In de gemeente ‘s-Hertogenbosch

_BT Clear

Specialistische ambulante jeugdhulp

Farent biedt vanaf 1 juni 2022 specialistische ambulante jeugdhulp aan jeugdigen en hun ouders die in een lastige (thuis)situatie zitten of een moeilijke periode doormaken. Soms zit opvoeden en opgroeien erg tegen en zijn de problemen zó groot, dat er extra ondersteuning nodig is. Ouders en kinderen kunnen voor deze ondersteuning dan bij Farent terecht. Denk hierbij aan specialistische gezinsbegeleiding, individuele jongerenhulp en specialistische begeleiding bij complexe scheidingen.

Floor van Essen is kwartiermaker specialistische ambulante jeugdhulp bij Farent. “Als de basisondersteuning niet toereikend is, kan nu voortaan na indicatie en verwijzing van het Team Toegang en Regie van de gemeente, jeugd- en huisartsen of jeugdbescherming ook bij Farent gespecialiseerde begeleiding worden ingeschakeld. Dat is een groot voordeel. Onderzoek en praktijk wijzen namelijk uit dat een goede aansluiting tussen basisondersteuning en gespecialiseerde hulp een belangrijke succesfactor is in de hulpverlening aan kinderen en gezinnen. Ze worden beter geholpen als ondersteuning en hulp op elkaar aansluiten en niet wordt onderbroken.”

“We kunnen op het gebied van jeugdhulp nu een meer uitgebreid pallet aan diensten bieden”, vertelt Floor verder, “met als grote kracht: laagdrempelig, lokaalgericht, snellere inzet en integrale aanpak. Mensen in de wijk kennen onze medewerkers en wij kennen de wijk. De lijntjes zijn kort. Daardoor kunnen wij ook sneller schakelen met de huisarts, de school en de gebiedsteams. We sluiten aan met onze specialistische kennis en gaan zonder ‘knips’ verder op eerder ingezette ondersteuning met als uitgangspunt: één gezin en één plan. Dat is voor kinderen en gezinnen prettiger èn van groot belang. Niet alweer een intake en alles te hoeven uitleggen aan nieuwe hulpverleners die onbekend zijn met de situatie en met de wijk.”

“We zijn er echt klaar voor”, besluit Floor haar verhaal. “Onze medewerkers zijn getraind en gecertificeerd en worden begeleid door een gedragswetenschapper. Fijn dat we er als Farent nu ook kunnen zijn voor ouders en kinderen waarvan de draagkracht uit balans is en die tijdelijk meer intensieve ondersteuning nodig hebben.”

Kijk voor meer informatie ook op www.farent.nl/specialistische-jeugdhulp of neem telefonisch contact op met Farent via 088 023 75 00.

Het Buurtteam:

voor basis­ondersteuning in de wijk

Het Buurtteam in ‘s-Hertogenbosch biedt basisondersteuning in de wijk. Wij maken ons sterk voor een omgeving waarin mensen aandacht hebben voor elkaar en voor een leefomgeving waar het prettig wonen is. Dat willen wij bereiken samen met bewoners in de wijk! In het Buurtteam werken beroepskrachten van Farent en MEE. Er zijn negen Buurtteams actief in de gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Waarvoor kun je bij het Buurtteam terecht?

Je kunt bij het Buurtteam terecht met vragen over alles wat het leven mooi maar misschien ook moeilijk maakt. Bijvoorbeeld met vragen op het gebied van relaties, financiën, gezondheid of bij de verwerking van ingrijpende gebeurtenissen. Maar ook als je iets wilt organiseren in je buurt samen met andere bewoners, als je op zoek bent naar vrijwilligerswerk of vragen hebt over mantelzorg. Samen met jou kijkt de medewerker van het Buurtteam wat er nodig is en wie jou daarbij kan ondersteunen. Wij werken daarbij samen met andere organisaties in de wijk, zoals bijvoorbeeld het Team Toegang en Regie, de GGD of de basisschool.

Snelle inzet

Mantelzorgconsulent Corine: “Via het Jeroen Bosch ziekenhuis kregen wij een aanvraag of het Buurtteam iets kon doen voor een alleenstaande oudere man die na een operatie weer naar huis mocht. Hij kon nog niet volledig zelfstandig wonen. Familieleden woonden ver weg en konden niet worden ingeschakeld om de praktische inzet iedere dag op zich te nemen. Zij konden alleen af en toe komen. In het Buurtteam is vervolgens besproken wat er nodig was om deze meneer te ondersteunen. Ik bleef het aanspreekpunt voor meneer voor de inzet van de Thuiszorg en de aanvraag voor huishoudelijke hulp en vervoer. Via de collega’s van de Vrijwillige Thuishulp kon snel een vrijwilliger worden ingezet die hem regelmatig gezelschap hield en een kopje koffie kwam drinken en af en toe een korte wandeling met hem maakte voor zijn revalidatie. Meneer kon op deze manier zelfstandig blijven wonen en de familieleden waren dankzij deze tijdelijke extra ondersteuning gerustgesteld.”

Hoe kom je in contact met het Buurtteam?

In contact komen met het Buurtteam kan via de Wijkpleinen in de diverse wijken, via Koo 073 206 88 88 of via Farent 088 023 75 00.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear