In de gemeente Hollands kroon

_BT Clear

Van geheimhouding naar openheid:

Ivanka’s verhaal over autisme

“Het was een hele opluchting om erachter te komen dat ik autisme heb. Het verklaarde waarom ik altijd al het gevoel had dat ik anders was, maar ik wist niet waarom.” Aan het woord is Ivanka, een jonge vrouw die op haar 25e de diagnose autisme kreeg. “Voor mij was dit geen stempel”, vertelt ze, “maar een verklaring.” Ik heb altijd bepaalde gedragingen en gedachten gehad, maar nu leerde ik dat het van autisme kwam en hoe ik er mee om moest gaan. Ik begreep mezelf beter en ik ging van geheimhouding naar openheid. ‘Daarom ben ik zo’. Mensen gingen mij beter begrijpen.

_BT Clear

Ivanka werkt als ervaringsdeskundige op de Herstelacademie van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze heeft geleerd haar eigen ervaringen op een professionele manier in te zetten zodat ze er anderen mee kan helpen. Haar belangrijkste wens voor iedereen die tegen angsten, sombere buien of onzekerheden aan loopt, is dat zij er over gaan praten en hulp zoeken. Dat kan bijvoorbeeld bij De Herstelacademie. Die zit op verschillende plaatsen in Noord-Holland en biedt activiteiten op locatie en online. De toegang is gratis en de deur staat voor iedereen open. Er zijn verschillende trainingen en groepsactiviteiten

“Op de Herstelacademie heb ik een Wellness Recovery Action Plan (WRAP) gemaakt”, vertelt Ivanka. “Een WRAP geeft je meer grip op je eigen leven, je wordt weer baas over je eigen bestaan. Je leert zien welke dingen je helpen en wat je kan doen om je beter te voelen. Het is geen klusje dat je er zomaar even bijdoet, het kost tijd en je krijgt ondersteuning van een ervaringsdeskundige. De vijf principes van herstel staan centraal in de WRAP. Het gaat over het krijgen van hoop, persoonlijke verantwoordelijkheid, persoonlijke ontwikkeling, opkomen voor jezelf en steun.

Door de WRAP weet ik hoe belangrijk mijn familie voor me is en dat ik altijd op hen kan terugvallen. Daar hebben we het samen over gehad. Het heeft me ook geholpen mezelf beter te leren kennen. En, zoals ik altijd zeg: pas als je accepteert wie je bent, kun je worden wie je wilt zijn.”

Contact:

Kijk voor meer informatie op:
www.ggz-nhn.nl/herstelacademie

_BT Clear

“pas als je accepteert wie je bent, kun je worden wie je wilt zijn”

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear