Hoofdsponsor

_BT Clear
HISTORIE

Harlingen-Terschelling sloepenrace terug in de tijd

Dit jaar vindt alweer de 42e editie van de sloepenrace plaats. 42 jaar geleden, op zaterdag 21 juni 1975, werd de eerste oversteek van Harlingen naar Terschelling geroeid in het kader van het 100-jarig bestaan van de Hogere Zeevaartschool Willem Barentsz. Hiermee werd de grondslag gelegd voor de HT-Sloepenrace.

_BT Clear

De 34 kilometerlange oversteek wordt gezien als een van de zwaarste roeitochten in Nederland. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de getijdestroom zijn er regelmatig een aantal uitvallers in de race. De zestiende editie, in 1990, was zo’n zware race. Van de 101 deelnemende sloepen finishten uiteindelijk maar 72. Een derde van de sloepen haalde de eindstreep niet. In 2013 is zelfs de gehele HT-Race in verband met het slechte weer afgelast. Daarvoor in de plaats is er een nieuw idee ontstaan: het bungeeroei-evenement: al roeiend proberen het bungee-elastiek zo ver mogelijk uit te rekken.

In de loop der jaren is de race uitgegroeid tot een groots evenement; het heeft een grote en landelijke bekendheid gekregen. Ook het aantal deelnemers stijgt elk jaar weer. In 1975 startte de race met twee sloepen, vijf jaar laten waren dat er acht en weer vijf jaar later, in 1985 kopte de krant: “Record aantal sloepen doet mee aan de race Harlingen-Terschelling”. Dat jaar telde de race vijftig sloepen.

Ook is er in 1985 voor het eerst sprake van een race; een echte wedstrijd. Vanaf dat moment worden er ook strengere eisen gesteld en worden de sloepen ingedeeld in een bepaalde handicap. Voorheen werd er natuurlijk ook getracht zo snel mogelijk van Harlingen naar Terschelling te roeien, maar toen was er eerder sprake van een prestatiewedstrijd dan van een échte wedstrijd.

Anno 2016 is de HT-race een evenement met een nationaal karakter. De deelnemers komen uit alle hoeken van het land. Dit jaar doen er maar liefst 135 sloepen mee! Maanden van te voren wordt er met de organisatie van de HT-race gestart: vergunningen worden aangevraagd, er wordt gekeken naar de veiligheid en het bijbehorende programma wordt samengesteld.


De roeiers GRAND SLAM

Wat als je de HT, de Amsterdamse Grachtenrace en MPM nou eens samen neemt, was de eerste gedachte. dan heb je de drie grootste sloeproei-evenementen bij elkaar. Daar moeten we toch iets mee? Ja, zeker! En zo ontstond het idee voor de “Roeiers GRAND SLAM”

Een nieuwe prijs is geboren

In het lustrumjaar van de Amsterdamse Grachtenrace (30e keer) en van MPM (25e keer) zal deze prijs voor het eerst worden uitgereikt aan het team dat overal het sterkste blijkt te zijn tijdens de drie wedstrijden. Zowel voor de dames als voor de heren, zal er een mooie prijs worden uitgereikt tijdens de prijsuitreiking van MPM op zondag na de laatste wedstrijden, want MPM gaat natuurlijk over drie geroeide rondjes.

De organisaties zullen gezamenlijk, aan de hand van de uitslagen, bepalen wie de winnaars zijn. Berekeningen, tussenstanden etc. zullen niet worden gemeld gedurende het seizoen, zo blijft het spannend tot het laatste moment.

Alle teams die alle drie de wedstrijden roeien dingen mee naar deze prijs. Het is echter niet zo dat een startplek kan worden afgedwongen voor een van de wedstrijden, omdat iederen wil meedingen naar de GRAND SLAM. Iedereen dient zich op tijd in te schrijven om ervoor te zorgen dat alle drie de wedstrijden geroeid worden. De organisaties wilden graag iets moois doen met deze drie evenementen. Wij denken hiermee een mooie nieuwe prijs te hebben geïnitieerd en hopen deze nog jaren te mogen uitreiken!

Wij wensen iedereen een mooi (vervolg van het) roeiseizoen toe!

Tot de HT!
Tot de Amsterdamse Grachtenrace!
Tot MPM!

_BT Clear