Zeg vaak dat de scheiding niet zijn of haar schuld is.
  • Praat niet negatief over de andere ouder.
  • Geef je kind het gevoel dat het van beide ouders mag houden.
  • Stimuleer het contact met de andere ouder.

Kinderen In Een Scheiding (KIES)

Wanneer je merkt dat je kind moeite heeft met de nieuwe situatie, is het tijd om hulp in te schakelen. CJG-coach Odet Kappelhof gaat in de speel- en praatgroep KIES met kinderen aan de slag. Odet: “Een scheiding is voor kinderen vaak ingrijpend. Bij KIES staat niet het verhaal van de ouders centraal, maar juist hoe de kinderen het beleven. Ik merk dat ze het prettig vinden om met leeftijdsgenoten te praten die hetzelfde hebben meegemaakt. Ze geven elkaar tips. Hoe ze zich kunnen troosten als ze papa of mama missen bijvoorbeeld. Zo leren ze van elkaar hoe ze met de situatie om kunnen gaan.”

Positief Opvoeden voor gescheiden ouders

Ook jij als ouder kan het moeilijk vinden om de draad weer op te pakken na een scheiding. Misschien maak je je zorgen over je kind of heb je gedoe met je ex? CJG-coach Karen Winkler helpt ouders op weg in de training Positief Opvoeden voor gescheiden ouders. Karen: “Het gedrag van een ex-partner kunnen we lastig veranderen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat je zelf er minder last van hebt. Dat geeft al zoveel rust. Ook leren we ouders hoe je met je kind kunt praten over de scheiding. Het doel is om weer in balans te komen met ‘quality time’ voor je kind, maar ook tijd en ontspanning voor jezelf.”

Advies nodig?

Kun jij advies gebruiken hoe om te gaan met de scheiding? Of heb je hulp nodig om er samen uit te komen? Aarzel niet en neem contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin (mag ook anoniem). We zijn er voor je!

Kijk voor meer informatie op www.cjgkennemerland.nl

_BT Clear

_BT Clear

_BT Clear