In de gemeente ‘s-Hertogenbosch

Eerste Hulp Bij Geldzaken voor iedere inwoner

‘Ik kon het niet meer alleen oplossen’

Door ziekte komt Toos Hageman (58 jaar) in de schulden terecht. Uiteindelijk krijgt ze hulp via Eerste Hulp Bij Geldzaken (EHBG). “Ik heb nu weer rust in mijn hoofd.”

_BT Clear

In 2014 krijgt Toos te maken met artrose en reuma. Ze heeft veel pijn en kan niet meer werken. Ze krijgt een uitkering. Dat scheelt haar zo’n € 400 per maand. “Ineens had ik veel minder geld”, vertelt ze. “Maar mijn vaste lasten en andere kosten waren nog net zo hoog. Ik wist niet meer hoe ik alle eindjes aan elkaar moest knopen.”

Geen huur

Ze besloot om de huur van haar appartement op de Maaspoort – zo’n € 400 – ‘even’ niet te betalen. “Van dat geld betaalde ik allerlei andere kleine dingen. Ik dichtte het ene gat met het andere”, vertelt ze. Haar nicht springt ook nog een keer bij. “Zij was zo lief om mijn huur te betalen, maar al snel wist ik: Toos, dit is geen oplossing. Want ook haar moet ik uiteindelijk gewoon terugbetalen.”

Mouwen opstropen

Vanuit woningcorporatie Zayaz, hoorde Toos van het bestaan van EHBG. “Ze stuurden mij een mail over geldzaken met een link naar EHBG. Ik dacht meteen: dat is wat voor mij. Ik heb gebeld en een afspraak gemaakt. Binnen een paar dagen zaten hier twee mensen op de koffie.” De twee
consulentenvan EHBG stroopten de mouwen op en begonnen direct instanties te bellen om betalingsregelingen voor Toos te treffen.

Bovendien brachten ze in kaart wat de daadwerkelijke schulden waren. “Ik schrok me een hoedje”, vertelt Toos. “De schulden waren veel hoger dan ik dacht! Toen wist ik zeker: dit kan ik niet meer alleen oplossen.”

Budgetbeheer

Vanwege de hoogte van haar schulden, wordt Toos doorgestuurd naar budgetbeheer van de gemeente. “Dat regelden ze vanuit EHBG allemaal voor me. Heel fijn.” Budgetbeheer gaat aan de slag en maakt een plan van aanpak voor Toos. Nu zit ze in de schuldhulpverlening en een budgetcoach beheert haar geld. “Ik krijg leefgeld van € 50 per week. Dat is wat ik mag opmaken, de rest regelt en betaalt budgetbeheer. Ik kan van € 50 per week goed rondkomen. Zeker omdat ik ook nog naar de Voedselbank ga. Het is geen vetpot, maar voor mij alleen is het prima.”

Meer rust

Sinds Toos aan de bel heeft getrokken en hulp heeft gezocht, is er veel meer rust bij haar. “Ik hoef me niet steeds zorgen te maken hoe ik het allemaal ga doen deze maand. Ik weet wat ik te besteden heb en de rest wordt geregeld.” Ze is blij dat ze tijdig aan de bel heeft getrokken en raadt dat anderen ook aan.

“Iedereen wil je helpen, ze zijn allemaal zo aardig”, vertelt ze. “Maar je moet zelf wel de eerste stap zetten. Als ik geen hulp had gevraagd, dan had ik nog veel dieper in de problemen gezeten. Met alle gevolgen vandien.”

Geen schaamte

Schaamte kent Toos niet. “Nee hoor, het leven loopt zoals het loopt. Ik kan er toch niks aan doen dat ik ziek ben geworden?” Ze adviseert anderen dan ook zich ook niet te schamen en snel contact op te nemen met EHBG met vragen over geldzaken. “De instanties zijn er om je te helpen, maak daar gebruik van. Want alleen lukt het vaak niet. Je hebt soms dat ene zetje nodig.”

Eerste Hulp Bij Geldzaken is er voor alle inwoners van ’s-Hertogenbosch met vragen en zorgen over geldzaken. Heb jij moeite met rondkomen? Zit je net als Toos in de schulden of wil je dat voorkomen? Zoek dan contact met de medewerkers van EHBG. Ook als je alleen vragen hebt. Wacht niet te lang. Neem gratis en vrijblijvend contact op met (073) 615 51 55.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear