Energiecoaches ondersteunen bewoners van Breda met de verduurzaming van hun woning

Nel Oomen is een van de energiecoaches van BRES, de energie-coöperatie opgericht door burgers in Breda. Ze geeft onafhankelijk advies over energiemaatregelen in en om het huis. Zij en haar collega vrijwilligers vormen de spil van de coöperatie, die betaalbare en duurzame energie mogelijk maakt voor alle Bredase huishoudens. “Ik praat graag met mensen en ben benieuwd naar hun beweegredenen om te verduurzamen.”

_BT Clear

Oomen is al zes jaar verbonden aan BRES en werkt onder andere in de Greenhopper, de duurzame pop-up store van de gemeente Breda. Deze mobiele voorlichtingswagen rijdt door Breda om inwoners informatie te geven over energiemaatregelen van hun woning. ‘Soms komen mensen gewoon even snuffelen omdat ze de Greenhopper er bijzonder uit vinden zien. Anderen hebben al heel concrete vragen over isolatie of zonnepanelen en komen bij ons voor advies.’

Energieadviesgesprekken

Energiecoaches staan niet alleen in de Greenhopper, je treft ze ook op informatieavonden die BRES organiseert. Op beide plekken kun je een afspraak maken voor een persoonlijk energieadviesgesprek bij je thuis. Dan kun je tegelijkertijd een warmtescan van je huis laten maken, zodat je precies ziet waar je warmte weglekt. De investering voor een energieadviesgesprek met warmtescan is vijftien euro. Na zo’n gesprek weten huiseigenaren precies welke duurzame maatregelen er mogelijk zijn en wat de slimste volgorde is.

Dat is ook de kracht van BRES als coöperatie, vindt Oomen. “Het directe contact met mensen, want soms heb je het als bewoner echt even nodig om begeleid te worden met verduurzaming. Je kunt bij ons terecht met vragen en wij hebben daar ook solide antwoorden op.”

Positieve impact op het milieu

En dan? Hoe gaan bewoners vervolgens aan de slag met verduurzaming? “Sommige mensen willen alle maatregelen tegelijk uitvoeren. Sommigen werken stapsgewijs,” ziet Oomen Na een half jaar belt ze altijd nog even met mensen die contact hebben gehad met BRES. “Mensen waarderen dat. Ze vinden het fijn als je ze begeleidt in die hele cirkel van verduurzamen.”

Wil jij net als andere bewoners van Breda een positieve impact maken op het milieu? BRES helpt bij verduurzamen en geeft onafhankelijk advies. De coöperatie heeft geen winstoogmerk. Bezoek www.bresbreda.nl.

Sluit je aan bij bres voor een duurzamere stad

Sluit jij je aan bij BRES? Dat vinden wij fijn! Door lid te worden van BRES, steun je de verduurzaming van je buurt en de stad Breda. Je ontvangt van ons waardevolle tips en informatie over het energiezuiniger maken van je woning. Als BRES lid krijg je ook toegang tot collectieve inkoop van zonnepanelen en groene stroom. Voor 25 euro per jaar ben je al lid. Ga naar: www.bresbreda.nl/word-lid om je aan te melden.

Wil je ook eens op bezoek komen bij bres?

Hoe kan een energiecoach van BRES jou als woningeigenaar helpen? Kom gerust eens langs bij Greenhopper, de pop-up store van de gemeente Breda. Daar kun je al je vragen vrijblijvend stellen aan de vrijwilligers van BRES. Bekijk de agenda van de Greenhopper op:
www.breda.nl/energiezuiniger-wonen-advies-op-maat.

_BT Clear

_BT Clear