Bekend maakt bemind:

nieuwe Nederlanders goed op weg helpen

Stel: een migrant krijgt asiel van de overheid, en komt in Hengelo wonen. Of iemand woont en werkt hier al jaren, maar zijn of haar familie komt pas veel later naar Nederland. En dan? Dan is er Menthol.

Menthol helpt nieuwe Nederlanders zich thuis te voelen in Nederland en in Hengelo. Met praktische hulp, zoals het vinden van een huis en een baan. Maar ook met belangrijke informatie over Nederland. Bijvoorbeeld: hoe we hier met elkaar omgaan. Wij helpen mensen een jaar lang op weg. Met ons team van professionals én meer dan 200 vrijwilligers.

Ja, ik doe mee!

Sinds oktober 2017 moeten nieuwkomers het ‘participatie-verklaringstraject’ volgen. Doel van het traject is zo snel mogelijk leren hoe Nederland in elkaar zit. Wat de spelregels hier zijn en hoe we met elkaar samenleven. Participatie betekent ‘meedoen’. Met de participatieverklaring beloven nieuwkomers mee te doen in de maatschappij. Ook al is dat moeilijk, omdat je een andere taal spreekt dan de buren. Of omdat je met heel andere gewoonten bent opgegroeid.

Door samen dingen te doen, leren mensen elkaar begrijpen. Er groeien zelfs vriendschappen uit.

Dit doet Menthol

Als eerste vangen we mensen op en helpen we ze in hun zoektocht naar een huis. Vaak gaat er dan al een vrijwilliger mee, die de taal van de nieuwkomer(s) spreekt.

Onze medewerkers zijn professionals. Zij werken samen met allerlei instanties zoals scholen, de zorg en het UWV. Onze vrijwilligers helpen bij alles daar omheen. Zij gaan bijvoorbeeld op huisbezoek om de mensen bij te praten. Geven uitleg over post die binnenkomt. Gaan mee naar afspraken bij instanties. Maken mensen wegwijs in de omgeving. En nog veel meer.

Dat is niet altijd makkelijk. Daarom helpt Menthol haar vrijwilligers zoveel mogelijk. Met workshops en trainingen, zodat ze op de hoogte blijven. Alleen dan kunnen zij nieuwe Nederlanders echt verder helpen. En dat is goed voor ons allemaal!

Welkom bij Menthol

U kunt bellen of mailen voor een afspraak: 088 - 945 57 40 / [email protected]. Op maandag (9:00 - 12:00 uur) en woensdag (13:00 - 16:00 uur) bent u ook welkom zonder afspraak, Havezatelaan 2.


WILT U (BETER) NEDERLANDS LEREN?

Of u er nou mee opgroeit of niet, Nederlands is een lastige taal. Menthol helpt iedereen die onze taal beter wil spreken, lezen en/of schrijven. Nederlanders en nieuwe Nederlanders. Dat gebeurt op drie manieren:

Het Taalcafé

Een taal leren begint met simpele woorden en zinnen. Niet uit een boekje, maar gewoon door Nederlands te horen en te proberen. Dat doen we bij het Taalcafé. We praten over een bepaald thema en doen taalspelletjes. U ontmoet nieuwe mensen en leert beter Nederlands. Dat is niet alleen handig, maar ook erg gezellig. Het woord ‘gezellig’ bestaat trouwens alleen in het Nederlands .

Het Taalcafé is op dinsdag (van 10:00 tot 12:00 uur) en op vrijdag (van 14:00 tot 16:00 uur) in de Bibliotheek. U kunt gewoon binnenlopen, zonder aanmelding. Meedoen kost niks. U betaalt alleen voor koffie of thee.

Taal in de Wijk
Nederlands leren, samen met anderen. Bij Taal in de Wijk kunt mensen ontmoeten en beter Nederlands leren. Elke groep bestaat uit maximaal tien mensen. We kijken eerst hoe goed uw Nederlands al is. Dan komt u in een groep mensen met hetzelfde taalniveau. De vrijwilligers die de lessen geven, hebben ervaring met lesgeven. Taal in de Wijk wordt op drie plekken gegeven: in Wijkcentrum de Hengelose Es, MFA ‘t Berflo en Wijkcentrum de Sterrentuin.
Taalcoaches

Taalcoaches geven persoonlijk les, dus niet in een groep. Dit is taalles voor Nederlanders die hier zijn opgegroeid, en beter willen lezen, schrijven en/of spreken. Dat kan bij u thuis of ergens anders. Ga naar het Taalpunt om u aan te melden. U vindt de contactinformatie in het kader.

Eerst naar het Taalpunt
Bij het Taalpunt krijgt u meer informatie over (beter) Nederlands leren. U kunt hier ook terecht voor:
• Het vinden van een Taalcoach.
• Informatie over Taal in de Wijk en het Taalcafé.
• Vragen over het inburgeringstraject.

Het Taalpunt is elke woensdag (van 10:00 tot 12:00 uur) en donderdag (van 14:00 tot 16:00 uur) in de Bibliotheek. Het is gratis en u kunt binnenlopen zonder afspraak.


 
_BT Clear
_BT Clear