_BT Clear

“Soms moet ik dagen wachten op een appje terug”

Pabo-studente Marjan (20) maakt deel uit van de steeds groter wordende groep jongeren die zich eenzaam voelt. Vaker wel dan niet is een gesprek met een docent of studiegenoot haar enige sociale contact van de dag. Zorgwekkend, omdat langdurige eenzaamheid grote gezondheidsrisico’s kan hebben.

Gewoonlijk actief

De algemene opvatting is dat jongeren sociaal erg actief zijn: gewoonlijk gaan ze naar school, sporten ze bij een vereniging en gebruiken ze sociale media. Maar uit onderzoek in binnen- en buitenland blijkt dat steeds meer jongeren zich eenzaam voelen. Hiervoor zijn volgens onderzoekers meerdere redenen.

Levenskeuzes

Jongvolwassen staan doorgaans voor ingrijpende levenskeuzes en dat kan eenzaamheid in de hand werken. Ze steken onbewust minder moeite in het onderhouden van sociale contacten, nadat ze bijvoorbeeld voor hun studie zijn verhuisd. Een andere reden kan de invloed zijn van sociale media. Jongeren kunnen zich alleen voelen door foto’s van actieve leeftijdsgenoten op bijvoorbeeld Instagram.

Verwaterd contact

Marjans vriendschappen verwaterden, toen ze aan haar hbo-studie begon: “Mijn vriendinnen gaan graag op stap, maar ik niet. Op een gegeven moment werd ik niet meer meegevraagd.” Het liefst zou ze gewoon samen een hapje eten, maar die plannen komen volgens haar bijna nooit van de grond: “Als ik een appje stuur, wacht ik soms dagen op een appje terug.”

Vijftien sigaretten per dag

Langdurige eenzaamheid heeft gevolgen voor de gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Eenzame mensen hebben meer kans op depressies en zelfs Alzheimer. Twee Britse parlementsleden die een onderzoekscommissie naar eenzaamheid in eigen land oprichtten, durven bovendien te stellen dat eenzaamheid net zo schadelijk is voor de gezondheid als het roken van vijftien sigaretten per dag.

Betekenisvolle daden

Om eenzaamheid tegen te gaan, hebben onderzoekers het over de ‘helper’s high’. Het fijne gevoel dat je krijgt wanneer je iemand helpt. Ze adviseren eenzame jongeren dan ook om iets voor een ander te doen. Zoals koffie schenken bij een verzorgingstehuis als vrijwilliger. Volgens hen is persoonlijk contact noodzakelijk om vereenzaming tegen te gaan.

Hulp zoeken

Heb jij het gevoel dat je niemand kan bellen als je ergens mee zit? Voor mensen, zowel jong als oud, bestaan er verschillende hulporganisaties. Zo kun je contact opnemen met je school- of huisarts, bellen met de vrijwilligers van de Luisterlijn via 0900-0767 of www.eenzaam.nl bezoeken.

“Ik wil niet meer zonder”

De taken van een huishoudelijke hulp houden niet op bij het dweilen, afstoffen en strijken. Naast de werkzaamheden in en rondom het huis houdt de thuiszorgmedewerker goed in de gaten of de cliënt misschien ook geholpen is met bijvoorbeeld persoonlijke verzorging en/of een maaltijdenservice. Om problemen vroeg te signaleren zet Curadomi thuiszorg in op een respectvolle en warme manier van communiceren met de cliënten en op nauw contact tussen de teams Verpleging en verzorging en Hulp bij huishouden. Het echtpaar Rook uit Assen plukt daar de vruchten van.

In het begin hadden we moeite om hulp aan te nemen, maar nu willen we niet meer zonder”, vertelt mevrouw Rook (85) over de ondersteuning die zij en haar man (84) van de christelijke thuiszorgorganisatie krijgen. Meneer Rooks conditie en geheugen gingen achteruit na een aantal ziekteperiodes. Om mevrouw Rook wat te ontlasten in de zorg voor haar man en het onderhouden van hun geliefde twee-onder-een-kapwoning, krijgt meneer Rook wekelijks hulp met het douchen en aankleden en eens in de twee weken haalt de huishoudelijke hulp de bezem door het huis.

De vaste gezichten die het echtpaar wekelijks ziet, brengen een hoop rust en positiviteit met zich mee: “Als ik een dagje weg wil, hoef ik alleen maar even te bellen naar Curadomi en ben ik er zeker van dat mijn man zijn insuline-injecties krijgt door vakbekwame mensen uit de buurt. En de tijd die ik overhoud, besteed ik anders. Uiteraard wel op een nuttige manier; “er worden hier geen feestjes gebouwd”, grapt mevrouw Rook.

Het verzorgende team en de huishoudelijke hulp hebben écht aandacht voor de cliënten. Teamcoördinator Carin van der Ploeg noemt een voorbeeld: “Een huishoudelijke hulp kan zich zorgen maken over een cliënt die is afgevallen. Met een belletje naar het zorgteam, kan een verpleegkundige hierover in gesprek gaan met de cliënt. Zijn het buikklachten of speelt b.v. eenzaamheid een rol? Zo kun je op tijd hulp inschakelen en met extra inzet van zorg voorkomen dat iemands situatie gaat verslechteren.

De gang naar een zorgappartement is het echtpaar Rook nog lang niet van plan te maken: “Dat wij thuis wonen is een bewuste keuze. Wij willen gaan en staan waar we willen. Alleen nu met een versnelling lager, en met Gods hulp houden we dat heel lang vol.”

Het echtpaar Rook met Ank Koning, verzorgende IG

_BT Clear

_BT Clear