Kinderen en jongeren die zich inzetten voor een ander of voor een goed doel. Of die op een andere manier een bijzondere prestatie verrichten. Dát zijn echte bikkels! We zetten ze graag in het zonnetje. Dit doen we met het jeugdlintje van de gemeente Brummen: de Brummense Bikkel.
In 2021 bestaat het Brummense jeugdlintje 10 jaar. De afgelopen jaren heeft de gemeente de Brummense Bikkel uitgereikt aan jongens en meiden die met hun inzet onze samenleving een beetje mooier maken. Zo ging de onderscheiding in 2019 naar Kim Biezeman, in 2018 naar Lieke de Vries en in 2017 naar een groep jongeren. Kim liep de Nijmeegse Vierdaagse om geld in te zamelen voor Stichting Alzheimer, Lieke zet zich in bij Stichting Kinderkledingbeurs en de groep jongeren is erg actief bij de Eerbeekse Kinderboerderij.
Dit jaar is er geen Brummense Bikkel uitgereikt. Wethouder en juryvoorzitter I. Timmer hoopt daarom dat de uitreiking in 2021 wel doorgaat. Want: “Er zijn genoeg initiatieven van jongeren die bijzonder zijn. En bijzondere prestaties verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Vooral in deze coronatijd. Dus roep ik iedereen op om een jongere aan te melden voor dit Brummense jeugdlintje.”
Misschien ken jij wel zo’n jonge held. Iemand die bijvoorbeeld een steun is voor een familielid, buur of vereniging. Of gestart is met een mooi initiatief voor de samenleving. Je kunt jouw bikkel het hele jaar door aanmelden. Er zijn twee categorieën: van 4 jaar tot en met 12 jaar en van 13 jaar tot en met 17 jaar. De jury beoordeelt begin april 2021 alle inzendingen. In april, rond de lintjesregen voor volwassenen, is de feestelijke uitreiking.
Stichting Welzijn Brummen (SWB) coördineert de aanvragen voor de Brummense Bikkel. Op www.welzijnbrummen.org/brummense-bikkel vind je een nominatieformulier. Je kunt je aanmelding ook mailen naar: [email protected]. Of stuur een brief naar Nominatie Brummense Bikkel, Postbus 141, 6970 AC Brummen. Zet in de voordracht duidelijk wie je nomineert en waarom hij of zij een Brummense Bikkel verdient.
Bel of mail dan met Hennita Benjamins van SWB: 0575-561 988 of [email protected].
Persconferenties speciaal voor kinderen, elkaar (ook) niet meer met de elleboog begroeten en de eis om afstand te houden meer laten afhangen van het risico dat iemand heeft om ziek te worden. Het is een greep uit alle tips en aanbevelingen die wethouder Ingrid Timmer gratis van jongeren uit onze gemeente heeft gekregen. Vooral rond de zomerperiode voerde de jeugdwethouder diverse gesprekken met kinderen van basisscholen en ook tieners die actief zijn bij het jongerencentrum. Om te horen hoe zij de ingrijpende coronamaatregelen van dit voorjaar hebben ervaren. Maar ook hoe zij aankijken tegen de 1,5 meter samenleving. Een verslag van haar bevindingen is te lezen op onze website brummen.nl.
Mij werd wel duidelijk dat corona de wereld van jongeren volledig overhoop heeft gehaald. Maar ook heb ik uit de gesprekken opgemaakt dat waardering voor al die leerkrachten, ouders, kinderopvang en (sport)verenigingen wel op z’n plaats is. Wat zijn die creatief geweest om toch zoveel mogelijk alles normaal door te laten gaan”. Maar Timmer is ook erg trots op de kinderen en jongeren in onze gemeente. “Bijna alle kinderen en jongeren hebben in onze gemeente de coronamaatregelen heel goed nageleefd. In het voorjaar, en nu opnieuw. Dat is niet niks, want van de ene op het andere moment wordt je wereld veel kleiner. Of komen mooie vooruitzichten, zoals gaan studeren, in een heel ander daglicht te staan.
Geraakt was de wethouder ook door de initiatieven die de jongeren hebben ondernomen. “Ik hoorde dat sommige kinderen wenskaarten hebben gemaakt voor oudere buurtbewoners, dat er boodschappen zijn gedaan voor buren en dat sommige het thuiszitten hebben gebruikt om Spaans te leren”. Maar ook merkte Timmer dat veel kinderen het ook erg lastig hadden. “Online lessen volgen is toch echt anders dan in een klas, hoe leuk en interactief meester of juf het ook probeert te maken. Veel kinderen misten ook het ritme en regelmaat. Ze gaven aan dat ze regels eigenlijk best fijn vinden. En ook buiten schooltijd was er minder vertier. Dat heeft tot extra spanningen in sommige gezinnen geleid.
Met genoegen kijkt de wethouder terug op haar gesprekken met de lokale jeugd. En daarbij benadrukt ze dat we ons nog steeds met z’n allen aan de basisregels moeten houden. “Want we moeten het verspreiden van het virus zoveel mogelijk voorkomen. En doe je het niet voor je zelf, doe het dan voor de ander. Doe het voor elkaar.”