In de gemeente ‘s-Hertogenbosch

_BT Clear

Fons Tuik

Als je ouders besluiten een gezinshuis te starten

In een gezinshuis wonen kinderen, jongeren of volwassenen die niet meer thuis kunnen wonen. Ze kunnen ook niet naar een pleeggezin; daarvoor is de zorgvraag te complex. Deze kinderen zijn vaak het meest gebaat bij een gezinshuis. Hier groeien ze op in een normaal gezin en in een normale buurt.

De ouders van Fons runnen sinds 6 jaar een gezinshuis. Hij heeft zelf kunnen ervaren hoe het is als je ouders een gezinshuis hebben. Inmiddels studeert Fons Social Work en werkt hij mee in het gezinshuis van zijn ouders.

Om een goede start te maken als gezinshuis is het belangrijk dat eigen kinderen van gezinshuisouders vanaf het begin worden betrokken in het proces om een gezinshuis te starten.

“Mijn ouders, en specifiek mijn vader, hadden al veel ervaring in de zorg. De wereld van jeugdzorg was mij dus niet onbekend. Toen ik een jaar of 17 was vertelden mijn ouders dat ze een gezinshuis wilden starten. En natuurlijk is toen ook de mening van mij en van mijn broertje gevraagd. Het betekende namelijk dat we moesten verhuizen naar een ander, groter huis. En dat het huis waarin we opgroeiden plaats maakte voor een mooie boerderij. Maar het betekende ook dat er andere kinderen bij ons zouden gaan wonen. En dat was natuurlijk de grootste verandering, maar gelukkig zijn wij altijd overal bij betrokken en bleven we altijd in gesprek met elkaar.”

De komst van een of meer gezinshuisbroers of –zussen, veroorzaakt een grote verandering in het gezin. Maar wat betekent dat concreet voor de eigen kinderen van gezinshuisouders? Moeten eigen kinderen van gezinshuisouders veel inleveren op het gebied van aandacht en de positie in het gezin?

“En toen waren mijn ouders ineens altijd thuis. Ik zag ze veel meer dan ik gewend was. En dat was wel even schakelen, want zeker als 17-jarige is het best fijn om soms even alleen thuis te zijn. Maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik iets moest inleveren omdat mijn ouders een gezinshuis opstartten. Natuurlijk is het schakelen en wennen, want op momenten waar mijn broertje en ik eerder altijd alle aandacht kregen, moest dit nu verdeeld worden. Bijvoorbeeld tijdens het avondeten, want iedereen wil vertellen hoe zijn of haar dag is geweest. Maar daar kwamen altijd andere momenten voor in de plaats, waar we juist wel weer even 1-op-1 momenten hadden. Het gezinshuis is voor mij juist een positieve ervaring geweest en het heeft ervoor gezorgd dat ik de studie Social Work ben gaan doen. Inmiddels heb ik de studie afgerond en werk ik ook in het gezinshuis van mijn ouders. En ik vind het mooi dat ik op mijn manier ook een bijdrage kan leveren aan een stabiele omgeving en een veilig thuis voor deze kinderen. Dit is iets wat ik altijd centraal wil stellen in mijn werk.”

Helpen op jouw manier? Word ook gezinshuisouder.

Meer informatie: sheerenloo.nl/gezinshuis

Maak het verschil!

Een wandeling met iemand maken, samen een buurtmoestuin opzetten, voetbaltraining geven of iets doen voor kinderen in armoede. In een paar uurtjes kun je al veel betekenen voor anderen én jezelf. Je maakt de wereld mooier, ontmoet nieuwe mensen en verbreedt je horizon.

Petra (42) zet zich op verschillende manieren in, onder andere door voor en met mensen te koken. “Het is een leuke manier om mensen uit je eigen buurt te leren kennen. Als ik op straat iemand tegenkom die ik eerder heb geholpen, maak je weer een praatje. Zo wordt ook mijn netwerk groter”.

Volgens Petra kun je altijd wat betekenen op een manier die bij je past. Zo vangt ze ook nog katten op en helpt ze bij een kinder-kookactiviteit. “Neem gewoon het initiatief. Er is meer mogelijk dan je denkt, ook als je maar af en toe tijd hebt”.

Denise (34) is buddy voor een vrouw die nog niet zo lang in Nederland woont. Ze helpt haar met het uitbreiden van haar sociale contacten en ook met praktische zaken. “Tijdens onze koffiemomentjes bespreken we waar ze tegenaan loopt. Dat kan iets zijn met de taal, bijvoorbeeld een brief die ze niet goed begrijpt. Ze wil ook graag leren fietsen, dat zoeken we nu samen uit. Ik vind de veerkracht van mijn maatje inspirerend. Het leert me met andere ogen te kijken naar onze samenleving en minder snel te oordelen”.

Iets goeds doen kan op allerlei manieren. Je tijd en talent inzetten als vrijwilliger. Een stichting of vereniging runnen. Met je bedrijf een bijdrage leveren aan een goed doel. Galant helpt vrijwilligers, stichtingen, verenigingen, burgerinitiatieven en bedrijven in ’s-Hertogenbosch om de lokale samenleving te versterken.

Benieuwd hoe jij impact kunt maken?

Kijk op www.galant.nl.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear