In februari 2016 is het rapport “Op weg naar een levendig Stadshart” opgesteld. Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en is samen met ondernemers, eigenaren, bewoners en culturele instellingen gewerkt aan concrete plannen die bijdragen aan een levendig en groen Stadshart. De contouren hiervan worden steeds beter zichtbaar. Contouren die gaan over winkelen, uitgaan, vergroening en wonen in het stadshart. Diverse kantoren zijn inmiddels verbouwd tot woningen.
Maar ook nieuwbouw krijgt ruimte.
In 2017 is de ontwikkeling van Parkwijk gestart. Parkwijk vormt een belangrijke entree naar het Stadshart en wordt een bijzondere woonwijk. Er komen in totaal ca. 130 woningen, bestaande uit koop- en duurdere huurwoningen en een aantal appartementen. Naar verwachting gaat begin 2019 de eerste paal van Parkwijk de grond in. Voorinschrijving kan op de website. www.parkwijklelystad.nl.
Na Parkwijk volgt de ontwikkeling van het Theaterkwartier. In 2019 wordt gestart met de appartementen aan de Agoraweg (nr. 1), naast het theater Agora (nr. 2).
In de jaren daarna worden de woningen (nr.4, 5 en 6) in de omgeving van het recent tot appartementen verbouwde ‘De Waagh’ (nr. 7) ontwikkeld. De nieuwe bioscoop (nr. 3) is gepland tegenover de Agora en versterkt de uitgaansmogelijkheden in het Stadshart. De Agorahof (nr. 8) ondergaat een metamorfose en verandert in een groen en gezellig plein, met restaurants en terrassen en op zaterdag de markt: een plek waar jong en oud graag samenkomt.
Medio 2019 wordt het grasveld in het verlengde van het Zilverpark nabij supermarkt Deen ontwikkeld. Op deze locatie (dicht bij het Stadshart en het Woldpark), is ruimte voor 35 zeer ruime, luxe appartementen.
Planten en bloemen in de tuin brengen de natuur dichtbij en trekken vlinders en vogels aan. Het maakt ook dat regenwater beter wordt vastgehouden, dat de directe woonomgeving minder opwarmt en dat de luchtkwaliteit verbetert.
In Lelystad is dan ook veel aandacht voor een groene stad.Lelystad heeft per inwoner het meeste groen in de directe woonomgeving van alle Nederlandse steden.Als bewoner van een huis met een tuin kun je veel doen om je tuin groener te maken. Een groene tuin zorgt voor een gezondere lucht, is een fijne speelplek voor kinderen en kan een rustpunt zijn in het drukke bestaan.
Ook als je geen tuin hebt, kun je de directe omgeving van je woning groener maken. Maak bijvoorbeeld een geveltuintje door een tegel langs het huis er uit te halen, wat plantaardeer in te doen en er een plant of struik in te zetten. Alles helpt om bij te dragen aan een groenere omgeving.
Iedere maand kun je gebruik maken van tips van de maand. Die kun je vinden op de websites van de groenverenigingen: o.a. IVN, KNNV. De tips zijn tijdens openingsuren ook verkrijgbaar in de Duurzaamheidswinkel aan het Stadhuisplein, in de Ruiltuin (wijk Kempenaar tussen school De Kring en dierenweide De Knotwilg) en in de openbare bibliotheek.
Je wilt je tuin vergroenen, maar hoe doe je dat? Iedere maand wordt in de Duurzaamheidswinkel eengratis tuinspreekuur gehouden waar je met deze en andere vragen terecht kunt bij een groen-/tuindeskundige: samen weet je meer!
Bel of mail naar de Duurzaamheidswinkel voor data en tijden van het spreekuur (telefoonnummer 0320-253505 of per mail:
[email protected]).
De gemeente Lelystad is aangesloten bij Operatie Steenbreek. Operatie Steenbreek heeft tot doel om mensen enthousiast te maken hun woonomgeving groener te maken. Kijk voor meer informatie en tips op:
- www.ivn.nl/afdeling/lelystad/
- www.facebook.com/operatiesteenbreek
- www.huisjeboompjebeter.nl
- www.knnv.nl/lelystad
Download de folder over operatie Steenbrink op een van deze websites of haal hem op bij de Duurzaamheidswinkel, het Informatieplein Wonen in het stadhuis of de openbare bibliotheek.
Iedere maand is in de FlevoPost informatie over Operatie Steenbreek te vinden op de pagina van de STADmakerij. De groenverenigingen staan een paar keer tijdens Operatie Steenbreek met een kraam vol informatie op de zaterdagmarkt.