De Adviesraad Wmo en Jeugd van Nissewaard.

Het gemeenbestuur van de gemeente Nissewaard vindt het belangrijk dat de inwoners de zorg krijgen die zij nodig hebben. Daarom hecht het bestuur aan een goede afstemming van het beleid op de noden en behoeften van de mensen die de zorg ontvangen. Regelmatig contact met de Adviesraad Wmo en Jeugd Nissewaard (hierna Adviesraad) is dan onmisbaar. Deze instantie adviseert gevraagd en ongevraagd het college van burgemeester en wethouders van Nissewaard over de beleidsterreinen Wmo en Jeugd, voordat het college hierover een beslissing neemt. De adviesraad geeft precies aan welke problemen, behoeften en wensen er leven in de groepen inwoners die zij vertegenwoordigt.
_BT Clear

Toezicht en meedenken

Maar de raad adviseert niet alleen. Hij ziet er ook op toe dat het college van burgemeester en wethouders het Wmo-beleid en Jeugdbeleid zo goed mogelijk naleeft. Waar mogelijk denkt de raad mee over de manier om dat zo goed mogelijk te doen. Dat kan alleen als de Adviesraad en de gemeentelijke organisatie goed met elkaar overweg kunnen en dat is in gemeente Nissewaard het geval. De samenwerking met de beleidsambtenaren is zelfs zo goed, dat zij de Adviesraad de ruimte geven, om vooraf mee te denken over het (nieuwe) beleid. Hiermee wordt voorkomen dat later het beleid op sommige onderdelen aangepast moet worden, wat vertraging en eventueel extra kosten met zich mee zou kunnen brengen.

Vacatures

In de Adviesraad hebben zowel onafhankelijke burgers zitting, als burgers die een organisatie vertegenwoordigen. Zo zitten er afgevaardigden in namens de ouderenbonden ANBO en PCOB, Humanitas, Vrede voor de Stad, Familieraad Zuidwester en de cliëntenraad zorginstelling. De onafhankelijke burgers hebben affiniteit met de GGZ, mantelzorgers, vrijwilligers en jeugd. Zo houdt de Adviesraad zich onder andere bezig met de toegankelijkheid van de openbare ruimte in Nissewaard. Hierover vindt u verderop in deze krant een artikel. Op dit moment zijn er twee vacatures. Mensen die affiniteit hebben met de Jeugdwet en belangstelling om daar via de adviesraad over mee te praten, kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar [email protected].

Vergaderen en informeren

De Adviesraad vergadert iedere eerste dinsdag van de maand. Deze vergaderingen zijn openbaar. Op de www.wmoadviesraadnissewaard.nl kunt de agenda vooraf bekijken. Indien u een vergadering wilt bijwonen dan bent u van harte welkom. Ieder jaar organiseert de Adviesraad een aantal informatiebijeenkomsten. Deze worden druk bezocht. Er wordt dan informatie gegeven over bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, zorgkosten en belastingen, het Centraal Administratie-kantoor, toegankelijkheid maar ook over zelfredzaamheid en veiligheid. Houdt u dus de website of de huis-aan-huisbladen in de gaten. Daarin kunt u lezen, wanneer de Adviesraad weer een informatiebijeenkomst organiseert en wat het gesprek-onderwerp die keer is.

Een kwestie van kiezen

De Adviesraad staat vaak voor moeilijke keuzes. Niet het individuele belang, maar het algemene belang voor bijvoorbeeld, de jeugd, de mensen met zorg, de ouderen is hetgeen de raad in haar adviezen steeds voor ogen heeft. Hierbij zijn de kwaliteit van het (zorg)aanbod en indien mogelijk ook het behoud van de werkgelegenheid twee belangrijke aandachtspunten. U zult begrijpen dat het niet altijd gemakkelijk is daarin de juiste balans te vinden en de juiste keuze te maken. Kies je voor ‘iedereen een beetje minder’ of kies je voor ‘een paar mensen alles en de rest niets’? De Rijksoverheid heeft veel taken en bevoegdheden op het gebied van zorg, jeugd en werk naar de gemeenten doorgeschoven en daarbij tegelijkertijd de geldkraan dicht gedraaid. Sommige budgetten zijn met 40% gekort. Hierdoor kan de gemeente in veel gevallen niet doen wat zij graag zou willen. Het gemeente-bestuur probeert toch manieren te vinden om het beschikbare geld zo goed mogelijk te besteden. De Adviesraad is daarbij een onmisbare partner.

_BT Clear

De Cliëntenraad SoZaWe (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is een onafhankelijk advies orgaan dat opkomt voor de belangen van inwoners die leven van een minimum inkomen. Bijvoorbeeld uitkeringsgerechtigden, gehandicapten, chronisch zieken en 65plussers die leven van alleen AOW of met een klein pensioen. Maar ook voor burgers die ondanks hard werken en zelfstandig ondernemen weinig geld verdienen.

Wat doet de Cliëntenraad?

De Cliëntenraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het gemeentebestuur (commissie Zorg en Welzijn (Z&W) en de afdelingen die te maken hebben met de uitvoering van de Participatiewet. De Cliëntenraad heeft met regelmaat overleg met de wethouders Sociale Zaken en de afdelingshoofden die zorgen voor uitvoering van de Participatiewet. Mede door contacten met de politiek, landelijke organisaties en deelname aan diverse vergaderingen, wil de Cliëntenraad waar en wanneer nodig aanzetten geven tot verbetering van de positie van de achterban.

De Cliëntenraad vergadert één keer per maand op woensdag van 9.00 tot 12.00 uur. De vergadering is openbaar. Toehoorders zijn van harte welkom maar dienen hun komst te melden zodat hun toegang tot de vergaderruimte kan worden geregeld.

Contact met de Cliëntenraad

Om de juiste adviezen uit te kunnen brengen is de Cliëntenraad afhankelijk van ervaringen en meningen vanuit de doelgroep. Het is daarom nodig dat de Cliëntenraad geïnformeerd wordt over problemen die te maken hebben met het sociale beleid in Nissewaard.

Bereikbaarheid:

Telefoon: (0181) 695 536 op elke maandag telefonisch spreekuur
09.30 - 11.00 uur
E-mail: [email protected]
Website: www.clientenraadszwnissewaard.nl

_BT Clear

Informatiekrant

_BT Clear