Je bent 22 en woont sinds twee jaar op jezelf. Het valt niet mee om voor jezelf te zorgen. Je studeert, maar dat gaat niet zo goed en schulden hangen als een molensteen om je nek. Tot overmaat van ramp ben je ook nog je bijbaan verloren. Je ziet nu helemaal geen mogelijkheden meer om je huur te betalen. Doordat je niet bij je ouders terecht kunt met je problemen, heb je het gevoel dat je er alleen voor staat. Om de situatie te ontvluchten heb je een uitweg gevonden in gamen, alcohol en/of drugs.
_BT Clear

Problemen

Het aantal jongvolwassenen tussen 18 en 27 jaar dat hulp zoekt, om hun leven weer beter op de rit te krijgen, is de afgelopen jaren gegroeid. De toenemende maatschappelijke druk om te presteren en de gevolgen van de crisis hebben daar aan bijgedragen. Een opeenstapeling van problemen, bijvoorbeeld op het gebied van werk/opleiding, financiën, thuissituatie en psychische- en/of verslavingsproblematiek zorgt voor stress. Dan komt het moment dat je het niet meer trekt en hulp gaat zoeken. Maar waar kun je die krijgen? De jeugdcoaches van Nissewaard zijn in veel gevallen het antwoord. Zij onderscheiden zich door laagdrempelige begeleiding en ondersteuning en richten zich op een breed terrein van mogelijke problemen bij jongvolwassenen.

Spin in ‘t web

“Jongeren komen via verschillende lijnen bij ons terecht. Soms vertellen ze zelf via de telefoon, dat ze vastgelopen zijn. Maar ook het professionele netwerk kan hen op onze hulp wijzen, zoals collega’s van het Werk & Zorgplein. Als jongeren thuis wonen, trekken ook de ouders soms aan de bel. En de mond-tot-mondreclame onder jongeren zelf leidt ook tot aanmeldingen.” Mira Stekelenburg en haar collega Brenda Rietdijk zijn jeugdcoaches in Nissewaard. Zij begeleiden jongvolwassenen tussen de 18 en 27 jaar die op meerdere terreinen problemen hebben. We begeleiden en ondersteunen de jongeren zelf, waar nodig brengen we hen in contact met andere instanties die specifieke hulp kunnen bieden,” zegt Stekelenburg. “Eigenlijk zijn we de spin in ’t web voor de jongeren en dat is wel zo makkelijk. Zeker voor de persoon in kwestie,” gaat Rietdijk verder, “maar ook voor de overige hulpinstanties.”

Ritme en structuur

Hun werk begint met een goed gesprek over de vraag hoe het allemaal zo is gekomen. “Aan de hand daarvan kunnen we kijken, wat we aan begeleiding kunnen bieden. We geven ook opdrachten aan de jongeren mee, om hen dagritme en structuur te geven,” aldus Stekelenburg. “Daarmee bieden we hen kansen om meer grip op hun leven te krijgen en bijvoorbeeld sociaal isolement te voorkomen. We streven ernaar, dat ze weer zelfstandig kunnen functioneren.”

Netwerk

De begeleidingsperiode verschilt per geval. Soms duurt dat een paar weken, maar soms met tussenposen twee jaar. “De meervoudige problemen zijn nu eenmaal steeds weer anders. De netwerken rond een persoon kunnen helpen bij het oplossen ervan. In overleg met de jongere kan het sociaal netwerk ingezet worden,” meent Stekelenburg. Jongeren roepen op vrijwillige basis de hulp van de jeugdcoaches in. Rietdijk: “Maar we maken wel afspraken met elkaar. Vrijwillig betekent in dit geval niet dat je kunt doen wat je wilt.”

Positieve reacties

Voor sommige kwetsbare jongeren, zoals zij met een lichtverstandelijke beperking, is het extra moeilijk. “Zij vallen vaak buiten de regeling van de Wet langdurige zorg en kampen in Nissewaard met een tekort aan opvangmogelijkheden. De huidige opvanglocaties zitten vol en er zijn wachtlijsten. Dat frustreert soms, want die jongeren dreigen dan tussen wal en schip te vallen,“ vertelt Rietdijk. Daarnaast maakt het woud aan regels, die elkaar soms tegenwerken, het niet altijd makkelijk om de jongeren te helpen. “Daarentegen krijgen we ook regelmatig positieve reacties van jongeren zelf en ouders of anderen in hun omgeving. Als iemand bij ons komt en zegt: “Jullie hebben hem toen zo goed geholpen, kunnen jullie mij ook helpen, want ik zie het even niet meer zitten”, dan weten wij dat we ons werk goed gedaan hebben,” zegt Stekelenburg met een tevreden glimlach. Haar collega Rietdijk kan dat alleen maar beamen.

_BT Clear

Informatiekrant

_BT Clear