Lezen en voorlezen:

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen

De bibliotheek wil jonge ouders laten ontdekken hoe leuk en zinvol lezen en voorlezen is. Kinderen tot 18 jaar kunnen daarom gratis lid worden. Bovendien krijgt je kind wanneer het lid wordt van de bibliotheek een ‘Boekstartkoffertje’ mee, met daarin een babyboekje, een versjesboekje met cd en een brochure met leuke voorleestips.

Met (voor)lezen kun je niet jong genoeg beginnen. Zelfs baby’s houden van boeken. Probeer het maar uit! Speciaal voor de allerkleinsten zijn er boekjes van stof, voel- en knisperboekjes, die je baby helpen de wereld te ontdekken. Maar in de bibliotheek vind je voor elke leeftijd (prenten)boeken, het ene nog mooier of spannender dan het andere. Het lenen van al die boeken is gratis en sinds kort kunnen jongeren tot 18 jaar ook ebooks gratis lenen!

Betere taalontwikkeling, betere schoolresultaten
Samen met je kind een boekje lezen is gezellig, goed voor het contact tussen ouder en kind, en goed voor de taalontwikkeling. Kinderen die weinig met de Nederlandse taal in aanraking komen blijven achter in hun taalontwikkeling. Dat kan voor problemen zorgen op school, omdat de leerling opdrachten niet goed begrijpt, langer tijd nodig heeft voor opdrachten of taalfouten maakt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen die vroeg met taal en woorden in aanraking komen ongemerkt een grotere woordenschat opbouwen en het beter doen als ze naar school gaan. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met boekjes en voorlezen!

Boekstartproject
Om die taalontwikkeling te stimuleren werkt de Bibliotheek Eemland nauw samen met scholen en kinderopvangorganisaties zoals Partou, SKA en BijdeHandjes. De bibliotheek stimuleert het voorlezen in de kinderopvang met het nieuwe Boekstartproject in Amersfoort. Peuterleidsters worden daarbij opgeleid tot voorleescoördinator. Voorleesconsulenten van de bibliotheek komen langs op speelzalen en voorscholen om activiteiten rond het voorlezen te organiseren. Ook ouders worden betrokken bij het voorlezen en gestimuleerd om thuis ook meer met hun kinderen te lezen.

Vaders lezen voor
Uit onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de ouders in Nederland helemaal niet voorleest. Slechts in 8 % van de huishoudens is de vader degene die het vaakste voorleest. Toch is het heel belangrijk dat ook de (groot)vader voorleest: vaders zijn een belangrijk rolmodel voor hun kinderen en kiezen vaak weer andere verhalen om voor te lezen dan moeders. Vooral voor jongens is het heel stimulerend als hun vader voorleest. Als ze altijd alleen maar worden voorgelezen door moeders en juffen gaan ze misschien denken dat lezen typisch iets voor vrouwen is.

Daarom is dit jaar de campagne ‘Vader Voor Lezen’ van start gegaan. Een elftal van bekende Nederlandse vaders, waaronder Beau van Erven Doren, Ruben Nicolai en Job Cohen, zet zich in om voorlezen te promoten! (zie www.vadersvoorlezen.nl voor meer informatie, leuke filmpjes van voorlezende vaders en tips voor stoere voorleesboeken.)

Voorleesexpress Amersfoort
Vind je voorlezen moeilijk, bijvoorbeeld omdat je zelf niet goed Nederlands spreekt? Denk dan aan de VoorleesExpress. Daarbij wordt aan kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal of die in een taalarme omgeving opgroeien twintig weken voorgelezen. Gewoon, thuis. Een vrijwilliger komt op een vast tijdstip langs met een stapel (prenten)boeken, leest voor, praat met de kinderen door over het verhaal, probeert ook de ouders erbij te betrekken en gaat met het gezin naar de bibliotheek. Eén van de ouders krijgt zelfs gratis een abonnement voor een jaar. Alles om de taalontwikkeling een boost te geven en kinderen een betere kans te geven op school.

De VoorleesExpress is ontstaan in Utrecht en is een landelijk succes. Naast de winst voor de taalarme gezinnen is de VoorleesExpress een unieke manier om mensen uit verschillende culturen met elkaar in contact te brengen. Wil je meedoen als voorlezer of in aanmerking komen voor de VoorleesExpress? Mail dan naar [email protected].

Nieuwe bibliotheek
Weet je niet welk boek past bij de leeftijd en interesses van jouw kind? In de bibliotheek kun je altijd om advies vragen. Kom dus eens langs en ontdek samen met je kind de wereld op een speelse manier. Bijvoorbeeld in de nieuwe centrale vestiging op het Eemplein. Een groot gebouw, maar met een prachtige jeugdafdeling vol knusse hoekjes waar kinderen graag komen lezen en spelen. Ook in Vathorst en Hoogland vind je aantrekkelijke vestigingen met een mooie collectie voor de jeugd.