In de gemeente Hollands kroon

_BT Clear

Doet en Ontmoet in Hollands Kroon

Wil jij ook andere mensen ontmoeten voor een kopje koffie, een spel, iets creatiefs, om een praatje te maken of om gezellig mee in gesprek te gaan? Kom dan eens binnenlopen bij een Doet en Ontmoet bij jou in de buurt. Iedereen wordt op alle locaties hartelijk ontvangen door vrijwilligers. Ook vinden er regelmatig informatiebijeenkomsten plaats.

Op een aantal locaties, de werkplaatsen, kan men terecht om samen aan de slag te gaan met een klus of in een tuin bijvoorbeeld.  

Daarnaast is er de mogelijkheid tot een online ontmoetgroep. Je kunt dan vanuit huis inbellen op de online ontmoetgroepen, waar ook spelletjes, gesprekken en kookactiviteiten ondernomen worden.

In het Ontmoetingshuis op Wieringen en het Ontmoetingshuis in Anna Paulowna wordt extra ondersteuning en structuur geboden aan mensen die dat prettig vinden. Hier is speciale aandacht voor mensen met geheugenproblematiek en ggz problematiek. Mantelzorgers zijn hier ook welkom voor ondersteuning, een luisterend oor en ontspanning.

En er zijn zogenaamde matchgroepen voor specifieke wensen voor activiteiten, bijvoorbeeld een kookcafé en een sport Doet en Ontmoet.  

Doet en Ontmoet is vrij toegankelijk, voor iedereen, van alle leeftijden. Dus loop gewoon eens binnen en ervaar zelf hoe verrassend leuk en gezellig deze bijeenkomsten kunnen zijn.

Hulp bij het huishouden:

persoonlijker, eerlijker en toekomstgerichter 

Sinds 1 januari 2023 is er iets veranderd voor de inwoners die in Hollands Kroon hulp bij het huishouden krijgen. Hoeveel hulp iemand krijgt, hangt voortaan af van het antwoord op de vraag: wat is nodig voor een schoon en leefbaar huis? Die vraag wordt gesteld aan alle inwoners die hulp bij het huishouden krijgen. Met de antwoorden op deze vraag maken we een nieuw plan. Dit noemen we resultaatgericht indiceren.

Bij resultaatgericht indiceren brengen we in kaart: 

  • Wat er moet gebeuren; 
  • Wat iemand zelf nog kan; 
  • Waar iemand hulp bij kan krijgen van de omgeving; 
  • En waarbij de hulp nodig is van een thuishulp. 

Meestal is er ook wel iemand in de omgeving die wil helpen bij huishoudelijke taken, zoals een familielid of een kennis. En soms hebben inwoners zelf de financiële middelen om de hulp bij het huishouden te kunnen betalen.  

Voorop staat dat een huis schoon en leefbaar moet zijn. De indicaties worden uitgevoerd door Axxicom Thuishulp en Woonzorggroep Samen. Deze organisaties leveren namelijk de hulp in de huishouding in Hollands Kroon. Zij zijn de expert op dit gebied.

Waarom deze verandering?

Door resultaatgericht te indiceren, krijgt iedereen de hulp bij het huishouden die nodig is. Het is dus persoonlijker. En het is ook een eerlijkere manier om hulp vast te stellen. Want op deze manier kan de gemeente het budget spreiden over meer inwoners. Iedereen krijgt ondersteuning bij wat echt nodig is én meer inwoners kunnen hulp bij het huishouden krijgen. Omdat we met elkaar steeds ouder worden is resultaatgericht indiceren vooral toekomstgerichter. Met elkaar dragen we eraan bij dat er ook in de toekomst hulp bij het huishouden is voor iedereen die ervoor in aanmerking komt. 

Wanneer begint de nieuwe situatie? 

In de periode tot 1 juli 2023 bekijkt Axxicom Thuishulp en Woonzorggroep Samen per huishouden hoeveel hulp er nodig is. Elke inwoner die hulp bij het huishouden krijgt, krijgt een indicatiegesprek. Na het gesprek wordt een activiteitenplan gemaakt. 

_BT Clear

Schrijf je in als woningzoekende! 

Iedereen die ingeschreven staat voor een huurwoning in Hollands Kroon heeft te maken met een wachttijd. In noodgevallen kunt u voorrang krijgen op een sociale huurwoning. Daar heeft u een positief urgentiebesluit voor nodig. We werken hiervoor met strenge regels, omdat we de vrijkomende woning zo eerlijk mogelijk willen verdelen. Het voorrang geven aan de één, betekent namelijk langer wachten voor de ander.

Geen reden voor een positief urgentiebesluit zijn bijvoorbeeld: 

  • echtscheiding of relatiebreuk; 
  • u woont in een huis dat te groot of te klein is voor uw huishouden; 
  • u bij een ander huishouden inwoont of nog geen zelfstandige woonruimte hebt gehad; 
  • u verwacht een kindje.  

In deze situaties moet u zelf een woning vinden. Het is daarom belangrijk om altijd ingeschreven te zijn als woningzoekende, ook als u niet op zoek bent naar een woning. U kunt zich inschrijven als woningzoekende via www.woonmatchkopnh.nl

Woonkostentoeslag

Kunt u uw huur of hypotheek niet betalen? En leeft u van een minimum inkomen met weinig vermogen? Dan kunt u hier mogelijk geld voor krijgen of lenen.

Dit heet bijzondere bijstand voor woonkostentoeslag. Kijk op onze website www.hollands­kroon.nl voor meer informatie, de voorwaarden en het aanvragen.

Urgentie

Voor meer informatie over een urgentiebesluit of het aanvragen van een adviesgesprek kijkt u op www.hollandskroon.nl/urgentiebesluit

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear