INFORMATIEKRANT Brummen

_BT Clear

Samen tegen huiselijk geweld

Soms gebeuren er achter een voordeur nare dingen. Ruzies die uit de hand lopen. Agressie tussen partners of mishandeling van een kind. De coronacrisis waarbij we meer thuis zijn, maakt het er in deze situaties niet makkelijker op. Maar… huiselijk geweld hoort niet thuis in onze samenleving. De gemeente Brummen zet zich in voor een effectieve aanpak. Daar kun jij ook bij helpen.

Gemeenten moeten volgens de wet huiselijk geweld voorkomen en aanpakken. De gemeente Brummen werkt hiervoor samen met andere gemeenten in de regio.

Samenwerking

“Een brede kijk en goede afstemming is heel belangrijk om huiselijk geweld daadkrachtig aan te pakken”, zegt wethouder Ingrid Timmer. “Daarom werken we ook samen met partijen zoals Veilig Thuis, Team voor Elkaar, scholen, welzijnswerk, politie en andere hulpaanbieders. En niet te vergeten: familie, buren, vrienden en ervaringsdeskundigen. Samen hebben we in 2020 een visie opgesteld voor de aanpak van huiselijk geweld. Inclusief plannen voor de uitvoering.”

Signalen en tips

Ook als inwoner kun je iets doen. Misschien heb je het gevoel dat het niet zo lekker gaat tussen je buren. Je maakt je zorgen om een kind op school. Of om die oudere mevrouw verderop in de straat. Praat er dan over. Vraag aan anderen of zij je zorgen delen. Maak een praatje. Op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl vind je hiervoor tips en lees je hoe je signalen kunt herkennen.

Veilig Thuis: 0800-2000

Natuurlijk kun je ook terecht bij Veilig Thuis. Dat is hét advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Veilig Thuis is er als je hulp zoekt of je zorgen maakt om een ander. Je kunt 24 uur per dag gratis bellen op telefoonnummer 0800-2000. Je spreekt eerst je plaatsnaam in en krijgt dan direct een hulpverlener aan de telefoon van het steunpunt bij jou in de buurt. Bij hem of haar kun je je verhaal kwijt en je zorgen delen. De hulpverlener geeft advies en bekijkt samen met jou of en welke professionele hulp nodig is. Er wordt niets gedaan zonder dat jij dat wilt. En je hoeft je naam niet te noemen als je dat niet wilt.

Meer weten?

Kijk op www.veiligthuisnoordoost­gelderland.nl of bel 0800-2000. Op de website kun je ook gratis en anoniem chatten als het even niet goed gaat of als je hulp zoekt.

Is er direct gevaar? Aarzel dan niet en bel 112.

Jacomien en Evelien van Fotostudio Lifetime bij de fotocollage ter ere van de Dag van de Mantelzorger

Steun voor mantelzorgers, juist nu!

Mantelzorgers zijn onmisbaar! Dankzij jouw zorg kan een ander thuis blijven wonen en meedoen in de maatschappij. Maar mantelzorg kan zwaar zijn en veel invloed hebben op jouw eigen leven. Zeker in de lastige tijd waar we nu in zitten. Extra belangrijk dus dat je in de zorg voor de ander ook goed voor jezelf blijft zorgen. Het Knooppunt Mantelzorg is er voor jou en biedt hulp, advies en ondersteuning.

Mantelzorg is intensieve zorg voor een naaste. Bijvoorbeeld voor je langdurig zieke vader of moeder, een kind met een beperking of een vriend die ondersteuning nodig heeft. Als mantelzorger help je je naaste bij de noodzakelijke dagelijkse activiteiten. Het is méér dan de gebruikelijke zorg en aandacht voor elkaar. Dankzij deze hulp kan de ander zich redden, thuis blijven wonen en meedoen in de samenleving.

Luisterend oor

Bij het Knooppunt Mantelzorg staan mantelzorgconsulenten Karin van Aalst en Ellen Lammersen voor je klaar. Zij bieden een luisterend oor, denken mee en zoeken samen met jou naar antwoorden op je vragen en problemen. Ook organiseren ze regelmatig bijeenkomsten en mantelzorgcontactgroepen. Daar ontmoet je andere mantelzorgers en kun je informatie en ervaringen uitwisselen.

Knooppunt

Het Knooppunt onderhoudt contact met organisaties die te maken hebben met mantelzorgers. Zoals een thuiszorgorganisatie, wijkverpleegkundige of huisarts. Maar ook werkgevers, scholen, sportverenigingen en kerken. Met als doel: een goede samenwerking tussen beroepskrachten, vrijwilligers en mantelzorgers.

Mantelzorgconsulenten Karin van Aalst en Ellen Lammersen

Contact

Wil je meer weten? Of een afspraak maken met Karin of Ellen? Bel: 0575 - 561 988 of mail: [email protected]. Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van het Knooppunt Mantelzorg en andere nieuwtjes? Schrijf je dan direct in als mantelzorger. Dat kan via www.mantelzorgbrummen.nl.

_BT Clear