Zorg volledig op maat Thuis,
in je eigen vertrouwde omgeving

Door de krimp in verpleeghuisplaatsen en het feit dat mensen met een zorgvraag langer thuis moeten blijven wonen, is er meer vraag naar een Volledig Pakket Thuis (VPT). Met een VPT kunnen mensen met een indicatie voor Wlz-zorg (Wet langdurige zorg) met een compleet pakket zorg thuis blijven wonen.

_BT Clear

Christel Ruesen, Casemanager Zorg & Ondersteuning bij Woonzorg Flevoland: “De wens om thuis te blijven wonen in de vertrouwde omgeving is voor veel mensen groot. Het Volledig Pakket Thuis (VPT) vult het gat op tussen thuis wonen en verpleeghuiszorg. Met het VPT van Woonzorg Flevoland krijgt de cliënt thuis zorg volledig op maat. Hierbij wordt uitgegaan van de behoeften en mogelijkheden van de cliënt en zijn of haar omgeving. Samen met de wijkverpleegkundige bekijken we hoe we het pakket indelen. Het VPT valt binnen de Wet Langdurige zorg (Wlz) waarbij de cliënt een eigen bijdrage (afhankelijk van inkomen en vermogen) betaalt.”

De onderdelen binnen het VPT zijn: huishoudelijke ondersteuning, alarmering, maaltijden, activiteiten (individueel of in groepsverband) en wijkverpleging (verpleging en verzorging). Onderdelen die niet binnen het VPT vallen zijn woonlasten, zoals huur, onderhoud, energie, belastingen, verzekeringen en abonnementen. Ook huisartsenzorg, geneesmiddelen en tandkundige zorg behoren niet tot het VPT.

Ontwikkelingen

Op dit moment ontwikkelen we een vernieuwd aanbod voor het VPT-pakket. Christel: “De zorg wordt meer ‘maatwerk’ en beter afgestemd op de persoonlijke wensen van de cliënt. De taak van de huishoudelijk ondersteuning van cliënten met een VPT is bijvoorbeeld uitgebreid met begeleiding bij activiteiten. Onze huishoudelijk ondersteuners hebben een sociale rol.

Een kopje koffie, praatje of het halen van een boodschap is iets wat nu al gebeurt maar we kunnen hen meer tijd geven voor ondersteuning bij extra sociale activiteiten.

Een andere ontwikkeling is het halfjaarlijkse overleg van de specialist ouderengeneeskunde met huisarts en eventuele andere behandelaren van de cliënt die VPT bij ons afneemt. En ook het laten aansluiten van onze behandelaren is een mooie nieuwe stap. Stel dat er in de woning van de cliënt bepaalde hulpmiddelen nodig zijn, dan kan één van onze ergotherapeuten nuttige adviezen geven over aanpassingen in en om huis.

Maar ook niet-medisch kunnen we de samenwerking met behandelaren inzetten, denk bijvoorbeeld aan een muziektherapeut die helpt bij slaapproblemen van een cliënt. Ten slotte zijn we blij met de ontwikkeling om in samenwerking met Welzijn vrijwilligers in te zetten zodat familie en/of mantelzorgers ontlast kunnen worden. Er worden nu al op kleine schaal vrijwilligers ingezet maar we zouden dit graag uitbreiden en meer vorm geven.”

_BT Clear

Volledig woonklaar bij oplevering

De Lelystadse ontwikkelaar ReadyforLiving bouwt al enige jaren huizen en appartementen die volledig woonklaar zijn bij oplevering. “Je kunt eigenlijk direct verhuizen als je de sleutel krijgt” zegt vastgoedontwikkelaar Radboud de Jong. “De luxe keuken en badkamer zijn dan al geplaatst, er ligt prachtig laminaat of PVC op de vloeren en de wanden zijn afgewerkt. Al deze binnenafwerking is onderdeel van de koopsom en volledig naar smaak van de koper.”

_BT Clear

‘Helemaal ontzorgen'

Er zijn inmiddels een aantal ontwikkelaars die woningen voorzien van ‘een pakket’, maar dat is volgens De Jong niet te vergelijken. "Bij ons is een zeer luxe afwerking altijd onderdeel van de verkoopprijs. Kopers weten dus precies waar ze aan toe zijn. Het komt er dus niet meer ‘bovenop’. Wij hebben in onze eigen showroom heel veel keuze in diverse prijsklassen en stijlen: landelijk en stoer tot aan minimalistisch modern, je kunt alles kiezen en bent niet gebonden aan vooraf gemaakte combinaties. Alles is aangebracht en gemonteerd in de woning, zoals uitgezocht door de koper, bij oplevering. Je hoeft dus niet meer van alles te coördineren met werklui. Het huis is gewoon ‘af’ bij de sleuteloverdracht.’ Bijzonder is de ReadyforLiving-klusjesman die na oplevering nog komt helpen met het ophangen van de gordijnen en schilderijen. ‘Wij willen onze kopers helemaal ontzorgen.”

Nieuwe projecten in Lelystad

Al is ReadyforLiving actief in heel Nederland, Lelystad blijft de belangrijkste plek als je kijkt naar het aantal projecten. Radboud de Jong: “we zijn in Lelystad nu net klaar met de verkoop het project MONDRIAAN: 9 eengezinswoningen in het tweede deel van Warande en 11 Zwevende Villa’s in samenwerking met Bets & Oudendorp Architecten. Zaterdag 2 juni gaan we in verkoop met Spiegelgracht: 17 grachtenpanden en 5 herenhuizen aan het water, aan de rand van het MFA-eiland. Ook gaan we binnenkort aan de slag met twee-onder-één-kapwoningen… Er is nog voldoende te ontwikkelen in het mooie Lelystad.”

_BT Clear

Gezinssamenstelling

Er wonen 33.400 huishoudens in Lelystad. Lelystad telt relatief veel stellen zonder kinderen (29%). Vaak gaat het om huishoudens tussen de 35 en 54 jaar oud (42%). Lelystad telt relatief weinig jonge huishoudens, 16% is tussen de 1 8 en 34 jaar
(bron: Onderzoek ‘Wonen in de Metropoolregio Amsterdam’, 2017)

_BT Clear

_BT Clear