In de gemeente Dronten

_BT Clear

Met te weinig genoegen nemen

Er zijn allerlei sociale regelingen en voorzieningen op financieel gebied. Regelingen die het leven financieel net wat makkelijker maken.

Maar wat als u niet weet dat ze er zijn, en ook niet of u er misschien recht op heeft? Onze sociaal raadslieden helpen u graag.

Toeslagen

We kennen vier toeslagen: kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag en huurtoeslag. Bij de zorgtoeslag en huurtoeslag komen we vaak misverstanden tegen. Onze raadslieden kennen alle regels en weten ook aan welke voorwaarden er voldaan moet worden om recht te hebben op een of meerdere toeslagen.

De sociaal raadslieden van MDF

Belastingen

De heffingskortingen bij de inkomstenbelasting zijn afgelopen jaren omhooggegaan. Gepensioneerden met een lager pensioen komen vaak in aanmerking voor een teruggave inkomstenbelasting of voor aftrek ziektekosten, maar weten dit niet. Heeft u alleen AOW en geen belasting betaald? Deze kosten leveren vaak een teruggave op. Dat is dan een Tegemoetkoming Specifieke Ziektekosten. Deze is gekoppeld aan de belastingaangifte.

Ontvangt u een gekorte AOW? Dan kunt u onder het sociaal minimum komen. U heeft dan recht op een Aanvullende Inkomensvoorzieningen Ouderen, de AIO.

Is het voor u lastig financieel rondkomen en wilt u weten van welke regelingen u gebruik kunt maken om financieel rond te komen? Maak dan een afspraak met onze sociaal raadsman. Hij is telefonisch bereikbaar op nummer
0320 211 700.

Woordzoeker

De 10 grootste misverstanden over schuldhulpverlening

1.

In de schuldhulpverlening krijg je altijd maar €50 per week.’
NIET WAAR

Samen maken we afspraken hoe uw geld het beste beheerd kan worden. In de meeste gevallen beheert u het zelf, soms neemt de schuldhulpverlening het van u over.

2.

Als je naar de schuldhulpverlening gaat dan moet je altijd de schuldsanering in.’
NIET WAAR

We kijken eerst of er andere manieren zijn om uw schulden op te lossen. Alleen wanneer het echt niet anders kan wordt gekeken of schuldsanering mogelijk is.

3.

‘Om in aanmerking te komen voor schuldhulpverlening moet je eerst allerlei formulieren invullen.’
NIET WAAR

Bij ons niet. Alleen uw identiteitsbewijs is voldoende. In sommige gevallen moet er later een formulier ingevuld worden en daar helpen wij u gewoon even bij.

4.

‘Mijn schulden zijn veel te hoog voor de schuldhulpverlening.’
NIET WAAR

Een schuld is nooit te hoog. Door niets te doen, lopen de schulden op. Maak dus snel een afspraak!

5.

‘Aanmelden heeft geen zin, want ik heb geen inkomen.’
NIET WAAR

U kunt altijd bij ons terecht. Ook voor het aanvragen van een uitkering of toeslagen (zoals huurtoeslag en zorgtoeslag). Daarna bekijken we samen welke schuldhulpverlening voor u passend is.

6.

‘Ik kom niet in aanmerking voor schuldhulpverlening, want ik heb een koopwoning.’
NIET WAAR

Ook met een koopwoning is het mogelijk om in aanmerking te komen voor schuldhulpverlening. Verzamel alle papieren die te maken hebben met de woning. Als schuldsanering niet mogelijk is, kijken we samen met u naar andere mogelijkheden.

7.

‘Ik heb te weinig schulden, dus word ik vast niet geholpen.’
NIET WAAR

Ook al zijn de schulden weinig, het kan lastig zijn om zelfstandig uit de schulden te komen. Wij helpen u graag.

8.

‘Ik heb mijn post een tijd niet open gemaakt dus gaan ze me vast niet helpen.’
NIET WAAR

Wij begrijpen dit. Onze vrijwilligers helpen u hiermee en brengen samen met u de administratie weer op orde.

9.

‘Je kunt je net zo goed failliet laten verklaren.’
NIET WAAR

Met een faillissement komt u van de regen in de drup! Onze schuldhulpverlener adviseert graag, meestal zijn er betere mogelijkheden.

10.

‘Schuldhulpverlening kost geld, dat kan ik niet betalen.’
NIET WAAR

In Nederland moet elke gemeente gratis schuldhulpverlening bieden. In gemeente Dronten kunt u bij MDF gratis terecht voor hulp en advies.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear