_BT Clear

Elisah Pals leeft zonder afval

En dat schept veel ruimte. Niet alleen in je huis, maar ook in je hoofd

Het ging niet van de ene op de andere dag. In 2015 schrapte Elisah Pals alle E-nummers uit haar dieet. Daarna begon ze te leven met steeds minder afval, en vanaf 2016 was ze helemaal Zero Waste. In 2017 volgde het minimaliseren. Ze deed alles weg wat ze niet nodig had en kocht geen nieuwe spullen meer.

Pals leeft nu met een bijzonder lage footprint. De Bredase maakt zelf haar tandpasta en verzorgingsproducten en koopt haar noten op de markt in een pot die ze zelf meeneemt. Omdat ze zo weinig spullen heeft, heeft ze veel ruimte over, zowel in haar huis als in haar hoofd. “Veel producten die ik zelf maak, maak ik met ingrediënten die heel weinig kosten en die je in grote hoeveelheden kunt maken. Het is leuk, makkelijk te doen en ik bespaar dus veel geld en tijd.”

Actie reactie

Vorig jaar richtte Pals Zero Waste Nederland op. Binnen de kortste keren sloten duizenden mensen zich aan bij het platform. Een van de eerste acties die ze samen met enthousiastelingen en studenten van Avans deed was een Plastic Attack. “We deden eerst boodschappen en vervolgens haalden we alle verpakkingen eraf, die we scheidden en weer teruggaven aan de supermarkteigenaar. Wij als consument willen wel minderen met plastics, maar dan moeten de supermarktketens daar ook aan meewerken, was onze boodschap.” Intussen merkt Pals veel veranderingen. “AH is katoenen broodzakken en groente netjes aan gaan bieden. Jumbo is meer groentes gaan laseren in plaats van verpakken.” Maar de grootste impact bereikte ze tot nu toe met de Zero Waste sticker. Voedingsmiddelenwinkels, lunchzaken, koffiebars en restaurants kunnen daarmee aan hun klant laten weten dat ze daar hun eigen verpakking of koffiemok mee naar toe kunnen nemen. De sticker vind je tegenwoordig door heel Nederland, bij wel vijfduizend locaties.

Meer wetgeving

Hoe gaat ze nu verder? “We gaan door met mensen inspireren en de beweging vergroten. Daarnaast richten we ons steeds meer op bedrijven, festivals en overheden, zowel landelijk, als gemeentes en provincies. Het initiatief moet niet alleen bij de consument liggen. Wetgeving is ook nodig. Waarom is er bijvoorbeeld nog geen statiegeld op kleine flesjes en blikjes? We sporen ze aan het juiste te doen: werken aan preventie.”

Wil jij ook leven met minder afval?

5 tips van Elisah Pals

  1. Begin gemakkelijk. Zet een eerste stap die bij je past. Koop bijvoorbeeld een shampoobar in plaats van een fles shampoo.
  2. Zeg nee. Neem niet zomaar iets aan wanneer mensen iets uitdelen. Of plak een Nee-Nee sticker op je deur.
  3. Ga voorbereid inkopen doen. Neem zakjes, bakjes, of potten mee en laat ze vullen.
  4. Vraag om hulp. Leg uit wat je doet en vraag of mensen mee willen werken. Ik merk dat mensen het heel leuk vinden om mij te helpen!
  5. Maak het zelf. Door zelf deodorant of tandpasta te maken, haal je de fles of tube niet in huis.

Zeg Riquette, hoe houd jij dat duurzame leven vol?

Riquette van de Pol doet het met twee vingers in haar neus. Duurzaam leven. Van uitwasbare luiers en duurzame wasnoten tot een bijenkast en een regenton in de tuin. Ze heeft het, of probeert het allemaal. Dan is ze ook nog eens water- en milieujurist, en in haar vrije tijd organiseert ze de Bredase World Clean Up. Je vraagt je af, hoe houdt ze dat ultra duurzame leven vol?

“Eigenlijk was ik eerder onbewust dan bewust duurzaam bezig. Als student was ik afhankelijk van de fiets en het openbaar vervoer. Ik had een beperkt budget, dus ik kocht weleens wat in een tweedehandswinkel. Een herbruikbare waterfles of een eigen tas nam ik altijd al mee, uit gemak. En onder het motto goedkoop is duurkoop keek ik goed naar de kwaliteit van spullen.

Anders kijken

“Mijn ogen gingen open toen we tijdens het vak Milieubeleid het rapport Our Common Future uit 1987 behandelden. Daarin stond voor het eerst het begrip Duurzame Ontwikkeling. De boodschap, wij moeten de aarde doorgeven aan de generaties na ons, die kwam binnen bij mij.
Het veranderen van gedrag van mensen is een moeilijk en langdurig proces. Het is zo’n grote transitie dat je de neiging krijgt om weg te duiken of allerlei beren op de weg te zetten. Ik kijk anders. Als iedereen op de wereld vandaag één duurzame stap zet, dan is dat opgeteld samen heel groot. Begin bij het begin, met het stellen van vragen. Hoe houd ik het vol? Er is niets vol te houden aan. Het is een kwestie van nieuwsgierig zijn en vragen stellen. Het gaat stap voor stap. Ook bij mij. Een duurzaam leven, daar groei je in." 

5 tips van Riquette bij je volgende aankoop of boodschap

  1. Kan ik lopend, met de fiets of OV naar de winkel?
  2. Heb ik het product echt nodig?
  3. Is het tweedehands, of van natuurlijk, herbruikbaar of een restmateriaal gemaakt?
  4. Kan ik ergens groenten en fruit niét in plastic kopen?
  5. Waar kan ik grootverpakkingen krijgen?
_BT Clear

_BT Clear