Door de bomen het bos weer zien met Thuisadministratie

Voor mensen die zelf niet meer goed hun administratie en geldzaken kunnen regelen, biedt Humanitas in de gemeente Enschede, Losser, Oldenzaal, Haaksbergen en Borne Thuisadministratie. Vrijwilligers helpen mensen hun administratie en geldzaken en eventuele schulden op orde te krijgen. “Een luisterend oor is hierbij heel belangrijk.”

Ben helpt sinds enkele jaren als vrijwilliger deelnemers met hun administratie en financiën. “We pakken eerst de administratie aan, zodat we een duidelijke inzage krijgen wat de stand van zaken is. We maken een overzicht van de inkomsten en uitgaven en nemen eventuele schulden daarin mee. Als er hoge schulden zijn, kijken we daar eerst naar”, legt Ben uit.

Hij komt bij mensen die dozen vol administratie hebben, omdat ze hun post niet meer durven open te maken. “Ze hebben te maken met deurwaarders waar ze bang voor zijn geworden en steken zo hun kop in het zand. Ze verstoppen zich en denken ‘dan hebben we het probleem niet’, maar het probleem wordt alleen maar groter.”

Zo’n vier jaar doet Ben dit vrijwilligerswerk. Hij is afkomstig uit de techniek en had een baan als projectmanager. “Daar had ik te maken met financiën, maar ook met het motiveren van mensen. Dat en een luisterend oor hebben, is belangrijk”, zegt hij. “Als je wat langer bij mensen komt, krijg je het hele verhaal te horen. Soms is het niet eens de schuld van de persoon in kwestie, maar zijn de financiële problemen ontstaan door omstandigheden van buitenaf. Daar houden instanties echter geen rekening mee.”

Deelnemers aan Thuisadministratie worden geholpen om instanties te gaan bellen en afspraken aan te gaan om hun schulden af te lossen. “Vaak zijn schulden nog aanwezig, maar zijn die wel gestructureerd. Soms helpen we mensen naar de vrijwillige en of wettelijke schuldhulpverlening en ook komt het voor dat onder bewindstelling een oplossing is. In een geval omdat hij zelf alle post niet meer aankon. Die persoon was daar heel erg blij mee.”

Ben benadrukt dat hij mensen die door de bomen het bos niet meer zien op weg kan helpen, maar dat ze het uiteindelijk zelf moeten doen. “Ik probeer wat hout uit de bossen weg te kappen, zodat de bomen weer zichtbaar voor ze worden. Je kunt geen geld voor ze drukken.”

Wel denkt hij dat organisaties als Humanitas die hulp bieden met Thuisadministratie zo veel erger voorkomen. “Als dit soort instanties er niet zouden zijn, zou het de overheid op den duur nog veel meer geld kosten.”


‘WELKOM KLAAS, WAT FIJN DAT JE ER BENT!’

“Ik zie een nieuwe moeder binnen komen op deze peuterspeelschool; haar zoontje verschuilt zich achter haar. De leidster staat bij de deur en steekt haar hand uit. Klaas is inmiddels helemaal achter zijn moeder gaan staan, en kijkt angstig tussen haar benen door.’’

‘‘Wat een stap voor dit mannetje van 2,5 jaar… voor het eerst naar de peuterspeelschool. Het afscheid verloopt moeizaam, dikke tranen rollen over de wangen van Klaas. Gelukkig neemt de leidster hem over en ze weet Klaas te troosten door samen met hem een boekje te lezen op de bank.

Klaas verlaat de bank vervolgens deze ochtend niet meer. Vanuit zijn plekje kijkt hij rond in de groep, staart uit het raam en mompelt af en toe dat hij graag weer naar zijn moeder wil. De leidster stelt hem gerust, probeert hem te betrekken bij alle activiteiten, maar Klaas blijft op zijn veilige plekje zitten.

Na twee weken ga ik weer naar deze locatie. Hoe zou het met Klaas zijn? Als ik binnen kom glijden mijn ogen direct naar het plekje van Klaas op de bank… het plekje dat hij daarvoor niet durfde te verlaten. Maar de bank is nu leeg. Zoekend kijk ik rond en uiteindelijk zie ik hem bij de zand/watertafel. Deze is voor dit thema gevuld met bladeren, takken en spinnetjes. Klaas is samen met de leidster een versje aan het leren over spinnen en laat zijn hand als een spin door de takken en bladeren ritselen. Enthousiast doet hij mee. De rest van de ochtend zie ik een lachende, ontspannen Klaas, die volop aan het (lerend) spelen en bewegen is.

Als Klaas aan het einde van de ochtend wordt opgehaald door zijn moeder, laat hij vol trots zijn versje horen. Wat een verschil… en dat in twee weken tijd. Wat een belangrijke en leerzame stappen zetten kinderen in de peuterspeelschool toch…”

‘Dag Klaas, Wat fijn dat je er was! Tot de volgende keer!’

In maart 2018 wordt onze naam gewijzigd in Spring! Peuterspeelscholen Hengelo. Website: www.springhengelo.nl. Email: [email protected] Tel: 074 - 20 20 210

 


 
_BT Clear
_BT Clear