Moeite met lezen of schrijven? Herken de signalen!

In Assen zijn ruim 6.000 mensen laaggeletterd. Zij hebben moeite met lezen of schrijven. Dit kan grote gevolgen hebben. Wanneer je informatie niet goed begrijpt, is de kans groot dat je minder zelfredzaam en minder sociaal actief bent. Je vindt bijvoorbeeld minder snel een baan en je hebt minder grip op je geldzaken en gezondheid. Grote kans dat jouw buurman/-vrouw, kennis, collega of familielid ook laaggeletterd is. Hoe herken je dit? En hoe kun je ze helpen?

Excuses

Laaggeletterden gebruiken regelmatig excuses om onder het lezen en schrijven uit te komen. ‘Ik heb mijn bril niet bij me’ of ‘Dat formulier vul ik thuis wel in’, zijn antwoorden die vaak gegeven worden op de vraag of ze iets willen lezen of invullen. Het verleidt de ander om dan even te helpen. Hierdoor kunnen laaggeletterden hun probleem blijven verbergen.

Herken de signalen!

Er is een aantal signalen waaraan je kan herkennen dat iemand misschien moeite heeft met taal. Bijvoorbeeld als iemand:

• moeite heeft met het maken van vragen, vertellen wat zijn/haar klachten zijn of weten wat belangrijk is;
• vragen heeft over informatie die hij/zij al eerder ontvangen heeft

• een uitgereikte folder niet bekijkt en zijn/haar ogen niet over de tekst beweegt;
• afspraken niet opschrijft;
• regelmatig te laat komt of niet komt opdagen voor een afspraak.

Ondersteuning door Taalhuis Assen

Herken je bovenstaande signalen bij iemand in jouw omgeving? Moedig hem of haar dan aan om eens langs te gaan bij het Taalhuis in Assen. Een taalcoach kan helpen bij het beter leren begrijpen en spreken van de Nederlandse taal. Het Taalhuis biedt ook hulp bij digitaal vaardig(er) worden. Mail voor meer informatie naar [email protected].


_BT Clear

Langer thuis wonen

Onderzoek toont aan dat mensen in hun vertrouwde omgeving vaak gelukkiger zijn en in grotere mate hun zelfstandigheid behouden, ook al is zorg soms nodig. Vaart Welzijn helpt om het thuis wonen zo aangenaam en veilig mogelijk te maken. Zo organiseren we bijvoorbeeld gezellige ontmoetingen, geven we advies en helpen bij het aanvragen van aanpassingen in de woning of zoeken naar een vrijwilliger die kan helpen met klusjes in en om de woning. Meer weten over wat wij voor jou kunnen doen? Neem contact op met het buurtteam: www.vaartwelzijn.nl/buurtteams.

Mantelzorg

Zorg jij langdurig en onbetaald voor een zieke partner, ouder, kind, vriend of buurman? Dan ben jij mantelzorger. Als mantelzorger heb je het niet altijd even makkelijk. Hoewel de zorg voor een ander veel voldoening geeft, kun je ook overbelast raken. Dit kan ertoe leiden dat je zelf even niet meer lekker in je vel zit en dat je jouw zorgtaak niet meer optimaal uit kan voeren. Herken jij je hierin? Dan is het fijn om te weten dat de medewerkers van Vaart Welzijn mantelzorgers in de gemeente Assen kunnen helpen. Kijk voor meer informatie over wat we voor jou kunnen doen op www.vaartwelzijn.nl/mantelzorg.

Waardering voor mantelzorgers

Mantelzorgers die langer dan 3 maanden en meer dan 8 uur per week actief zijn als mantelzorger ontvangen jaarlijks een waardering vanuit de gemeente Assen. Om de mantelzorgwaardering te ontvangen is het van belang dat je je aanmeldt als mantelzorger. Dit kan op www.informelezorgassen.nl/mantelzorger.
_BT Clear

Vrijwilligers Informatie Punt (VIP!) Assen

Vervoer bieden, een wandeling maken met iemand of mensen helpen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of het omgaan met de computer, tablet of telefoon. Vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten. Het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP!) Assen ondersteunt vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties en brengt beide partijen met elkaar in contact.

Waarvoor kun je bij het VIP! terecht?

De medewerkers van het VIP! geven antwoord op al jouw vragen, zoals over de vrijwilligersvergoeding, welk soort vrijwilligerswerk bij jou past of over hoe je als vrijwilliger omgaat met bijvoorbeeld agressie of beginnende dementie. Daarnaast luisteren we naar jouw ervaringen, geven advies en informatie, organiseren interessante bijeenkomsten en we beheren een vacaturebank.

Meer informatie en vacatures

Kijk voor meer informatie over het VIP! en de actuele vacatures op www.vipassen.nl.


_BT Clear

Trainingen voor vrijwilligers

Je kunt via het VIP! deelnemen aan trainingen georganiseerd door Vitaal Vrijwilligerswerk. Vitaal Vrijwilligerswerk is een initiatief van Tintengroep en Cosis. Kijk voor het actuele trainingsaanbod op www.vitaalvrijwilligerswerk.nl.

Gratis VOG

Voor bepaald vrijwilligerswerk is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht. Inwoners van Assen die vrijwilligerswerk doen in de gemeente kunnen de kosten vergoed krijgen. Neem voor meer informatie en de voorwaarden contact op met het VIP! op telefoonnummer 06 513 262 39..

_BT Clear

_BT Clear