Drugs en drank:

Pubergedrag of verslaving?

Het is een periode waar veel ouders tegenop zien, maar die voor tieners niet snel genoeg kan beginnen: de puberteit. In deze fase maken tieners zich los van hun ouders en vormen een eigen identiteit. Tot wanhoop van veel ouders doen ­pubers dit onder andere door te experimenteren met van alles en nog wat! Hun kledingstijl verandert (‘die spijkerbroek met gaten kan nóg wel wat lager’), evenals de muziek die ­beluisterd wordt. Alcohol, sigaretten, seks en drugs hebben ineens grote aantrekkingskracht, zeker als ook hun vrienden eraan beginnen. Sommige pubers experimenteren hiermee uit nieuwsgierigheid, anderen doen het om zich af te zetten tegen hun ouders. Wat hun reden ook is, dit experimenteren hoort bij de puberfase. Tegelijkertijd is het een reden tot zorg voor veel ouders.

Met je kind in gesprek
Veel jongeren komen vroeg of laat in aanraking met alcohol en (soft)drugs: op het schoolplein, in hun vriendenkring of in uitgaansgelegenheden. Het is verstandig om je kind daarop voor te bereiden. Praat er dus over met je puber! Wat weet je kind over deze middelen? Wat zijn jullie regels als het gaat om bijvoorbeeld alcohol en drugs? Houd het gesprek open en probeer vooroordelen te vermijden. Je invloed als ouders is immers het grootst als de relatie met je kind goed is en er open gecommuniceerd kan worden.

Kun je hiermee voorkomen dat je kind deze middelen gaat gebruiken? Nee, helemaal voorkomen kan natuurlijk niet. Wel kan het helpen als de regels en grenzen duidelijk zijn. Leg je regels niet zomaar op, maar leg uit waarom je deze stelt. Juist in de puberteit luisteren tieners niet klakkeloos meer naar hun ouders. Ze willen hun eigen keuzes maken. Houd hier ook rekening mee bij het gesprek over drugs. Maak duidelijk dat je vertrouwen hebt in je kind, maar geef ook aan dat het zijn eigen verantwoordelijkheid is. Erken wel, dat de kans bestaat dat je puber toch gaat experimenteren. Belangrijk is dan om je kind te vertellen dat hij of zij in zo’n situatie altijd bij je terecht kan.

Verder is het heel belangrijk om als ouder het goede voorbeeld te geven. Verhalen over de schadelijke gevolgen van roken zijn immers minder geloofwaardig als je zelf een roker bent!

Wanneer moet ik me zorgen maken?
Wanneer je merkt dat je kind minder presteert op school, veel spijbelt en grote moeite heeft om rond te komen met zijn of haar geld, dan kunnen dit signalen zijn van middelengebruik. Ook extreme stemmingswisselingen en slaapproblemen kunnen wijzen op het gebruik van middelen.
Heb je vermoedens dat je kind middelen gebruikt of verslaafd is, maak dat dan bespreekbaar. Kies een rustig moment uit om je zorgen te bespreken. Pas hierbij wel op voor beschuldigingen. Benoem alleen wat je gehoord, gezien, of geroken hebt.

Maak je je zorgen of heb je behoefte aan advies? Schakel dan hulp in. Ga langs de huisarts of neem contact op met het wijkteam. Zij kunnen je verwijzen naar een instantie die kan helpen. Als je puber zelf niet open staat voor hulp kun je wel hulp en advies zoeken voor jezelf.

Interessant!
Op www.jellinek.nl staan animatiefilmpjes hoe verschillende soorten middelen werken in de hersenen. Leuk en informatief om eens samen met je kind te bekijken!