Interview met Henry de Gooijer over project ‘De Goeie Buren’ in het Soesterkwartier

Beter een goeie buur..!

Beter een goede buur dan een verre vriend, zegt het spreekwoord. In de wijk Soesterkwartier hebben ze dat spreekwoord letterlijk genomen. In deze wijk draait het project ‘De Goeie Buren’. Een groepje bewoners besefte dat een duurzame, leefbare en weerbare wijk begint bij jezelf en in je eigen straat. Elkaar kennen, als goede buren met elkaar omgaan en elkaar wederzijds tot steun zijn, blijkt aanstekelijk te werken.

Krachten bundelen
Henry de Gooijer is een van de initiatiefnemers van ´De Goeie Buren´. In zijn dagelijkse werk zet hij in landen als Cambodja en Oeganda ontwikkelingsprojecten op, samen met de plaatselijke bewoners. “Mijn ogen gingen open voor het feit, dat ik ook in mijn eigen wijk van onderaf aan de slag kon. Dat leidde in 2009 tot het oprichten van buurtvereniging ‘Duurzaam ­Soesterkwartier’. We wilden projecten opzetten die goed zijn voor de wijk en het milieu. Zo ontstond het idee om een molen te bouwen, om daarmee geld te genereren voor de wijk en daaruit nieuwe projecten te financieren. Maar tussen idee en realisatie zit misschien wel tien jaar, en er is nog steeds een risico dat het ons niet lukt.”

Ondertussen werden ook andere projecten opgezet. Henry: “Zo werken we aan een duurzame buurt op de Wagenwerkplaats, de Soesterhof. Mensen uit de wijk bouwen hier hun eigen droombuurtje. Daar komt geen project­ontwikkelaar aan te pas. Ook hebben we gezamenlijk huizen geïsoleerd en zonnepanelen geplaatst op een basisschool. Door onze krachten te bundelen, lukte dat. En de wijk wordt er mooier, duurzamer en leefbaarder door.”

Bewoners werken samen
“Met onze projecten sloten we vooral aan bij het deel van de wijk waar ­duurzaamheid speelt, vooral mensen met eigen woning. Maar hoe konden we ook het andere deel van de wijk betrekken? We legden die vraag voor aan professionals uit zorg en welzijn die dagelijks in onze wijk werken.
Wat kunnen wij als bewoners doen, waardoor zij hun werk beter kunnen doen? Twee wensen noteerden we: een centraal wijkpunt waar mensen naartoe kunnen met vragen. Dit is door de gemeente opgelost door de STIP’s. De tweede wens kwam vanuit de professionals: mobiliseer de ogen en de oren van de straten, zodat zij beter in contact kunnen komen met buurtbewoners met een zorgvraag. Dat resulteerde in 2013 tot de start van het project ‘De Goeie Buren’.”

De Goeie Buur
Oorspronkelijk was het idee, dat een ‘Goeie Buur’ weet wat er speelt in de straat en wie een helpende hand kan bieden. Een oudere buurvrouw die wel wat hulp kan gebruiken bij het onkruid wieden, maar die op haar beurt wel voor de katten van de buurvrouw kan zorgen in de vakantietijd, bijvoorbeeld. De ‘Goeie Buur’ brengt vraag en aanbod bij elkaar en legt contact met de professionals voor meer complexe zaken.

Henry: “Al snel vonden we een groep van vijfentwintig Goeie Buren. We leerden hen het professionele netwerk kennen, de sociale kaart. Ons idee kreeg volop aandacht. Een buurt die zijn eigen mantelzorg organiseert, is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. Maar het werkte niet. Het bleek dat de term ‘Goeie Buur’ pretentieus was, alsof je altijd goede dingen zou moeten doen. Mensen liepen al snel tegen de grenzen van hun mogelijkheden en tijd aan. Toch ontbrak het niet aan enthousiasme.”

Een aantal ‘Goeie Buren’ begon gezellige dingen te organiseren in de eigen straat. Steeds meer kwam de nadruk te liggen op relaties in de wijk, door samen leuke dingen te ondernemen. Die insteek bleek beter te werken. “Stel, dat je in een straat woont met tien buren. Het is haalbaar die tien buren beter te leren kennen, samen iets te ondernemen”, zegt Henry. “Als je toch al contact hebt, is het ook makkelijker om iemand te helpen als het even niet zo goed loopt of om aan te kloppen bij je buren als je hulp nodig hebt.”

Website
‘De Goeie Buren’ heeft een website om het project te ondersteunen. Daarop staan ideeën als: doe eens mee aan Sofie aan tafel. Of organiseer een rommelmarkt in de straat, een lampionnenoptocht met Sint Maarten of verstop eieren in de straat rond Pasen. ‘De Goeie Buren’ maakt gebruik van activiteiten die ontwikkeld zijn, zoals Sofie aan Tafel, maar geeft ook concrete stappenplannen voor het opzetten van iets nieuws. Hoe organiseer je bijvoorbeeld een buurtdiner? Henry: “Wonen in een fijne buurt maakt je gelukkig. Vrienden kies je uit, je buren en familie niet. Je zult het ermee moeten doen. Het goede nieuws is dat jijzelf ook buur bent, en ervoor kunt kiezen een goeie buur te zijn! Dat begint heel eenvoudig, gewoon door elkaar op straat te begroeten. Zulke goeie buren werken aanstekelijk!”