Als ouder wilt u uw kind opvoeden tot een zelfstandige volwassene. Soms is daar hulp van buitenaf voor nodig. In Nissewaard kunt u daarvoor terecht bij het Jeugd OndersteuningsTeam, kortweg JOT.
_BT Clear

Stelt u zich eens voor: uw peuter gedraagt zich anders dan zijn vriendjes op het kinderdagverblijf. Hij bijt, schreeuwt en doet andere kinderen pijn. U heeft al van alles geprobeerd en ook de leidsters van de opvang zitten inmiddels met de handen in het haar. Zo gaat het niet langer. Wat te doen? Of stel: uw dochter is hevig aan het puberen. Ze komt regelmatig midden in de nacht thuis en liegt wanneer u vraagt waar ze was. Sterker nog, ze lijkt over van alles en nog wat te liegen. Had u eerst af en toe een woordenwisseling met haar, inmiddels gaat het er thuis heftiger aan toe. Kleine ruzies worden groot en tot overmaat van ramp maakt u zich zorgen over de invloed die haar nieuwe vrienden op haar hebben. U twijfelt: hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Luisteren

“Met deze en alle andere opvoedvragen kunnen ouders bij ons terecht”, vertelt Emmy, een van de vier regisseurs van JOT Nissewaard. “Iedereen uit onze gemeente met een kind tussen 0 en 18 jaar kan vragen over opvoeden aan ons stellen.” Hoe simpel of ingewikkeld de vraag ook is, u treft altijd eerst een medewerker die naar u luistert en die er aan de hand van het gesprek met u voor zorgt dat u op de juiste plek terecht komt. Dat kan bijvoorbeeld zijn op het consultatiebureau, bij de schoolmaat-schappelijk werker of het JOT.

Vraag achter de vraag

Bij het JOT werken jeugd- en gezinscoaches. Na uw eerste gesprek met de bureaudienstmedewerker van het JOT neemt een van de coaches contact met u op. Hij of zij verheldert uw vraag op alle leefgebieden en betrekt daarbij uw hele gezin en uw sociale netwerk. Samen met u onderzoekt de coach waar u en uw gezin tegenaan lopen en wat u nodig heeft om de situatie te veranderen. Emmy: “We gaan op zoek naar de vraag achter de vraag. Wat is er echt aan de hand? Welke patronen zijn er en hoe kunnen we die doorbreken? Wat kan dit gezin zelf doen en waarin kan het eigen netwerk, zoals familie, kennissen of buren ondersteunen? En wat blijft er dan als taak voor de hulpverlening over?”

Eén gezin, één plan

Om uw vraag helder te krijgen, neemt de jeugd- en gezinscoach uitgebreid de tijd. Samen met u stelt hij of zij vast welke doelen u wilt behalen en welke afspraken daarvoor nodig zijn. Dat wordt opgeschreven in een gezinsplan. “Dat plan is de leidraad voor de hulpverlening”, vertelt Emmy. “De afspraken en doelen worden echt gedragen door het gezin. Wij leggen die niet op: het gaat er immers niet om wat wij belangrijk vinden, maar wat het gezin zelf wil. Met het plan in de hand ziet het gezin wat dat gaat opleveren.” Het doel van deze aanpak is een stevig fundament te leggen. Zodat uw gezin, liefst met hulp uit uw directe omgeving, weer verder kan.

Eén aanspreekpunt

De jeugd- en gezinscoach komt bij u thuis. Hij of zij verleent vrij toegankelijke hulp aan gezinnen in gemeente Nissewaard. Daarnaast is de coach het aanspreekpunt voor andere hulpverleners, zodat voor u en uw kind een samenhangend pakket van hulp en zorg ontstaat. De inzet is zo licht en kortdurend als mogelijk, en zo lang en zwaar als nodig. “Heeft een gezin echt specialistische zorg nodig, dan haalt de jeugd- en gezinscoach die erbij en zorgt dat de hulp start”, zegt Emmy. “We leggen de contacten, zorgen dat de hulp start en houden waar nodig een vinger aan de pols.”

Het bureau van de JOT’s in gemeente Nissewaard is op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer (0181) 23 71 00.

_BT Clear

Informatiekrant

_BT Clear