Zelfstandig leven met een helpende hand

Veel mensen wonen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig. In hun eigen huis, alleen of met hun partner. Oók als sommige dingen moeite kosten of niet meer lukken en er niet iemand in uw omgeving is, die u daarbij kan helpen. Gelukkig is er in Hengelo heel veel hulp beschikbaar. Hoe jong of oud u ook bent en wat u ook maar nodig heeft. Zoals een vrijwilliger, die dingen voor u doet of regelt. Van boodschappen tot klusjes in huis. Of praktische hulpmiddelen, zoals een rollator, bril of ringleiding. Maar waar vindt u nou de hulp die u nodig heeft? Dat leest u in dit artikel.

Waar kunt u hulp bij gebruiken?

Zoveel mensen, zoveel vragen. Misschien zoekt u een hulpmiddel bij het douchen, maar vraagt u zich af wie dat betaalt. Of wilt u wel nieuwe mensen ontmoeten, maar waar? Om u zo breed mogelijk te informeren, bespreken we hieronder drie hoofdonderwerpen: 1. gezondheid & zorg, 2. sociaal & activiteiten en 3. ouder worden. Een vierde onderwerp zijn de hulpdiensten; vrijwilligers die op allerlei vlakken een handje helpen. Daarover leest u alles op pagina 5 van deze krant.

Gezondheid en zorg

De laatste jaren is er het een en ander veranderd in de (gezondheids)zorg. Hoe krijgt u nou precies de zorg die u zoekt? Met die vraag kunt u terecht bij cliëntondersteuners. Een cliëntondersteuner is onafhankelijk en geeft gratis advies. Hij of zij denkt met u mee en komt met mogelijkheden en oplossingen. Wilt u een afspraak om uw vraag voor te leggen? Bel dan met Wijkracht op 088 - 945 57 22 of loop eens binnen aan de Deldenerstraat 20. U bent welkom zonder afspraak.

Sociale contacten en activiteiten

Een andere sport proberen, mensen ontmoeten of met een groepje samen eten. Er is van alles te doen in Hengelo. Sommige activiteiten zijn wekelijks, andere maandelijks of eenmalig. De kosten zijn meestal een paar euro per keer en iedereen kan aansluiten.

Er is een grote diversiteit onder de deelnemers. Zoals mensen die tijd over hebben, na hun pensioen. Mensen die hun partner zijn kwijtgeraakt. Mensen die niet uit Nederland komen, en anderen zoeken met dezelfde achtergrond. Mensen met een beperking. Mensen met interesse in politiek, kunst, koken, dansen et cetera. Voor elk wat wils. Verderop in dit artikel vindt u websites met veel meer informatie.

Zorgeloos ouder worden

U kent vast het cliché: iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn. Waarom zeggen mensen dat eigenlijk? Omdat ouder worden gepaard kan gaan met verlies. Van mensen om u heen, van energie of leuke dingen om naar uit te kijken. Terwijl het leven veel te bieden heeft en er voor iedereen klein geluk te vinden is. Zeker in Hengelo! Een stad vol mensen die samen willen blijven genieten. Het aanbod is heel divers. Om een aantal voorbeelden te noemen:

• U bent slecht ter been, maar wilt wel graag gezellig koffiedrinken. Dan kunt u het huisbezoek proberen. Een bekend gezicht, om wekelijks mee bij te praten, te lachen en uw zorgen te delen.
• U bent iemand waar u van hield kwijtgeraakt. Dat hoeft u niet alleen te verwerken. Er zijn verschillende groepen en persoonlijke contactmogelijkheden, om steun bij te vinden.
• U wilt leuke dingen doen, maar alléén is ook maar alleen. Misschien is de vriendenkring iets voor u, of bewegen op muziek of een hapje eten met een groep mensen.

Daarnaast zijn er natuurlijk praktische zaken waar u wel een steuntje in de rug bij kunt gebruiken. Hulp bij het huishouden, iemand die klusjes opknapt of het aanvragen van een hulpmiddel. Bent u benieuwd naar wat er voor u mogelijk is? Ontdek wat Hengelo te bieden heeft via de volgende websites:

Handige websites en telefonisch advies

Op de volgende websites vindt u nog veel meer informatie:
• Welzijn Ouderen Hengelo:
www.swohengelo.nl. Over sporten/bewegen, samen eten, activiteiten en meer. U vindt het complete aanbod onder ‘Ontmoeting en activiteiten’.
• Informatiewijzer Hengelo:
www.informatiewijzerhengelo.nl. Over gezondheid/zorg, ouder worden en actief zijn & meedoen.
 Wijkracht Hengelo:
. Over allerlei hulp en ondersteuning in Hengelo. Zoals Ouderenwerk, Mantelzorg en Jonge mantelzorg.

Heeft u geen computer en/of internet?

Neem dan contact op met Wijkracht, 088 - 945 57 22. We helpen u graag verder. U kunt ook contact opnemen met het Zorgloket van de gemeente Hengelo, telefoonnummer 074 - 245 91 31.


Ondersteuning bij mantelzorg
Mantelzorg is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Familie, vrienden en buren vertrouwen op de hulp van mensen om hun heen. Dat kan voor u als mantelzorger soms zwaar zijn. Daarom kunt u bij ons terecht voor ondersteuning. Een luisterend oor, iemand die meedenkt en advies geeft, of een vrijwilliger die de zorg even van u overneemt. Het maakt vaak een groot verschil. Als u zorgt voor een ander, zorgen wij voor u!

Ontmoet nieuwe vrienden, gewoon in Hengelo

Mensen leren kennen en vrienden maken gaat niet altijd vanzelf, hoe graag u het ook wilt. Het kan lastig zijn, zeker als u weinig (nieuwe) mensen ontmoet. Of als u verlegen bent, nog maar net in Hengelo woont, of als uw wereld kleiner wordt. Er zijn allerlei redenen waarom mensen bij een Vriendenkring aansluiten. De Hengelose Vriendenkringen zijn er voor iedereen die op zoek is naar contact.

Samen leuke dingen doen
Een Vriendenkring is een groep van maximaal vijf mensen, om leuke dingen mee te doen. Zoals naar de bioscoop gaan, iets lekkers koken of een heerlijke wandeling maken. Dat is het begin van vriendschap. Samen dingen doen en herinneringen maken. Aan die keer dat het eten compleet mislukte en er pizza werd besteld. Of aan die prachtige film, waar nog lang over werd nagepraat. Onze stad is vol leuke, interessante en vriendelijke mensen. Kom ze ontmoeten!

Iets voor u?
Een vriendenkring is voor iedereen van 18 jaar of ouder. Elke kring wordt georganiseerd door een vrijwilliger. De groep en de vrijwilliger bedenken samen iets om te doen. De kosten voor een uitje betaalt u zelf en u komt op eigen gelegenheid. De Vriendenkringen zijn niet alleen voor en in Hengelo, maar voor iedereen in Twente. U komt dus met allerlei mensen in contact.

Aanmelden!
Wilt u een keer bij een Vriendenkring aansluiten? Gezellig! Neem dan contact op met Wijkracht, 088 - 945 57 22 / [email protected]. Stuurt u een mail? Geef dan uw naam en telefoonnummer en de reden van uw mail: Vriendenkringen.

 

Spreekt u Türk, Suryoyo of العربية?

De meeste Nederlanders spreken bovenstaande talen niet. Maar de taal waarmee u bent opgegroeid, is een deel van wie u bent. Daarom is het soms heerlijk om te praten in uw moedertaal. Zoekt u contact met Turks-, Suryoyo- of Arabischsprekende mensen? Kom dan eens naar een ontmoetingsgroep.

Gezelligheid bij AVEM

In Hengelo vindt u verschillende ontmoetingsgroepen. Mannen of vrouwen die bij elkaar komen om te praten, te lachen, het nieuws te bespreken en nieuwtjes uit te wisselen. Alle aanwezigen (ook de organisatoren) spreken dezelfde niet-Nederlandse taal. Het is een ochtend of middag gezelligheid, waarbij u ook nieuwe mensen kunt ontmoeten. De organisatie zorgt dat er koffie en thee is, en geeft handige informatie. Bijvoorbeeld over ‘ouder worden in Nederland’. Waar heeft u recht op? Waar kunt u terecht als u hulp nodig heeft? Misschien is dat voor u nog niet aan de orde. Dan is het toch prettig om te weten welke mogelijkheden er zijn.

Waar zijn de ontmoetingen?

De ontmoetingsgroepen zijn verspreid over de stad. Er is altijd een groep bij u in de buurt. In de bijgevoegde tabel vindt u het overzicht. U kunt langskomen zonder aanmelding of afspraak. En neem gerust iemand mee!

Kosten en meer informatie
U betaalt € 1,00 per keer, inclusief een kop koffie of thee. Meer informatie kunt u opvragen bij Wijkracht ( 088 - 945 57 22) of het Zorgloket van de gemeente Hengelo ( 074 - 245 91 31).


 
_BT Clear
_BT Clear