Wat betekent duurzaamheid voor Bredanaars?

We liepen een rondje door de stad en kwamen Samir, Alex en Helma tegen.

_BT Clear

Helma du Pont (41)

Duurzaamheid is bij mij doordrongen. Het zit in ons allemaal. En zeker, we kunnen allemaal wat doen. Maar toch, ik weet ook van de tijd dat ik in de bijstand zat, dat als je in armoede leeft, het een stuk lastiger wordt. Je hebt dan geen geld om biologische producten te kopen, terwijl je wel gezond wilt eten. Duurzaamheid is voor mij dus juist ook medemenselijk zijn. Zo ben ik ook Steungezin begonnen, om mensen met elkaar te verbinden. De één leeft in armoede en heeft iets nodig, de ander wil juist iets geven. Dat brengt mensen dichter bij elkaar. Ik wil dat het voor iedereen mogelijk wordt om mee te doen in de maatschappij en gezond en duurzaam te leven. Het vraagt dat je eerlijk naar jezelf kijkt. Daar is moed voor nodig. Hoe ga je om met jezelf en met de ander?

_BT Clear

Samir Ibrahimi (29)

In Afghanistan was ik ook kleermaker. Dus toen ik hier in Breda hoorde van het Naaiatelier en dat ze ook met nieuwkomers werken, ben ik erop afgestapt. Ik werk er nu 3,5 jaar. Thuis scheid ik mijn afval, maar het belandt allemaal in de prullenbak. Dat is logisch, maar ook jammer. Er is zoveel dat je met afval kunt doen. In het Naaiatelier maken we bijna alles met afval. We maken rugzakken van zonneschermen, ovenwanten van brandweerpakken en flessenhouders van fietsbanden. Steeds meer mensen willen producten van restmaterialen. Slow fashion is in.

Alex Chiodo (25)

Tuurlijk, ik doe thuis de lichten uit als ze niet aan hoeven, ik scheid mijn afval, zodat het gerecycled kan worden. Iedere dag probeer ik zo duurzamer te worden. Maar duurzaamheid is voor mij veel meer dan dat. Het betekent voor mij dat je bewust kijkt naar de relatie die je hebt met jezelf en alles en iedereen om je heen, en daar de waarde van inziet. Word je er gelukkig van of niet? Iedereen kan voor zichzelf bepalen hoe die met andere mensen omgaat, of met spullen, en of je daar gelukkig van wordt. Toen ik dat besefte, besefte ik ook dat ik zelf verantwoordelijk ben, aan het roer sta van mijn duurzame wereld.

_BT Clear

_BT Clear
_BT Clear