VOOR EN DOOR HENGELOËRS:

VRIJWILLIGERS MAKEN HET VERSCHIL!

Het is fijn om hulp te krijgen, als u iets niet (meer) kunt. En het voelt net zo goed om als vrijwilliger hulp te géven. Familie, buren en vrienden kunnen vaak veel voor elkaar doen. Maar niet alles. Gelukkig zijn er veel vrijwilligers die zich voor anderen inzetten. In dit artikel leest u wat zij allemaal doen en hoe u zelf vrijwilliger kunt worden.

Ik wil vrijwilliger worden

Iedereen kan vrijwilliger worden. Het maakt niet uit hoe jong of oud u bent. Ervaring of opleidingen zijn ook niet nodig. Als u zich wilt inzetten, vinden we altijd iets dat bij u past. Hieronder staat vrijwilligerswerk waar veel vraag naar is. Staat er iets voor u bij, of wilt u juist iets heel anders doen? Laat het ons weten! In het kader vindt u onze contactgegevens.

Ik kan hulp gebruiken

Hengelo heeft een mooi sociaal netwerk. Buren, familie en bekenden staan voor elkaar klaar. Maar soms is een extra helpende hand nodig. Als de mensen in uw omgeving geen tijd hebben, of u niet kúnnen helpen. Bijvoorbeeld met het onderhouden van uw tuin. Of met vervoer naar de huisarts of het ziekenhuis. In dat geval kunt u op onze vrijwilligers rekenen. Hieronder leest u wat zij zoal doen. En in het kader vindt u onze contactgegevens.

Brievenhulp

Heeft u een moeilijke brief of e-mail of een lastig formulier gekregen? Dan kan een vrijwilliger u helpen met uitleg en advies. Hiervoor kunt u elke maandag tussen 14:00 tot 16:00 uur terecht in de Bibliotheek (Beursstraat 34, tweede verdieping). En elke woensdag tussen 10:00 en 12:00 uur in Kulturhus Hasselo (Henry Woodstraat 62, in het sportcafé). U kunt gewoon binnenlopen, een afspraak is niet nodig. Ondersteuning bij het invullen van uw belastingpapieren kunnen wij niet bieden, maar we kunnen u wel verwijzen naar de juiste organisatie die u daarbij helpt.

Boodschappen halen

Bent u slecht ter been? Of kunt u een tijdje geen boodschappen doen, doordat u ziek bent? Dan kan een vrijwilliger voor u naar de winkel gaan. Er zijn ook steeds meer winkels die boodschappen aan huis bezorgen. Misschien kunt u samen met de vrijwilliger kijken of u de boodschappen via de computer kunt bestellen.

Vervoer

Kunt u er niet alleen op uit? Dan is begeleid vervoer een mooie oplossing. Een vrijwilliger brengt u met de auto en kan meegaan naar binnen. Bij de huisarts of het ziekenhuis bijvoorbeeld, maar ook als u bij iemand op bezoek wilt. Binnen Hengelo betaalt u €4,00 per keer, om de kosten te dekken. Buiten Hengelo betaalt u €0,28 per kilometer (en parkeergeld, als het betaald parkeren is).

Zo vindt u een vrijwilliger
Kunt u de hulp van een vrijwilliger gebruiken? Bel dan met Wijkracht op 088 - 945 57 30. U kunt ook mailen. Voor hulp met uw administratie mailt u naar [email protected]. Voor praktische hulp (boodschappen, vervoer, klussen, computer) mailt u naar [email protected] .

Zo wordt u vrijwilliger
Het Servicepunt Vrijwilligerswerk is de marktplaats voor vrijwilligers in Hengelo. Hier kunt u zich aanmelden. Loop bij ons binnen op de begane grond van het Stadskantoor (Hazenweg 121). We zijn open op maandag, dinsdag en donderdag van 9:00 tot 14:00 uur en op woensdag van 9:00 tot 16:00 uur. U kunt ons ook bellen of mailen: 088 - 945 57 50 / [email protected].


Klussen

Heeft u klusjes in huis of in de tuin en niemand in bijvoorbeeld uw kennissen- of familiekring die u hierbij kan helpen? Onze handige vrijwilligers gaan graag voor u aan de slag. Ze kunnen van alles, zoals een lekkende kraan repareren, de heg snoeien of een fotolijst ophangen.

Computer

Wilt u (beter) leren omgaan met een computer en zoekt u iemand die u hierbij kan helpen? Vrijwilligers leggen u het graag uit. Bijvoorbeeld hoe u kunt e-mailen, internetten of hoe een bepaald programma werkt.

Administratie

Wilt u uw administratie op orde maken, of heeft u schulden? Vrijwilligers met kennis van zaken helpen u graag om weer overzicht te krijgen. Dat kan op allerlei manieren. Van samen uw post openen en lezen, tot een financiële administratie maken.


HET VERHAAL VAN FRED OEDEKERK:

Hengelo kan altijd meer vrijwilligers gebruiken. Misschien is het doen van vrijwilligerswerk wel iets voor u? Lees het verhaal van Fred Oedekerk, één van de vele actieve vrijwilligers in Hengelo, en wie weet wordt u straks zijn collega!

Fred: “Ruim zes jaar geleden verhuisden mijn vrouw en ik vanuit de Randstad naar Twente We kenden Hengelo helemaal niet. Toevallig vonden we hier wat we zochten: een fijn huis met meer ruimte en rust. Ik was net met pensioen en had tijd te veel. Het leek me leuk om die tijd aan andere mensen te besteden. Zo simpel was het.”

Als gloednieuwe Hengeloër, verdiepte Fred zich in de hulporganisaties van de stad. “Ik vroeg informatie aan en dat ben ik gaan vergelijken. Wijkracht sprak me het meeste aan, dus daar heb ik naartoe gebeld. Ze nodigden me uit voor een gesprek en vlak daarna was ik taalcoach! Ik ging een Turkse man helpen om beter Nederlands te leren.” Er zit een vrijwilliger in ons allemaal Zoals veel taalcoaches, heeft Fred in het onderwijs gewerkt. Hij kent het lesgeven. Was dat een voorwaarde? “Bij taalles is dat wel handig, ja. Maar ik kreeg ook een basiscursus van anderhalve dag. Met die cursus kan iedereen het werk in principe doen. Inmiddels doe ik ook allerlei andere dingen, zoals Brievenhulp in de Bibliotheek en administratie bij mensen thuis. Voor vrijwilligerswerk heb je niet per se ervaring of een opleiding nodig. Het gaat er vooral om dat je het leuk vindt om iemand te helpen, en dat je van mensen houdt.”

Voor Fred is het werk dankbaar én spannend: “Het is altijd mooi als iemand een mijlpaal haalt, zoals het inburgeringsexamen. Ook een beetje dankzij mij.”, glimlacht Fred. “En elke keer als ik op weg ga naar nieuwe mensen, is het spannend. Wat voor mensen zijn het? Wat is hun vraag? Kan ik daar iets mee? Met sommigen is het contact ook heel leuk. Niet alleen ‘zakelijk’, maar een praatje maken over hun leven of cultuur. Ik kan het iedereen aanraden!”

Wilt u meer weten over vrijwilligerswerk? Bel dan met Wijkracht op 088 - 945 57 22, of mail naar [email protected]. Vermeld in uw e-mail uw vraag, naam en telefoonnummer.


 
_BT Clear
_BT Clear