Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de zorg en welzijn van de eigen inwoners. Veel betrokkenheid vanuit het rijk is daarbij weggevallen. Inwoners zijn nadrukkelijker aangewezen op hun zelfredzaamheid, hun eigen verantwoordelijkheid en die voor mensen in hun directe omgeving. Om met elkaar de hulpbehoevende inwoners te helpen, heeft Nissewaard de website Nissewaardvoorelkaar ontwikkeld.
_BT Clear

Alles kan, alles mag

Op www.nissewaardvoorelkaar.nl ziet u voor wie u iets kunt doen én wie er voor ú iets wil betekenen. Of het nu gaat om een klusje in huis of in de tuin, een hulpje bij het boodschappen doen, samen een gezellig uitje organiseren of sportief bezig zijn. Eenmalig of voor langere tijd, alles kan en mag! Veel vrijwilligers en organisaties hebben zich via de site al aangemeld om anderen een handje te helpen.

Knutselen en kletsen

Neem nu bijvoorbeeld Jamie Stornebrink. Zij woont nog niet zo lang in Spijkenisse en wil graag iets voor een ander doen. “Via de website kwam ik in contact met een mevrouw in een woongroep die graag wat aanspraak wilde.“

Jamie liet via de website weten dat zij mevrouw wel wilde helpen en zo kwam het contact tot stand. Als snel bleek dat het klikte. Jamie gaat iedere maand een middagje naar mevrouw toe om met haar te knutselen en te kletsen. “Ik ben nu vijf keer geweest en we vinden het allebei erg leuk. Mevrouw ziet er iedere keer weer naar uit en ik ook,” zo besluit Jamie.

Aanmelden

Om gebruik te maken van Nissewaardvoorelkaar, moet u zich eerst aanmelden. Dat is vrijblijvend, gratis, veilig en betrouwbaar. Ga naar de website en meld u aan. Daar vindt u direct een overzicht van vraag en aanbod. Lukt het u niet om uzelf aan te melden, ga dan naar een van de steunpunten zoals de Stichting Welzijn Ouderen, de Stichting Bernisse Ouderen of de Boekenberg. Daar helpen ze u graag verder!

_BT Clear

Het gemeentebestuur wil dat iedereen in Nissewaard volwaardig deel kan nemen aan de samenleving. Drempels moeten daarvoor soms letterlijk worden weggenomen. De Werkgroep Inclusiebeleid (WIB) adviseert de gemeente over de toegankelijkheid van o.a. gebouwen en de openbare ruimte. Maar ook over de begrijpelijkheid van informatie en de beschikbaarheid van dienstverlening voor mensen met een functiebeperking, zoals goede bewegwijzering en hoe zij aan de balie worden geholpen.

Meedenken

De gemeente is voornemens een Leidraad Inrichting Openbare Ruimte (LIOR) op te stellen. Daarmee kan de gemeente de openbare ruimte zo inrichten, dat die voor alle inwoners toegankelijk is. Het bestuur vindt het belangrijk om daarbij input te krijgen van ervaringsdeskundigen. De werkgroep is daarbij een belangrijk adviesorgaan. Zij beschikt immers over praktijkervaring en kan haar visie geven op de inrichting van de openbare ruimte in Nissewaard. Voorzitter Rinus Rentmeester ziet graag dat de werkgroep betrokken wordt bij het opstellen van de LIOR: “De werkgroep denkt graag mee om de toegankelijkheid te borgen.”

Levensloopbestendig bouwen

Volgens Rentmeester komt toegankelijkheid er in het Bouwbesluit bekaaid af vanwege (te) lage minimumeisen. De werkgroep wil daarom, dat Nissewaard aannemers bij de bouw van nieuwe woningen dringend verzoekt om levensloopbestendig te bouwen. Toekomstige bewoners kunnen dan, als zij met een beperking te maken krijgen, hun woning eenvoudig aanpassen. Voorzitter Rentmeester: “Het zou mooi zijn als het gemeentebestuur van Nissewaard die stap gaat zetten. Temeer omdat Nissewaard het Handboek voor Toegankelijkheid nog niet toepast.”

Resultaten

De WIB hield zich de afgelopen periode bezig met (on)gevraagde adviezen over verbetering van de toegankelijkheid in Theater de Stoep en de bibliotheek Boekenberg Spijkenisse. Maar ook de veiligheid en oversteek voor voetgangers bij de kruispunten op de Groene Kruisweg kwamen aan bod. Dat gold ook voor de toegang naar de Welplaat, inclusief en bushalte en voetpaden. Tenslotte adviseerde de werkgroep over diverse herstraatplannen.

Advies vooraf

De WIB wil meer adviezen op verzoek van de gemeente uitbrengen met informatie die zij vooraf ontvangt. De voorzitter: ”Aanpassingen gaan altijd moeizamer, zijn duurder en kosten meer tijd. Dat willen we graag vermijden. Door onze adviezen aan het college van B&W dragen we er graag aan bij Nissewaard toegankelijker te maken voor mensen met functiebeperkingen.”

Gevaarlijke situaties in de openbare ruimte die nodig hersteld moeten worden, kunt u zelf melden via www.nissewaard.nl of telefonisch via 14 0181.

_BT Clear

Informatiekrant

_BT Clear