Karla Hofman en Netty vd Grootevheen, casemanagers dementie Zorggroep Solis

Samen op zoek naar de beste oplossing

U wilt met een gerust gevoel thuis blijven wonen, óók als u het even niet meer weet door bijvoorbeeld geheugenproblemen of dementie? Dan kunt u de hulp inroepen van thuiszorg. Karla Hofman en Netty van de Grootevheen zijn casemanager dementie bij Zorggroep Solis en zijn het aanspreekpunt voor cliënten én mantelzorger(s), partner en familie. Ze vertellen over hun werk.

Karla of Netty bezoekt de mensen thuis voor een persoonlijk gesprek waar in gezamenlijk overleg gekeken wordt wat u nodig heeft om thuis te blijven wonen.”Wij informeren en denken met cliënten mee over mogelijkheden. We regelen zorg als dat nodig is en helpen met keuzes maken. Verder helpen we de cliënten en hun naasten om te gaan met de gevolgen van dementie in het dagelijks leven. En dat is voor iedereen anders”, vertelt Netty.

De casemanager werkt nauw samen met andere (thuis)zorgorganisaties en hulpverleners zoals de huisarts, maatschappelijk werk en andere specialisten.

Karla voegt toe: “Het belang van de cliënt en hun naasten, staat altijd voorop!“ Zorggroep Solis biedt de casemanager dementie kosteloos aan. Dat dementie voor naasten ook niet altijd even makkelijk is, vertelt Marieke. Zij kreeg van dichtbij met dementie te maken. Haar oma van 83 kreeg steeds meer moeite met dingen waar ze haar hoofd bij moest houden.“Een gesprek volgen, beslissingen nemen, boodschappenlijstje maken, geld tellen en rekenen werden steeds moeilijker. Ook raakte ze steeds meer dingen kwijt. En daar beschuldigde ze iedereen van: ons als familie, de buurvrouw, de hulp van de thuiszorg.

Die achterdocht vond ik het moeilijkst. En ik zag dat oma zich steeds verder afzonderde. Ik ben ervan overtuigd dat oma zich heel goed realiseerde wat er met haar aan de hand was. Ik denk dat ze zich schaamde voor haar dementie. Netty heeft me leren omgaan met mijn verdriet, boosheid en onmacht, en me geleerd hoe ik oma het beste kon helpen.”

Informatie

Onze medewerkers luisteren, kijken en zoeken met de cliënt naar passende oplossingen. Ze bieden 24 uur per dag zorg en zijn zeven dagen per week bereikbaar en beschikbaar voor geplande en ongeplande zorg. Voor meer informatie belt of mailt u met de afdeling cliëntbemiddeling van Solis thuiszorg via (0570) 698 298 of [email protected].

_BT Clear

“Het omslagpunt kwam toen mijn vader overleed”

 

“Ik was zwaar alcoholist, verwaarloosde alles en iedereen, en raakte als klap op de vuurpijl ook mijn huis kwijt.” Aan het woord is Peter (55). Sinds 2007 wordt hij begeleid door IrisZorg. Eerst in een voorziening voor Beschermd Wonen aan de Polstraat, nu door middel van begeleiding thuis.”

“Na mijn scheiding dronk ik steeds meer, verloor mijn werk als onderhoudsmonteur, had veel schulden en veroorzaakte overlast voor mijn buren. Toen ik aan de rand van de afgrond stond werd ik uit huis gehaald door de hulpdiensten.

In de beginperiode bij IrisZorg bleef ik vervelend. Zo vervelend dat ze me er bijna uitgooiden. Het omslagpunt kwam toen mijn vader overleed en ik me realiseerde dat ik zelf graag opa wilde worden. Ik vroeg aan mijn begeleider Rob of hij me wilde helpen mijn leven weer op de rails te krijgen.

’s Avonds mochten we altijd twee biertjes, maar die kreeg ik vanaf toen niet meer. Ik zette in eerste instantie gelijk weer mijn grote bek op natuurlijk, maar ze hielden vol, en ik ook! Langzaamaan ging het beter. Vanaf toen vroeg IrisZorg soms of ik wilde helpen bij kleine klussen. Dat ging zo goed dat ik nu zelfs een vrijwilligerscontract heb als huismeester bij IrisZorg.

Ook al woon ik er niet meer, ik help nu wel met het repareren van lekkende kranen, het vervangen van lampen en de bestellingen. Super dat ik op deze manier iets terug kan doen en tegelijkertijd aan de huidige bewoners kan laten zien: “Hé, je zit misschien in de shit, maar met hulp kun je daar ook weer uit komen. Kijk maar naar mij!”

Ik ben heel blij met hoe het nu gaat. Ik ben al zes jaar van de drank af, heb het naar mijn zin als huismeester, en heb goed contact met mijn familie. Nu nog een paar kleinkinderen, haha!”

Informatie

IrisZorg biedt woonbegeleiding en verslavingsbehandeling bij mensen thuis en op zestig locaties in Gelderland, Overijssel en Flevoland. Meer info leest u op www.iriszorg.nl of bel 088-606 1600.

_BT Clear