Bedreigde diersoorten in Lelystad

_BT Clear

Wat een ontzettend stoere dieren zijn het toch; wisenten. Deze Europese bizons zijn samen met de Amerikaanse bizons de twee laatst overgebleven soorten bizons. Deze enorme dieren zijn de grootste nog levende zoogdieren van Europa.

Honderd jaar geleden waren de dieren bijna uitgestorven maar dankzij onder andere de inspanningen van Het Flevo-landschap gaat het inmiddels een stuk beter met de wisent in Europa. Het dier is, met minder dan 7000 dieren wereldwijd een bedreigde diersoort en staat op de Rode lijst.

Toename van het aantal wisenten en het aantal wisentgebieden blijft van belang. Samenwerking binnen Europa om de wisent verder weg te krijgen uit de gevarenzone is cruciaal. In Nederland lopen nog geen 70 wisenten, waarvan 20 in Natuurpark Lelystad. Het park heeft een speciaal fokprogramma waarbij er regelmatig wisenten op transport gaan en uitgezet worden op diverse plekken in Europa. Ook dit jaar zijn er al een aantal dieren naar de vrije natuur in Spanje overgebracht om daar te gaan zorgen voor nageslacht.

Natuurpark Lelystad is in de jaren 70 ontstaan als stadspark voor de inwoners van Lelystad en Artis gebruikte het park als opvang voor hun grote hoefdieren. Tegenwoordig leven in het park o.a. elanden, edelherten, wilde zwijnen, wisenten, Europese otters, Pater Davidsherten en het enige echte wilde paard ter wereld, het Przewalskipaard. Het park is 400 hectare groot en is uitermate geschikt voor een fiets- of wandeltocht. Op het park is, naast een bezoekerscentrum, ook een Hajé restaurant waar men met fantastisch uitzicht over de grote plas kan genieten terwijl de kinderen zich in de grote speeltuin vermaken. Er zijn mogelijkheden om met een gids op pad te gaan met boot of elektrische wagen tijdens een familie- of bedrijfsuitjes. Ook voor bruiloften en uitvaarten zijn er diverse mogelijkheden. Het hele jaar rond zijn er excursies en evenementen. Van muziekfestivals tot bronstexcursies en van fotosafari’s tot op pad met de boswachter.

Het gratis toegankelijke park is geopend van zonsopgang tot zonsondergang en is gelegen aan de Vlotgrasweg 11 in Lelystad. Parkeren is gratis voor begunstigers.

_BT Clear

Heeft u een maatje nodig?
Of wilt u een maatje worden?

_BT Clear

Het kan ons allemaal gebeuren: soms red je het even niet in je eentje. Dan is het fijn om te weten dat de vrijwilligers van Humanitas er zijn om je te helpen. Samen met een vrijwilliger krijg je jouw leven weer op de rails.

Onze vrijwilligers zijn er voor iedereen. Leeftijd, achtergrond of levensovertuiging spelen voor ons geen rol. En de vrijwilligers helpen je op basis van gelijkwaardigheid. Samen gaan jullie aan de slag om ervoor te zorgen dat jij weer greep op je leven krijgt. Tot je het weer helemaal zelf kunt. Onze vrijwilligers zijn goed geschoold. Daardoor kunnen ze goed helpen.

In Lelystad kunnen we ondersteuning bieden bij opvoeding, financiële administratie, rouw en verlies, verminderen van eenzaamheid. Ook is er een lotgenotengroep voor moeders na een moeilijke zwangerschap en/of een zware bevalling. Humanitas organiseert ook vakantieweken voor kinderen die door omstandigheden niet op vakantie kunnen.

Enkele reacties van deelnemers:

"Toen mijn partner overleed dacht ik: van mij hoeft het niet meer. Nu zie ik het leven weer zitten."

"Sinds we begonnen met Home Start gaat het veel beter met mijn kind en is ze veel zelfstandiger.“

“Zonder hulp van Thuisadministratie was het fout afgelopen bij mij en had ik op straat gestaan.”

“Ik voel me minder eenzaam. Ik heb geleerd te genieten van de mooie dingen in het leven.”

“Praten met lotgenoten over de heftige tijd voor en na de geboorte van van mijn baby helpt echt om er weer boven op te komen.”

“Alles vond ik leuk in de kindervakantieweek, ik kon bijna niet kiezen.”

Of wilt u zelf een maatje voor iemand zijn?
Wij trainen, begeleiden en ondersteunen u.

Kijk voor alle nadere informatie op onze website:
www.humanitas.nl/afdeling/lelystad-dronten of mail naar: [email protected].

_BT Clear

Prettig wonen

Bewoners in Lelystad zijn tevreden tot zeer tevreden over hun buurt en hun woning. Ze geven een 7,9 aan hun woning en een 7,4 aan hun buurt. Het meest voorkomende woonmilieu in Lelystad is “woonwijk” (57%). Bewoners typeren hun buurt grotendeels als ‘ruim wonen’.
Zij waarderen hun buurt vooral vanwege de rust, het groen en de ruimte.
(bron: Onderzoek ‘Wonen in de Metropoolregio Amsterdam’, 2017)

_BT Clear

_BT Clear