Energiemaatregelen neem je van buiten naar binnen

Drie experts vertellen je waar je op moet letten bij de buitenste schil

Goed, je bent zover. De afgelopen tijd heb je je verdiept in energiemaatregelen, en waar je dan het beste kunt beginnen. Met de buitenste schil dus, oftewel, met isoleren. Maar dan. Heb je wel een spouwmuur? Wat als je geen kruipruimte hebt? En wat als je in een flat woont? Tijd om je op weg te helpen. Met drie experts over die buitenste schil. Benieuwd naar de kosten van energiemaatregelen voor jouw koop- of huurhuis? Doe de gratis energiescan. Je vindt hem op de homepage van groenpleinbreda.com.

_BT Clear

1. Vloerisolatie

De een roept dit, een ander dat. Rien Quist hoort het vaak van mensen die hun vloer willen isoleren. Vervelend, want het is een behoorlijke investering.

“Welke adviseur er ook langs komt, hij moét de kruipruimte in,” zegt Quist. Alleen kijken door het vloerluik is niet voldoende. Soms zitten er namelijk wel vier of vijf compartimenten onder een huis. “Die moet je allemaal gezien hebben. Er kan zand liggen in een compartiment, of leidingwerk. Dat bemoeilijkt de zaak.”

Dan de balken. “Je wilt een duidelijk beeld van de staat. Hoeveel vocht zit erin?”

Vervolgens de hoogte. De werkbare hoogte moet overal minstens vijftig centimeter zijn. Als er puin ligt, of veel zand op een plek moet dat eruit. “Maak van tevoren afspraken over wie dat gaat doen,” adviseert Quist.

Nog een belangrijk punt. Hoeveel kuub gas verbruik je? Bedenk dat je gemiddeld vijftien tot twintig procent bespaart. Hoe meer je verbruikt, hoe groter de besparing. Quist: “Je kunt je afvragen of het de investering waard is als je maar zevenhonderd kubieke meter gas gebruikt.” Heb je vloerverwarming dan bespaar je met een vloerisolatie het dubbele. Veel warmte gaat namelijk naar beneden. Als je ’s avonds je verwarming uitzet dan is het al koud voordat mensen naar bed gaan. Met een vloerisolatie hou je de warmte vast.

2. Spouwmuurisolatie

Onder je eigen vloer kijken om een beeld te krijgen van de staat van je kruipruimte gaat nog wel. Als je durft. Maar hoe kijk je in hemelsnaam in je spouwmuur? Gijs Leijten weet het.

Om maar meteen die hoe-kijk-je-in-je-spouwmuur-vraag te beantwoorden; dat kan dus niet. “Ja, het kan wel, maar daar heb je apparatuur voor nodig,” zegt Leijten. Om te beginnen een boor waarmee je op verschillende plekken in de gevels een gaatje van tien millimeter kunt boren. En dan een camera waarmee je in de spouwmuur kunt die dan op endoscopisch onderzoek uit gaat. “Zodat je onder andere weet hoe breed de ruimte is tussen de muren, of er puin ligt, of valspecie en hoe de metselbanen liggen,” aldus Leijten.

Ook de kruipruimte is hier, net als bij vloerisolatie, belangrijk. Leijten: “Je wilt weten waar die zit, uit hoeveel compartimenten die bestaat en of er leidingwerk in zit. De spouwmuur wordt namelijk vol geblazen met speciale parels en de kruipruimte is nodig voor de ventilatie.”

Het klinkt nogal wat, zo’n onderzoek, maar volgens Leijten hoeft het niet langer dan een halfuur te duren om een goed beeld te krijgen. Trouwens, ook zonder een onderzoek kun je min of meer vaststellen of spouwmuurisolatie zin heeft. “Huizen van voor 1980 hebben lege muren. Een open spouw dus en geen isolatie,” weet Leijten. En daar gaat veel warmte en energie doorheen.

Of verloren, beter gezegd. “Bij een open spouwmuur tocht het constant door. Daar gaat wel 25 tot dertig procent van de warmte door verloren. De spouw is eigenlijk de grootste oorzaak van warmteverlies.”

Van het werk en de kosten van de isolatie zelf hebben mensen ook vaak een beeld dat niet klopt, merkt Leijten. “Mensen denken dat het dagen werk en duizenden euro’s kost, maar dat is niet zo.” Een redelijker beeld krijg je door ongeveer vijftien euro per vierkante meter te rekenen. Qua tijd kost het ongeveer een halve dag, een vrijstaand huis één dag. Nog één tip van Leijten, “Check even of je muurverf met damp open verf is gedekt. Heb je een verf van voor het jaar 2000 dan is die mogelijk niet damp open, kunnen de muren niet meer ademen en gaan ze waarschijnlijk bladderen na de isolatie.”

_BT Clear

3. Help, ik ben een bijzonder geval!

Dat heb jij weer. Wil je je muren isoleren, heb je geen spouwmuur. Of je wilt je vloer aanpakken en je hebt nauwelijks kruipruimte. En wat doe je als je in een flat woont? Drie bijzondere gevallen en wat je kunt doen, volgens Hans Voortman.

Wel een huis, geen spouwmuur

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Je zet er gewoon een muur voor. “Huizen met een stenen voorgevel krijgen een muur met stenen die in het straatbeeld passen. Bij huizen die gestukt zijn komen isolatieplaten. Daar stuuk je dan weer overheen,” zegt Voortman. Maar toch, niet iedereen kan aan de voorkant uitbouwen. Je komt met de nieuwe muur op grond van de gemeente bijvoorbeeld, of krijgt geen vergunning. In dat geval is de binnenkant een optie. “Tegen de binnenmuren komt dan een rachelwerk van 7 tot 12 centimeter en daartussen komt het isolatiemateriaal.”

Weinig kruipruimte

“Brabantse huizen hebben de minste kruipruimte,” weet Voortman. “In het Noorden van Nederland is de grond vochtiger en werd met meer kruipruimte gebouwd. Richting België werd zelfs vaak direct op het zand gebouwd.” Is dat het geval en heb je dus helemaal geen kruipruimte, dan wordt vloerisolatie wel een grote ingreep. Met een zogenaamde broodjesvloer. “De oude houten vloer gaat eruit, en dan komt er een betonnen broodjesvloer met tempex,” aldus Voortman. Let dus goed op als je een huis koopt. “Zoiets doe je niet als je er al een halfjaar woont.”

Heb je wel kruipruimte, maar minder dan vijftig centimeter, dan is er de mogelijkheid van bodemisolatie. “Vanaf 35 centimeter kun je al met parels isoleren,” zegt Voortman.

Je hebt een flat

Kijk eerst naar het glas, stelt Voortman voor. “De meeste flats hebben een voor- en een achterkant waar vooral glas in zit.” Dubbelglas van voor 2002 is gevuld met lucht. Vanaf 2002 bestaat er edelgas waarvan de isolatiewaarde veel hoger is.

Dan de spouwmuren. De pur, parels of wol die ertussen wordt gespoten, komt door een slang. Lastig als je op tienhoog woont. Zoek dus een leverancier met een lange slang, of die met een kraan op het dak werkt. “Er zijn slangen van tachtig meter en die kunnen ver komen,” zegt Voortman. Zit je aan de zijkant van het flatgebouw en lopen de muren door naar beneden, dan zul je met de vereniging van eigenaren om de tafel moeten. “Vaak zie je dan dat het alles is, of niets. Half vullen gaat helaas niet.”

Enquête uitslag energietransitie

Hoe belangrijk vinden jullie het eigenlijk?

In 2044 wil Breda helemaal CO2 neutraal zijn. Om dit te halen moeten bedrijven en huishoudens de komende jaren allerlei energiemaatregelen treffen, zoals isoleren, van het gas af, en energie met zonnepanelen en wind opwekken. Hoe belangrijk is de energietransitie voor Bredanaars? We zochten het samen met BredaVandaag met een enquête uit.

De mening over de energietransitie is precies verdeeld in Breda. De ene helft van de deelnemers wacht de overheidsplannen af, heeft andere dingen aan zijn hoofd, of wil wel, zolang ze er maar niet voor hoeven te betalen. “De energietransitie is superbelangrijk, maar met zeer beperkte financiële middelen en een huurhuis ben je wel erg beperkt,” licht een deelnemer toe. De andere helft is informatie aan het inwinnen, of heeft zelfs al energiemaatregelen getroffen. “Ik doe mee uit eigen financieel belang,” motiveert een deelnemer.

Maar liefst veertig procent van de deelnemers heeft nu energiemaatregelen in en om het huis genomen. Maar ook gaat een even groot deel dat nooit, of op zijn vroegst pas over drie jaar doen. Financiën (80%) en duidelijkheid over de financiële voordelen (65%) vormen verreweg de grootste drempel. Maar ook een tekort aan kennis zit in de weg (61%). Ondertussen zijn we al behoorlijk duurzaam actief met onze voeding (75%), afval scheiden (92%), kleding (51%) en ons vervoer (67%). Welke plek neemt de energietransitie in, in ons dagelijkse leven? We vinden het net zo belangrijk als ons sociale leven, ontspanning, ons werk en ook ons woongenot. Maar ons gezin, gezondheid en ook onze financiën vinden we belangrijker.

In totaal deden tot nu toe 188 mensen mee, vooral tussen de dertig en vijftig jaar, uit heel Breda. De enquête staat nog tot 1 december open en vind je op groenpleinbreda.com. De einduitslag komt medio december op BredaVandaag.

_BT Clear

_BT Clear