Deze pagina wordt mogelijk gemaakt door bedrijven en organisaties uit Brummen e.o.
Ons land telt 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Hierdoor kunnen ze niet succesvol deelnemen aan de samenleving. Grote groepen kinderen lopen tijdens hun schoolperiode een achterstand op, die ze later moeilijk inhalen. In alle bevolkingsgroepen in Nederland neemt het vermogen om diep en geconcentreerd te lezen af. Terwijl lezen zo belangrijk is voor je verdere ontwikkeling. Door te lezen, kun je je beter inleven, meer begrip opbrengen voor anderen en makkelijker nieuwe contacten leggen. Als je met plezier leest, krijg je een grotere woordenschat en taalvaardigheid. Door je kind voor te lezen, leer je hem dus belangrijke vaardigheden. Naast taal zijn dat concentratie, fantasie én inlevingsvermogen. En dan zijn er ook nog al die andere leerzame onderwerpen die in een boek voorbijkomen, zoals kleuren, vormen, cijfers, en geluiden. Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Voor inspiratie en leuke boekentips kun je de BoekStartapp downloaden.
Weer aangepaste regels voor het coronavirus, nieuwe donorwetgeving, hoe kom ik van mijn schulden af? Wat staat er op het etiket van mijn medicatie? Voor wie niet zo goed heeft leren lezen of met de computer heeft leren omgaan, zijn dat extra lastige kwesties. Want hoe maak je kenbaar dat je niet zo goed kunt lezen en waar zoek je hulp? Schaamte speelt vaak een grote rol als je niet goed kunt lezen. Dat is helemaal niet nodig, want je bent niet de enige. Het is niet altijd makkelijk om hiervoor hulp te vragen. Het Taalhuis kan hulp bieden. De taaldocent is de spin in het web voor alle taalvragen. Zij luistert welke taalvragen er zijn en brengt vervolgens de taalvrager in contact met de taalvrijwilliger. De docent regelt de vrijwilligers, geeft hen een taaltraining zodat ze daarna gecertificeerd aan de slag kunnen met hun taalvrager. Zo is het mogelijk om met wat extra hulp te leren lezen of je lees- en computervaardigheden te verbeteren. De taalgesprekken vinden plaats in de Bibliotheek. Inmiddels zijn net weer 28 nieuwe taalvrijwilligers aangenomen. In het Taalhuis werken verschillende organisaties samen om ervoor te zorgen dat altijd de juiste ondersteuning geboden kan worden. De Bibliotheek coördineert deze samenwerking.
Voor meer informatie kijk op www.bibliotheekbrummenvoorst.nl
‘Ik ben dol op mijn vrouw, maar door haar ziekte wordt mijn wereld wel erg klein’. ‘Ik zou zo graag eens ‘gewoon’ met mijn moeder een kop koffie willen drinken, maar daar heb ik geen tijd voor. Het regelen van de zorg en administratie neemt al mijn tijd in beslag’.
Zomaar wat geluiden van mantelzorgers. Niet ieder mantelzorger ziet zichzelf als mantelzorger. Men vindt het vaak heel gewoon om de zorg op zich te nemen. Mantelzorg is langdurig en onbetaald zorg en ondersteuning geven aan een naaste die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, of een ander familielid, vriend of kennis.
In Brummen zijn bijna 6000 inwoners (16+) mantelzorger. Ruim 500 van hen zijn zwaar belaste mantelzorger. Al voelt het voor de mantelzorger normaal wat hij/zij doet, toch kan het zijn dat af en toe ondersteuning gewenst of noodzakelijk is. Ondersteuning uit de directe omgeving kan al heel prettig zijn. Een klein gebaar als eens per maand koken voor de ander of bij een zorgvrager blijven, zodat de mantelzorger zijn/haar hobby kan uitvoeren kan al lucht geven.
In veel gemeenten zijn er ook mantelzorgconsulenten die mantelzorgers kunnen helpen in het vinden van passende antwoorden en oplossingen op hun vragen en dilemma’s. Dit kan in een persoonlijk gesprek thuis of op kantoor. In de gemeente Brummen zijn deze consulenten dinsdag t/m donderdag bereikbaar op T 0575 561988 / [email protected]. Via de website (www.mantelzorgbrummen.nl) en de nieuwsbrief worden mantelzorgers op de hoogte gehouden van het aanbod en ontwikkelingen op gebied van mantelzorg in gemeente Brummen.
Kent u een mantelzorger? Kijk dan eens of u iets voor deze mantelzorger zou kunnen/willen betekenen. Bent u een mantelzorger? Wat helpt u om het beter, aangenamer vol te houden?
Dit serieus nemen, kan maken dat bijvoorbeeld uw sociale leven overeind blijft of u eindelijk weer eens ‘gewoon’ een kop koffie kunt drinken met uw moeder. Want uw naaste is belangrijk, maar u bent net zo belangrijk!