Bredase stadslandbouwers staan met hun poten in de klei

“Ze vinden het fijn om verse onbespoten groenten te telen.”

De Ananaskers heeft de eerste bellen waar straks de zacht oranje bessen in verschijnen. We hopen dat ze de harde regens doorstaan. De eenzame piri piri peper doet zijn best. En er vliegen hier volop vlinders.

Wie op zoek gaat naar stadslandbouw in Breda lijkt wel in een sprookje te belanden. De berichten op social media spatten van de poëzie. Lang zoeken hoeft niet, want de vraag naar stadslandbouw groeit. Zo zit Veerle Bruning van zelfoogsttuinderij Wortels in Breda dit seizoen met 175 deelnemers aan het maximaal aantal leden, zag Herenboeren Breda het aantal leden bijna verdriedubbelen in 2019 en sprak Cedric Bousché van voedselbos Veld voor Verder het afgelopen jaar zeker tien stellen met de wens ook een voedselbos te beginnen. Die hij vervolgens tot zijn spijt moest teleurstellen. “Er is geen grond over in Breda,” zegt Bousché.

Samen oogsten, samen risico dragen

Veerle Bruning had geluk. Zij heeft in het Markdal anderhalf hectare grond kunnen pachten van de Vereniging Duurzaam Markdal. Daarop kweekt ze groente, fruit en bloemen voor de leden. Bruning is de ondernemer, de vakkracht, en de leden die aan het begin hun oogstaandeel betalen, mogen wekelijks hun groenten oogsten op het land. Ze dragen mee in het risico, het zogenaamde CSA principe, Community Supported Agriculture. Bruning, die al sinds haar studie als biologisch dynamische landbouwer werkt, merkt dat Bredanaars steeds bewuster worden met hun voeding.

“Ze vinden het fijn om verse onbespoten groenten te telen en op het land te zijn met elkaar.” Herenboeren Breda gaat nog een stapje verder, want hier word je ook mede-eigenaar van de boerderij zelf die naast groente en fruit, ook vlees en eieren levert. “Veel mensen voelen nu de noodzaak om ook echt iets te doen,” ziet Voorzitter Martijn Schouw. “Ze vragen zich af, moet ik zelf boer worden? Een moestuin beginnen? Hier komen veel oplossingen samen.” Met 150 leden kan de boerderij optimaal starten, de teller stond in oktober op 117.

Stadslandbouw in citymarketing

Een lokale voedselstrategie ontbreekt vooralsnog in Breda. Wat betreft Hilrieke Nauta van GroenLinks mag er meer stimulans komen. “Geef ze media-aandacht, neem ze mee in je city marketing en geef ze voorrang op de grote bedrijven wanneer je nadenkt over een betere stadsdistributie van je lokale voedselvoorziening.” Toch zijn de stadlandbouwers over het algemeen positief. “Drie jaar geleden waren dit soort verenigingen er nog niet,” zegt Bruning. “Het is mooi om te zien dat de beweging groeit.” Dromen heeft Bruning nog genoeg. “Eén groot stuk grond, een vijver voor de beregening, fruitbomen en onbespoten veldbloemen in alle kleuren.” Het klinkt als een sprookje.

Stadslandbouw in Breda

Boerschappen - wekelijkse boodschappenbox met producten uit de regio
Buurttuin Wolfslaardreef - biologische tuingroep in Breda Zuid
Herenboeren Breda - 200 huishoudens, 1 boerderij
Kapeltuin - stadslandbouw in de Haagse Beemden
Moervliet - biologisch dynamische groenten- en vleesverkoop aan huis
Veld voor Verder - naast voedselbos en moestuin ook leer- en proeftuin
Warmoezerij - Wolfslaar’s landgoed moestuin
Wortels in Breda - zelfoogsttuinderij in Het Markdal

_BT Clear

Biologische Odin bouwt na brand weer op. Mét inspraak van de klant. “Die zithoek komt er. Sowieso.”

Er wordt hard gewerkt aan de renovatie van biologische supermarkt Odin. Op 5 juni richtte een brand door kortsluiting flinke schade aan, aan de winkel op de Ginnekenweg. Maar zo’n vervelende gebeurtenis biedt ook mooie kansen.

Klant centraal

“We hebben van de situatie gebruik gemaakt om aan klanten te vragen hoe zij de nieuwe supermarkt zien,” zegt Robin Vogelaar, vestigingsmanager bij Odin. Het onderzoek dat Vogelaar startte leverde veel ideeën en adviezen op, van de inrichting tot het assortiment. Klanten lieten bijvoorbeeld weten dat ze graag een uitbreiding zagen van het assortiment speciale kaasjes en dat ze het vers gebakken brood zowel gesneden als voorverpakt willen kunnen meenemen. “In onze winkels zijn bijna alle groenten, fruit en brood los verkrijgbaar,” zegt Vogelaar. “We worden ook steeds meer plasticvrij. We verkopen zakjes van biologisch katoen waar je groenten of brood in kunt doen. En bij de voorverpakte appels gaan we binnenkort over op afbreekbare zakken.”

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de klanten opnieuw in een ruime winkel hun biologische boodschappen willen doen. “Een van de wensen is dat er een zithoek komt waar je lekker op je gemak biologische koffie kan drinken,” zegt Vogelaar. We denken nog na over de precieze inrichting, maar die zithoek komt er sowieso. We gaan er iets moois en gezelligs van maken.”

Opening nieuwe winkel

Wanneer de vernieuwde winkel open gaat is nog niet zeker. Waarschijnlijk wordt dat rond de jaarwisseling. “Maar we houden iedereen op de hoogte natuurlijk,” zegt Vogelaar. Tot die tijd is iedereen van harte welkom aan de Wilhelminastraat 24 waar het team klaar staat om de lekkerste biologische en biodynamische producten te verkopen.

_BT Clear

_BT Clear