In de gemeente Dronten

_BT Clear

Natuurlijk spelen:

grenzen verleggen en op avontuur gaan

Moddersoep maken, balanceren op een boomstam over een greppel, klimmen en klauteren. Kortom: heerlijk buitenspelen in de natuur.

Bij Kinderopvang Dronten zijn ze daarin gespecialiseerd. Locatiemanager Fiona van Lochem ziet vanuit haar kantoortje de kinderen genieten op het natuurlijke speelterrein. “Ik zie onze kinderen van de buitenschoolse opvang Kanjers altijd op de speelheuvel spelen. Er staat een waterpomp bovenop, die pompt grondwater op naar een waterloop met grote keien. Daar spelen ze met modder. Er zijn boomstammen en klimtouwen, om over een greppel heen te klauteren. Bij de aanleg van deze speeltuin hebben we zo veel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt, zoals touw, hout en zwerfkeien.”

Natuurlijk Spelen

“Natuurlijk spelen is dat je zoveel mogelijk speelt in de buitenlucht en het liefst ook nog met natuurlijke elementen”, legt Fiona uit. “Met bomen, struiken, gras en variatie in het landschap. Voor kinderen is buitenspelen leuk, maar het is ook goed voor hun motorische en sociale ontwikkeling. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en gaan echt op ontdekkingstocht. Ze worden uitgedaagd om hun grenzen te verleggen, maar komen soms ook grenzen tegen. Er staan bijvoorbeeld verschillende soorten planten, en sommige prikken! Zo leren kinderen ook dat niet alles in de natuur aaibaar is.”

Te koud? Skipak aan!

Op alle locaties van Kinderopvang Dronten spelen de kinderen dagelijks buiten, zelfs de kleintjes. Ook als het fris is. Fiona: “Op een aantal locaties hebben we skipakjes. De kleinste kinderen krijgen het dan niet te koud, maar kunnen wel al lekker buiten struinen en scharrelen.”

Meer weten?

Meer lezen over natuurlijk spelen en kinderopvang Dronten? Kijk op www.kinderopvangdronten.nl.

Samen maken we Dronten een beetje blijer!

Kort geleden is in de gemeente Dronten het project Kind aan Huis gestart. Dit project richt zich op twee pijlers, te weten; een maatje gekoppeld aan een jeugdige/jongere of dat de jeugdige naar een gastgezin toe kan gaan voor een paar uur in de week. Het gaat om jeugdigen in de leeftijd van 8-18 jaar. Om een indruk te geven hoe het op andere plaatsen gaat een verhaal vanuit elders in het land over een maatje.

Een middag met een maatje op stap is voor veel kinderen het hoogtepunt van de week. Hierbij het voorbeeld van een studente die aan een achtjarig meisje werd gekoppeld bij Humanitas.

Wat houdt dat in, iemands maatje zijn?

“Elke week haal ik Lara thuis op en gaan we iets leuks doen. Ik krijg daar van Humanitas een vergoeding voor. Daarvan kunnen we koekjes bakken of knutselen, maar ook naar de bioscoop of het trampolinepark gaan. En als het eens nodig is, help ik Lara met haar huiswerk. Het staat ons helemaal vrij en gelukkig vind ik alles leuk wat zij voorstelt.”

Waarom heeft Lara een maatje nodig?

“Ze woont thuis met alleen maar volwassen familieleden die niet altijd de tijd en aandacht hebben om kinderdingen met haar te doen. Ik merk aan haar dat ze opbloeit als ik met haar bezig ben en dat ze het echt naar haar zin heeft. Ze weet ook steeds beter hoe we onze middagen kunnen besteden. Dan zijn we met een activiteit bezig en roept ze bijvoorbeeld dat we de week daarna naar de bibliotheek kunnen gaan.”

En hoe bevalt het jou?

“Ik heb er oprecht veel plezier in. Lara is zo’n leuk meisje en onze band wordt steeds hechter. Mijn begeleider Karen had al verteld dat je in het begin aan elkaar moet wennen en dat het na verloop van tijd steeds leuker wordt. Het brengt me ook tot nieuwe inzichten: ik heb geleerd nog meer open te staan voor andere culturen en gebruiken.

Hoe wist Humanitas dat Lara een goede match voor je is?

“Na aanmelding ben ik door de coördinator uitgenodigd voor een uitgebreid kennismakingsgesprek op kantoor bij Humanitas. Ze vroeg naar mijn verwachtingen en naar welke leeftijd mijn voorkeur uitging. Ik heb vroeger weleens opgepast op kleine kinderen, dus ik wist welke activiteiten zij leuk vinden. Vervolgens heeft zij de match gemaakt. Dat duurde in mijn geval vier weken, maar kan ook langer duren omdat ze zeker willen weten dat je bij elkaar past.”

Waarom past maatje zijn bij jou?

“Ik ben best sociaal en kan snel contact maken met mensen. Dat is natuurlijk essentieel, want je gaat wekelijks afspreken met iemand die je helemaal niet kent. Daarbij vind ik het belangrijk iets bij te dragen aan het leven van mensen die het minder makkelijk hebben. Ik heb het altijd goed gehad, maar niet iedereen heeft dat geluk. Voor mij is het een kleine moeite, maar op Lara heeft het een grote impact.”

Heb je interesse?

Je kunt ons bereiken door te mailen naar Tessa; [email protected]

Samen maken we Dronten een beetje blijer!

Humanitas Dronten biedt 4 programma’s aan. Wil je meer weten? Kijk dan op www.humanitas.nl/lelystad-dronten

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear