Bij veiligheid denken we al snel aan alle gevaren die ons van buitenaf kunnen bedreigen: in het verkeer, als we uitgaan, een inbraak of nog erger een ramp. Maar als we het hebben over veiligheid, dan gaat het er in de eerste plaats om, dat iedereen zich thuis veilig voelt, achter de eigen voordeur, in het eigen gezin.
_BT Clear

Dat betekent dat wij er als samenleving voor moeten zorgen dat problemen in de huiselijke kring niet uit de hand lopen, zeker niet als die problemen ‘met harde hand’ worden aangepakt. Die harde hand hoeft namelijk niet alleen te leiden tot lichamelijke schade, maar ook tot geestelijke problemen, al beseft niet iedereen dat. Kinderen zijn daarbij nog kwetsbaarder dan volwassenen omdat zij zich niet kunnen verweren. Op korte en lange termijn kan dit voor alle betrokkenen veel problemen veroorzaken.

Een gevoel van onveiligheid kan ertoe leiden dat kinderen zich niet op een evenwichtige manier kunnen ontwikkelen. Dat een kind zichzelf niet durft te zijn, niet durft te zeggen hoe het zich voelt. Gevolg is dat er in het gezin dan geen gesprek wordt gevoerd over die gevoelens. Er kan geen veilige band ontstaan tussen degene die de harde hand gebruikt en degene die de harde hand voelt.

Kortom, er is een voedingsbodem gecreëerd voor een vicieuze cirkel. Het geweld stopt niet en het risico dat het alleen maar erger wordt, neemt toe. Veel mensen die ‘de harde hand’ gebruiken, zijn zelf vroeger ook met de harde hand grootgebracht. Het ligt dan ook niet in de lijn der verwachting, dat deze vorm van geweld vanzelf stopt. Daarbij is meestal hulp nodig.

Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn zware woorden. Omdat de gevolgen ervan zeer ernstig kunnen zijn, is het belangrijk om problemen niet uit de hand te laten lopen. Daarom is er advies en hulp beschikbaar. Via het advies- en meldpunt Veilig Thuis kan iedereen anoniem een melding doen of advies vragen. Om zelf te weten hoe u iets in uw eigen relatie of uw eigen gezin kunt aanpakken, of om raad te vragen wat u kunt doen als u ziet dat er in een ander gezin iets is wat u zorgen baart.En als het nodig is komt er professionele hulp. Want het is belangrijk dat geweld achter de voordeur snel stopt. Het telefoonnummer 0880-2000 van het Advies en meldpunt Veilig Thuis is dag en nacht en 7 dagen per week bereikbaar.

_BT Clear

Verwaarlozing

Kindermishandeling betekent niet altijd dat een kind wordt geslagen. Een kind dat wordt verwaarloosd, zal andere schade oplopen dan een kind dat harde klappen krijgt. Maar die schade kan even erg zijn, al kan het misschien pas veel later in het leven tot problemen leiden. Verwaarlozing kan betekenen dat er slecht voor een kind wordt gezorgd, dat het kind geen ontbijt krijgt voor het naar school gaat, dat het altijd naar de patatkraam wordt gestuurd voor een warme hap, dat het geen schone kleren draagt of geen schoon eigen bed heeft of dat het geen hygiënische plek heeft om zich te wassen of te douchen. Maar het kan ook zijn dat er wel gezond eten en een schone omgeving is, maar geen emotionele aandacht voor het kind. Dat er weinig tijd wordt gemaakt voor een kind. Dat er niet wordt gevraagd naar zijn of haar ervaringen, het kind niet kan vertellen wat hem of haar bezig houdt en er niet regelmatig wordt gevraagd hoe het zich voelt. Want ook emotionele verwaarlozing maakt dat een kind niet gezond kan opgroeien. Emotionele ontplooiing is net zo belangrijk als een goede lichamelijke groei. Als u daarover iets wilt lezen, vraag dan om een tip bij de bibliotheek. Voor opvoedondersteuning voor elke leeftijdsgroep is wel een goed boek geschreven, van peuters tot pubers. Uiteraard kunt u ook hiervoor terecht bij Veilig Thuis.

_BT Clear

De zorg wordt steeds duurder. Voor mensen met een laag inkomen is een goede zorgverzekering daarom extra belangrijk. Samen met zorgverzekeraar CZ biedt de gemeente Nissewaard een collectieve zorgverzekering aan. Door de collectieve zorgverzekering zijn veel zorgkosten waar chronisch zieken en gehandicapten mee te maken krijgen, extra verzekerd. Dit is voordeliger, omdat u korting van de verzekeraar krijgt én de gemeente een financiële bijdrage levert. De inschrijving voor 2015 is inmiddels gesloten, maar aan het einde van dit jaar kunt u zich aanmelden voor de collectieve zorgverzekering voor minima 2016.

Veranderingen

Als u een chronische ziekte of een handicap hebt, krijgt u vaak te maken met extra zorgkosten. Tot 2015 betaalde de Rijksoverheid mee aan uw zorgkosten. Het gaat om de tegemoetkoming in de kosten voor chronisch zieken en gehandicapten (de Wtcg-regeling) en de compensatie van het eigen risico (Cer). Beiden regelingen zijn met ingang van 2015 afgeschaft, omdat hiermee niet altijd degenen bereikt werden voor wie de regelingen bedoeld waren. Zo waren er mensen die een tegemoetkoming kregen, terwijl zij geen extra zorgkosten hadden. Omgekeerd waren er ook chronisch zieken en gehandicapten met extra zorgkosten, die hiervoor geen tegemoetkoming kregen. Nu de gemeente een klein gedeelte van dit rijksbudget heeft ontvangen, wil het bestuur van gemeente Nissewaard dat dit geld terecht komt bij de mensen met een laag inkomen.

Afspraken met CZ

De gemeente Nissewaard heeft met zorgverzekeraar CZ in 2015 afspraken gemaakt over twee collectieve zorgverzekeringen die bestaan uit de wettelijke basisverzekering en een aanvullende verzekering:

  • Het verzekeringspakket Gemeenten Extra voor mensen met een laag inkomen. Met dit pakket bent u goed verzekerd en worden de meeste ziektekosten vergoed. Kinderen tot 18 jaar betalen geen premie.
  • Het verzekeringspakket Gemeenten Extra Uitgebreid voor mensen met hoge zorgkosten vanwege chronische ziekte of handicap. Met deze verzekering zijn veel kosten waar chronisch zieken en gehandicapten met een laag inkomen en hoge zorgkosten mee te maken krijgen, extra verzekerd. Ook hier betalen kinderen tot 18 jaar geen premie. Mensen met hoge zorgkosten moeten bijna altijd het hele eigen risico betalen en dat vaak al in de eerste maanden van het jaar. Gespreide betaling van het eigen risico is bij Gemeente Extra Uitgebreid verzekering verplicht, maar met als voordeel dat de kosten over het hele jaar worden gespreid. Hebt u aan het eind van het jaar het eigen risico niet helemaal opgemaakt, dan krijgt u het bedrag dat nog over is, aan het begin van het jaar daarop automatisch terug van CZ.

Studenten of scholieren met een inkomen uit de Wet Studiefinanciering zijn van de collectieve ziektekostenverzekering uitgesloten. U kunt niet deelnemen aan de collectieve ziektekostenverzekering als u bent aangemeld bij het College van Zorgverzekeringen (CVZ) vanwege achterstand in premiebetaling aan uw huidige zorgverzekeraar. U heeft dan ook geen recht op de bijdrage van de gemeente.
U leest meer over de vergoedingen op www.gezondverzekerd.nl en www.nissewaard.nl.

_BT Clear

Informatiekrant

_BT Clear