In de Idahoeve kunnen 27 mensen met begeleiding tijdelijk wonen.

Het is tien minuten varen naar de overkant, beter gezegd, naar het eiland. In 2006 heeft Natuurmonumenten het eiland Tiengemeten aangekocht en nu is het een stuk land in het Haringvliet waar de natuur, zorg en toerisme samenkomen. In de Idahoeve, een van de voormalige boerderijen, verblijven 27 bewoners. Het zijn mensen met een psychiatrische aandoening.
_BT Clear

Begeleiden en faciliteren

Soms zijn de problemen voor mensen zo ingrijpend, dat zij hulp nodig hebben en tijdelijk niet zelfstandig kunnen wonen. Bij verschillende woonvoorzieningen kunnen de bewoners samen met deskundige begeleiders werken aan hun herstel. “Dat duurt natuurlijk niet bij iedereen even lang,” zegt Rob van der Laan, leidinggevende op de hoeve. “De benodigde zorg en begeleiding om weer zelfstandig te wonen is voor elke bewoner anders. Dat vraagt maatwerk. Uitgangspunt is dat we kijken naar wat de mensen wel kunnen in plaats van wat zij niet kunnen.” De medewerkers van de Idahoeve stimuleren bewoners bij hun dagelijkse bezigheden. “Wie hier wil komen wonen en hier aan zijn of haar herstel wil werken, moet dat zelf willen,” zo gaat Van der Laan verder. “Zij maken de keuze voor de Idahoeve met alles wat daarbij hoort. Wij begeleiden en faciliteren ‘slechts’”

Rust, ruimte en regelmaat

Onder andere structuur en ritme in hun dagbesteding is wat de hoeve de bewoners biedt. Werk speelt daarbij een grote rol. Het vergroot de eigenwaarde en daar hebben de bewoners vaak behoefte aan. In de omgeving van de hoeve en in de gebouwen eromheen is genoeg te doen: tuinieren, huishouden, hout bewerken, helpen in de keuken, etc. De locatie Tiengemeten draagt bij aan het herstel. Bewoner André bevestigt dat: “Het meest heb ik aan de rust en de ruimte. De stad is niets voor mij. Veel te druk. Dat geeft veel onrust en dat is niet goed voor mij.” De saamhorigheid onder bewoners is belangrijk om hen weer vertrouwd te maken met sociale vaardigheden. Bewoners doen gezamenlijk mee aan activiteiten, zoals de dagopening. Soms wordt ook in kleinere groepen gewerkt. “Voor het werk in de keuken hebben we een rooster, zodat iedereen kan zien wanneer hij of zij aan de beurt is. En als iemand zich aan die taak onttrekt, spreken bewoners zelf elkaar daar op aan,” zegt Van der
Laan.

Werk

Om weer grip te krijgen op hun eigen leven is terugkeer naar werk voor de bewoners een belangrijk doel. Dat vinden zij in en om de hoeve, maar ook daarbuiten. “Als de bewoners stappen maken op weg naar herstel, kunnen zij van lieverlee terugkeren naar vrijwilligers of betaald werk. André helpt bij het schoonmaken van de hoeve en sinds kort werkt hij een dag per week voor een schoonmaakbedrijf. En Patrick werkt een aantal dagen in de herberg van Tiengemeten. Binnenkort vertrekt hij de vast wal, want in Zuid-Beijerland kunnen sommige bewoners van de hoeve, zoals Patrick, zelfstandig gaan wonen met nog maar een uur of twee per week begeleiding. Andersom werkt het ook. Volgens Van der Laan vinden mensen die werkloos zijn geworden via de lijn van vrijwilligerswerk bij de Idahoeve soms weer een betrekking. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Rol gemeente

Tiengemeten behoort tot de Hoeksche Waard, maar Nissewaard is de centrumgemeente als het om beschermd wonen gaat. Er is veel contact met partners in de regio en Van der Laan constateert verandering in de overleggen met de gemeente. “Je merkt dat gemeenten steeds beter weten wat er in de omgeving speelt. De indicaties zijn korter en de kennis van lokale netwerken zijn groot. Daar doen we ons voordeel mee in het casuïstiekoverleg. Zo kan de kruisbestuiving ontstaan als het gaat om werk voor onze bewoners.”

Passie

Voor een zinvolle daginvulling van de bewoners kan Van der Laan de passies van medewerkers goed gebruiken. “Het is natuurlijk belangrijk dat onze medewerkers gekwalificeerd zijn, maar hun passies voor bijvoorbeeld muziek, schilderen, fotograferen of tuinieren kunnen we hier uitstekend gebruiken. Dat geldt overigens ook voor de vrijwilligers. Fantastische mensen die onze bewoners in hun waarde weten te laten en hen zonder vooroordelen benaderen en behandelen,” zegt een enthousiaste Van der Laan.

_BT Clear

Informatiekrant

_BT Clear